LEVER TRANGT: Foreldrene Johanne (31) og Benjamin (33), med barna Olav (4) og Axel (1), må bo i en studentbolig på 50 kvadratmeter, fordi de ikke får lån. De synes det går greit med lite plass, men de vil gjerne eie for å ha det mer stabilt. Foto: Frode Hansen VG

Familien Bøckmann får ikke lån - må bo i studentbolig

Tobarnsfamilien Bøckmann må leie en studentbolig. De har gitt opp drømmeboligen. – Det er frustrerende at vi har råd til å eie, men ikke får lån.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Foreldrene Johanne (31) og Benjamin (33), med barna Olav (4) og Axel (1), bor i en studentbolig på Tøyen i Oslo. De har bodd i studentbolig i fire år.

Når VG kommer på besøk løper nakne barneføtter rundt i den 51 kvadratmeter store leiligheten. Med mange grønnplanter plassert på linoleum-gulvet, og egenlagde kunstverk på de nøytrale veggene, har familien klart å skape seg et lite, hjemmekoselig krypinn. Men dette er langt ifra drømmen.

Brannfakkel i boligdebatten: – «Den norske drømmen» knuses

– Det er uforutsigbart å leie bolig. Plutselig kan vi bli sagt opp, det har skjedd med oss før. Vi vil gjerne ha det mer stabilt når vi har to barn med oss. Det har vært en drøm å få eie bolig før Olav begynner på skolen, men det ser dårlig ut, sier Benjamin.

Han forklarer at de ikke er kravstore, og er vant til lite plass.

– Vi kan godt leve på rundt 50 kvadrat, og vi forstår at det må til for at man skal kunne ha en urban livsstil. Men bare det koster rundt tre til fire millioner i Oslo, og det er ikke i nærheten av det vi får i lån.

Les også: Politikere vil kjøle ned boligmarkedet

Trenger en halv million i egenkapital

Benjamin har en fulltidsjobb som politi, og kona Johanne studerer arkitektur. Om to år er hun ferdig utdannet arkitekt.

– Vi er i en stabil økonomisk situasjon, men får ikke lån.

De har over 200.000 i egenkapital, men dette er knapt nok til et boliglån på én million kroner, forklarer ekteparet.

– Vi må ha over en halv million i egenkapital; hvem har vel det når de er ferdig med å studere? Det føles frustrerende. Jeg kunne ønske at bankene hadde muligheten til å gjøre flere skjønnsmessige vurderinger, og at egenkapital-kravet ikke er så firkantet som det er nå, sier Benjamin.

Les også kronikken fra Snorre Valen: «Vi holder på å svikte de unge, både i arbeids- og boligmarkedet»

Nå tjener Benjamin rundt 450.000 kroner i året, og når Johanne er ferdig utdannet kan de forvente seg en samlet inntekt på cirka én million.

Johanne forklarer at de har sett på boligannonser, og at de finner steder de kunne tenke seg å bo.

– Vi finner oss steder vi kunne bodd, rent praktisk, men det er jo langt fra noen drøm. Noen drømmebolig eksisterer ikke i tankene våre. Det er ikke noe vi forholder oss til engang, sier hun.

Les også: Slik hjelper du barna inn på boligmarkedet

Tobarnsforeldrene Johanne (31) og Benjamin (33) Bøckmann må leie studentbolig. - Det er frustrerende når vi har råd til å eie, men ikke får lån. På bildet er de med barna Olav (4) øverst og Axel (1) nederst. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: Frode Hansen VG

Sparingen blir et tapsprosjekt

Paret er ikke i tvil om at de kan betjene et lån på tre til fire millioner. De betaler 9000 kroner i måneden i husleie, samt at de setter av 10.000 kroner for å spare opp nok egenkapital. Men – mens de sparer – må de også se på at boligprisene i Oslo har vokst 15 prosent på ett år.

– Antagelig ville vi hatt mer penger til overs dersom vi hadde eid, enn nå som vi leier og sparer. Det blir ikke mye penger til ferier og lignende nå. Vi har det fint, altså, vi koser oss her, men vi blir frustrert av at prisen på boligene vi ønsker oss øker raskere enn det vi klarer å spare, sier Johanne.

De beskriver egenkapital-sparingen som en bremsekloss som gjør at boligen de vil kjøpe bare blir dyrere og dyrere. Derfor beskriver de at det føles bortkastet.

– Frykter dere for at dere ikke får eid bolig?

– Nei, det skal vi få til. Vi vurderer hele tiden å kjøpe utenfor Oslo, men det er ikke det vi vil. Vi trives med den urbane livsstilen, og benytter det byen har å tilby, sier Benjamin.

– Det å kjøpe er ikke et lystbetont prosjekt for oss, men noe vi må gjøre. Det er avskrekkende å se på boligannonsene.

Les også: Tror du det er brennhett nå? Nei, da:– Boligprisene skal dobles

Føler håpløshet

De føler at det er to grupperinger: De som kommer seg inn i boligmarkedet i 20-årene, og nyter gledene av det – også er det de som ikke gjør det.

82 prosent av befolkningen 16 år og over bor i en bolig som husholdningen selv eier, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– De fleste nordmenn eier egen bolig, det vil si at de fleste velgerne til de politiske partiene er boligeiere. Men det gjelder ikke alle, og da er det viktig at vi leiere – som oss – også viser at vi er her, sier Johanne.

Paret er klare på at de skal klare dette. De er mer bekymret for andre.

– Tenk på de enslige, med barn; å kjøpe bolig for dem blir umulig. Hele boligmarkedet føles håpløst.

Kommentar: Et trehodet boligpristroll

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder