NAZIHILSEN: Hilsenen terrordømte Anders Behring Breivik viste tirsdag var ikke den samme som han utførte en rekke ganger under 22. juli-saken for fire år siden, men en ny armbevegelse, som til forveksling ligner på nazihilsenen som ble brukt av Hitler og hans tilhengere.

NAZIHILSEN: Hilsenen terrordømte Anders Behring Breivik viste tirsdag var ikke den samme som han utførte en rekke ganger under 22. juli-saken for fire år siden, men en ny armbevegelse, som til forveksling ligner på nazihilsenen som ble brukt av Hitler og hans tilhengere. Foto: , AFP/ Odd R. Andersen

Breivik med ny høyreekstrem hilsen: Eksperter: Markerer at han nå er nazist

SKIEN (VG) Terrordømte Anders Behring Breivik gjorde en ny, høyreekstrem hilsen da han ankom rettssalen tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ekstremismeforsker Lars Gule mener Breiviks hilsen ikke er til å misforstå:

– Han markerer at han er nazist, sier Gule som vitnet under rettssaken i 2012 og er førstamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hilsenen var ikke den samme som Breivik utførte en rekke ganger under 22. juli-saken for fire år siden, men en ny armbevegelse, som til forveksling ligner på nazihilsenen som ble brukt av Hitler og hans tilhengere.

– Det kan nok være en markering av at han nå er blitt en bekjennende nasjonalsosialist, sier ideologiekspert Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo til VG.

DIREKTE: Følg rettssaken direkte på VGTV og i tekst

Tradisjonell høyreekstrem hilsen

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen har jobbet mot det høyreekstreme miljøet i en årrekke. Han var også ekspertvitne under 22.julirettssaken. Strømmen sier Breiviks hilsen er en tradisjonell høyreekstrem såkalt romersk hilsen.

– Det er en hilsen knyttet til nazisme og et tegn som også andre fascistiske bevegelser bruker, sier Strømmen.

Fengselsbetjentene hindret Breivik i å nærme seg pressebenken etter at de hadde tatt av han håndjernene, så Breivik hevet høyre arm og rettet den vannrett mot de oppmøtte journalistene. Han holdt «hilsenen» i flere sekunder.

– Han ville markere den tydelig kanskje, svarer Øystein Sørensen på VGs spørsmål om betydningen av varigheten på hilsenen.

Øyvind Strømmen sier at Breivik trolig helt bevisst holdt høyrehånden hevet til media hadde fått bildene han ønsket at de skulle ta.

– Han fikk media til å gjøre det han ønsket. Han var ute etter å få tatt de bildene, sier Strømmen.

Bakgrunn: Ti spørsmål og svar om Breiviks sak mot staten

– Skiftet orientering

Strømmen mener det er sannsynlig at Breivik ønsker å markere det han har skrevet i brev fra fengselet, nemlig at han har skiftet til en mer åpen, nasjonalsosialistisk orientering.

– Den faktiske støtten han har fått, er først og fremst kommet fra nynazistiske miljøer i Russland, Hvite-Russland og andre tidligere sovjetstater. Han har også fra støtte fra tradisjonelle nazistiske miljøer i USA. Det kan tenkes at han velger å følge det miljøet han har fått støtte fra, sier Strømmen.

Kommentar: Ingen forandring på Breivik

Breivik soner en dom på 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år, etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011. Til sammen ble 77 mennesker drept i angrepene.

Under fengslingsmøtet etter 22. juli og straffesaken i 2012 viste Breivik også en variant av en høyreekstrem hilsen flere ganger.

Breivik var tilregnelig: Les psykiaternes vurderinger her

– Pr-stunt

Første gang han møtte i retten slo han håndjernene til venstre bryst før han strakk armene mot publikum. Senere viste han hilsenen flere ganger uten håndjern, men da med knyttet neve.

Hans daværende forsvarer Geir Lippestad fortalte den gang at det var en forberedt høyreekstrem gest.

VG har tidligere snakket med flere eksperter som har omtalt Breiviks hilsen som rene PR-stunt.

– Det er fristende å skape overskrifter og han er åpenbart oppmerksomhetssyk. Jeg tror ikke dette var annet enn et PR-stunt, uttalte professorstipendiat i historie Nikolai Brandal til VG i 2012.

Les også: Rekonstruerte Breiviks celle

Da han ankom retten tirsdag var Breivik glattbarbert i ansiktet og hodet.

Rettspsykiater Henning Verøy mener at glattbarberingen er et signal om at han er «klar til kamp».

- Hvis man glattbarberer seg er man klar til kamp – alvorlig kamp. For eksempel ved biologisk krigføring. Man ønsker å signalisere styrke, kraft og utholdenhet. Han er klar til å vinne. I denne saken kan det være selvmotsigende, men også en måte å tiltrekke seg oppmerksomhet, sier Verøy til VG.

Etter å ha gjennomført hilsenen sin, satt han seg ned mellom advokat Øystein Storrvik og medhjelperen hans.

I sitt såkalte manifest har Breivik tidligere beskrevet håndbevegelsen som «den militære hilsenen for tempelriddere.

Les mer: Playboy-terroristens soning sentral i Breivik-saken

– Har ikke gitt opp sin «ideologi»

Da han ble dømt til 21 års forvaring under straffesaken i Oslo tingrett i 2012 var han tynn i håret.

– Han er blek, og har tydeligvis ikke fått mye sol, men han har liten mimikk og holder masken. Han sender et signal om at han ønsker å bli sett klart og tydelig ved å ha på seg mørk dress og være glattbarbert. Han har nok tenkt nøye gjennom hvordan han skulle fremstå. Det er tydelig at han ikke har gitt opp sin «ideologi», men det var ikke uventet, sier Værøy, som følger saken i dag for VG.

Rettssaken som pågår i gymsalen i Skien fengsel denne uken handler om at Breivik mener soningsforholdene bryter med Menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel 3 og 8. Disse lovene handler om forbud mot tortur og retten til respekt for privatliv og familieliv.

Les mer: Mener Breivik er påført isolasjonsskader

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder