UNDERSØKTE ÅSTEDET: Knut Holthe og Merete Ruud fra Kripos undersøkte åstedet. Her sammen med politiinspektør Tove Nissen Solli dagen etter drapet. Foto: Anne Elisabeth Næss VG

Kristins badedrakt var skåret eller klippet over

BORGARTING (VG) Det var ingen spor som tydet på at Kristin Juel Johannessen (12) var seksuelt misbrukt da hun ble funnet drept.

  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

Den ødelagte badedrakten gjorde likevel at dommerne i Larvik herredsrett mente at drapet måtte være seksuelt motivert da tiltalte Henning Hotvedt ble kjent skyldig i 2001. Han ble senere frikjent før saken kom opp for lagmannsretten i 2002.

«I denne saken legger retten til grunn at tiltaltes handling ikke kan forklares på annen måte enn at han må ha hatt et seksuelt motiv, all den tid Kristin Juel Johannessens badedrakt var kuttet eller klippet opp (...). Retten viser også til tiltaltes tidligere unormale seksuelle atferd», skriver de i dommen.

Pensjonert kriminaltekniker hos Kripos, Knut Holthe, hadde ansvaret for å undersøke åstedet der Kristin Juel Johannessen ble funnet drept. Han beskrev undersøkelsene han gjorde for retten i dag, der Hotvedt på nytt sitter tiltalt for drap etter det nye DNA-funnet.

OVERSIKT: Her er bevisene som kan felle Hotvedt

Knyttet venstrehånd

Han undersøkte først stedet der eiendelene hennes ble funnet. Sykkelen lå oppå ryggsekken og sykkelhjelmen hennes, slik at det så ut som den ble lagt der til slutt. Det var også en gren som var blitt bøyd ned mellom sykkelen og de andre eiendelene.

Rundt 30 meter innover stien lå Kristin delvis skjult på venstre side.

– Det var rundt 40–50 centimeter langt høyt gress rundt stien. På den andre siden av stien fra der Kristin ble funnet, var det et større område der gresset var blitt tråkket helt ned. Det var tydelig at det hadde vært mye bevegelse der.

Den døde kroppen lå rundt 15 meter fra Reppesgårdveien på det korteste. Hun lå på ryggen, med høyre hånd over hodet og ansiktet. Venstre hånds fingre var delvis knyttet innover mot håndflaten. Brillene var sammenfiltret med håret, og den ene brillestangen var knekt.

– Jeg har naturlig nok litt fokus på Kristins venstre hånd, siden det er der man fant DNA fra Hotvedt, sier statsadvokat Evensen.

Holthe beskriver hvordan man setter gjennomsiktige plastposer rundt hender og føtter før man undersøker resten av kroppen på et åsted. Resten av kroppen pakkes også inn slik at spor ikke skal forsvinne underveis til obduksjon.

– Kan ha brukt en skarp kniv

– Hun hadde på seg en badedrakt under klærne. Mitt inntrykk var at den var skåret over, men den kan også ha blitt klippet over. Jeg trodde at det kunne vært brukt en skarp kniv.

Dommer Mette Trovik ville vite om gjerningsmannen hadde måttet kle av Kristin for å skjære opp badedrakten.

– Det tror jeg ikke. Jeg tror det ville vært mulig uten, sier Holthe.

Statsadvokaten brukte onsdag mye tid i retten på å spørre Henning Hotvedt om en kniv han skal ha hatt med seg på campingtur dagen før drapet skjedde. Denne kniven er ikke blitt funnet.

På den andre siden av stien var gresset trampet ned i et større område. Han forteller at de klippet ned gresset rundt for å lete etter spor. Der fant man blodspor og en av Kristins øredobber, samt hår som ikke tilhørte Kristin.

– Jeg mener at hun ble påført skader på den andre siden av stien, før hun ble lagt delvis i skjul på den andre siden. Til slutt la gjerningsmannen fra seg sykkelen og de andre eiendelene, sier Holthe.

Mer om

  1. Kristin-drapet
  2. Krim
  3. Drap

Flere artikler

  1. Han fant Kristin (12) drept: – Hun hadde et sår rundt halsen

  2. Kristin-tiltalt forsøkte å voldta ekssamboeren: – Skremt av meg selv

  3. Kristin-tiltalt til ekssamboer: – Det har klikket for meg

  4. Aktor til juryen: – Dere må finne ham skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

  5. Kristin-saken: Angriper sikring av DNA-spor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder