FØRST SMILTE DE: Men så ble det svært dårlig stemning da Norges statsminister Erna Solberg (H) kritiserte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under et møte i Sotsji i 2014. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

I to år har Erna slaktet Russland - nå ber Brende kritikerne dempe seg

For ett år siden mente statsminister Erna Solberg (H) det var nødvendig å totalslakte menneskerettighetsituasjonen i Russland.

Publisert:

Lørdag kveld advarte utenriksminister Børge Brende kritikerne av Russland mot at kritikken deres kan sette retur-avtalen med russerne i fare.

– Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av at Russland ikke er et trygt land, sa Brende til VG, og la til:

– Det som er avgjørende nå er at vi roer det hele ned, at vi er oss bevisst at den forståelsen vi har fått med Russland rundt asylanttilstrømmingen er skjør, sa utenriksministeren.

Les intervjuet med Børge Brende: – Debatten i Norge har såret russiske aktører

Krass tone

Men for under ett år siden var regjeringens tone overfor Russland meget krass da statsministeren holdt sin tale til Høyres landsmøte 24. april.

«Det er trist å se at dette landet, som har gitt verden så mye, nå utvikler seg i negativ retning. I Russland er demokrati og ytringsfrihet under hardt press. Russland har brutt folkeretten, annektert en del av et annet land og destabiliserer Ukraina. Homofile, frivillige organisasjoner og politiske opposisjonelle opplever trakassering og overgrep.» sa Solberg da, før hun konkluderte:

«Russland har mye å være stolt av i sin historie. Dagens politiske utvikling gir ingen grunn til stolthet.»

Under Vinter-OL i Sotsji i Russland gikk Solberg til og med rett i strupen på Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og kritiserte ham for det samme. Den gang avlyste Medvedev uventet en planlagt pressekonferanse på grunn av Solbergs kritikk.

Les også: PU i Finnmark fikk vite om Russland-nei på Dagsrevyen

– Snur kappen etter vinden

Advokat Brynjulf Risnes er blant dem som har vært harde i klypen i debatten om Russland de siste ukene.

Han representerer flere av asylsøkerne i Vestleiren, men han er også en advokat som har jobbet med russisk utlendingsrett som spesialfelt i ti år. Han har også bodd i Russland, forsket på Russland og hatt hundrevis av utlendingssaker knyttet til Russland.

Han reagerer sterkt på Brendes uttalelser til VG lørdag kveld.

– Jeg blir oppgitt over at regjeringen snur kappen etter vinden i saker som er så alvorlige som dette. Å be kritikerne dempe sin kritikk av Russland nå bare fordi det passer regjeringen sånn er ikke i tråd med hva våre norske verdier står for, historisk sett. Dette er dobbeltmoralsk av Brende og regjeringen, sier Risnes.

Han synes dette er nok en ansvarsfraskrivelse fra regjeringen:

– Uttransportering til Russland har vi drevet med siden Sovjetunionen gikk i oppløsning. Russerne har vært lojale og enkle å samarbeide med, helt til nå. Problemet her er at regjeringen ønsket å skape en spektakulær, politisk handling ved å ha massedeportasjoner med busser og hele Presse-Norge på slep. Nå kommer konsekvensene av det, og da peker regjeringen på alle andre, sier Risnes.

Les også: Russland stanser asyl-returer over Storskog

– Tilpasser seg Russlandsretorikken

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, mener at Børge Brende og regjeringen tilpasser Russland-retorikken, akkurat slik det passer dem. Han betegner kursendringen for «merkelig».

– Den norske regjeringen har jo innført sanksjoner mot Russland, og nå skal vi roe ned kritikken, fordi det passer dem best sånn? spør Egenæs seg, før han fortsetter:

– Dette er en kynisk omtolkning av situasjonen i Russland. Med det gambler man med asylsøkernes sikkerhet for å gi et inntrykk av at man er beinhard mot asylstrømmen, sier Egenæs.

Han reagerer særlig på hvordan Brende trekker frem «advokater og andre» som snakker ut om kritikkverdige forhold i Russland, som årsaken til at forholdet med Russland blir forsuret.

– Vi har bare beskrevet hvordan asylsystemet i Russland fungerer, gjennom det vi har dokumentert og erfart. Mye av det jeg selv har sagt om den kritikkverdige situasjonen i Russland, har jeg selv funnet på informasjonssider til regjeringen. Jeg håper ikke han mener vi ikke skal gi uttrykk for det vi ser som store mangler i det russiske asylsystemet, sier han.

VG har ikke lyktes med å få en kommentar fra Brende søndag kveld.

Les også: Asylbarn på flukt alene: Kun et fåtall får familien til Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder