ÅSTED: Joakim Ophaug Røksland ble drept. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Lokalavis om Mandal-drapet: Kameratene sloss for livet

MANDAL (VG) Joakim Ophaug Røksland skal ha sloss for livet før han ble drept av kameraten sin.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiet bruker nå store ressurser på å finne ut hvorfor den drapsiktede 19-åringen drepte sin beste venn i en slåsskamp, skriver Lindesnes Avis.

Det var onsdag at Joakim Ophaug Røksland (18) ble drept hjemme hos kameraten. Han skulle ifølge flere venner som VG har snakket med hente drapssiktede for å ta han med seg på skolen. Begge var avgangselever og russ.

Røksland skal ifølge en nabo ha parkert bilen utenfor siktedes hjem før han gikk inn til kameraten. Politiet har så langt sagt lite om det som foregikk inne i leiligheten, men ifølge lokalavisen i Lindesnes mener politiet nå at det foregikk en kamp om livet mellom de to kameratene.

Ble stukket i hjel

Kampen endte med at Røksland ble drept. Han døde av stikkskader, bekrefter politiadvokat Liv Vesland Seland til VG.

MINNES KOMPISEN; Elevene ved Mandal VGS har satt opp et minnested for sin avdøde kamerat Joakim Ophaug Røksland. Foto:Petter Emil Wikøren,

– Politiet har beslaglagt flere kniver, men det er ikke klart hva som er drapsvåpenet.

Fikk melding om militæraksjon

Det var meldinger om en militæraksjon på Ime, der drapssiktede bor, som nådde Agder-politiet onsdag formiddag rundt klokken 11.30. Videre gikk meldingen på at to personer kunne være tatt som gisler, skriver lokalavisen Lindesnes. Det ble slått storalarm og alt tilgjengelig mannskap rykket ut.

– Siktede har forklart seg om hendelsesforløpet og det stemmer overens med funn på stedet. Men politiet vil ikke si noe konkret om hva som skjedde i leiligheten, det er for tidlig, sier politiadvokaten.

Tilstanden til siktede alvorlig

Seland legger til at 19-åringen, som er siktet for forsettlig drap, på nåværende tidspunkt ikke er i stand til å gjennomgå sin forklaring, som ble gitt i et tre timers avhør onsdag kveld. Hans tilstand er alvorlig, forteller politiadvokaten.

Den siktede ble torsdag kveld overført fra fengsel til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus.

– Hans psykiske helse er bakgrunnen for innleggelsen. Han er sterkt preget, sier hun.

19-åringen har tilstått, men avventet spørsmålet om straffskyld. Kristiansand tingrett varetektsfengslet ham i fire uker med brev- og besøksforbud.

Til VG fortalte forsvareren hva den siktede 19-åringen har uttrykt

GJERNINGSMANN: 19-åringen er nå varetektsfengslet etter drapet på kameraten. Bildet publiseres med familiens tillatelse. Foto:Privat,

Intens biljakt

Tidligere er det kommet opplysninger om at den drapssiktede var svært opptatt av våpen og militæret, og at han tidvis ikledde seg uniform.

Han ble pågrepet ved Møllestad Holum etter en intens politijakt onsdag. Den siktede kjørte fra åsstedet i en bil han truet til seg fra en nabo. Den samme naboen og en person til ble også beordret ned på bakken av 19-åringen, som var iført militæruniform.

VG har vært i kontakt med naboen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Familien sendte bekymringsmelding

Politiadvokat Seland sier til VG at politiet nå jobbet med å kartlegge et mulig motiv.

Politiet bekreftet fredag at de i begynnelsen av april mottok bekymringsmelding på at den siktede har ønsket å reise til Irak. Det var familien som sendte denne meldingen. bekrefter Seland. PST har også bekreftet kjennskap til saken.

– Familien var bekymret for at 19-åringen skulle reise og henvendte seg til politiet for å få hjelp. Han har aldri vært i politiets søkelys før dette Han ble tatt inn til samtaler og ble fulgt opp i tiden etterpå, sier Seland.

– Hva slags oppfølging fikk han?

– Det kan jeg ikke svare på og må henvise til politiet, sier hun.

LES: Russevennene minnes Joakim

Beslagla ikke-funksjonelle våpen

Politiet opplyste onsdag at det ble beslaglagt flere våpen i forbindelse med pågripelsen. En nabo sier til VG at siktede hadde et våpen rundt magen da han rømte fra åstedet.

Politiet bekrefter ovenfor VG fredag at det ikke er snakk om funksjonelle våpen.

– Det ble ikke avfyrt skudd med våpen som hadde løs ammunisjon. Politiet har konfiskert tre ikke-funksjonelle våpen, sier Seland.

Et av disse skal være en AK 47, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar ved Agder politidistrikt til Lindesnes avis.

Jobber videre på åstedet over helgen

Politiets kriminalteknikere skal jobbe videre med åstedet på Ime over helgen. Samtidig skal tenåringenes datautstyr undersøkes. Kommunikasjonskontrollen kan avdekke og gi forklaringer om hva 19-åringene har vært opptatt av.

Politiet etterforsker nå om motivet og forklaringer på sinnstilstand kan ligge lagret i det beslaglagte datamaterialet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder