UVENTET BESØK: 96 år gamle Gunnbjørg Tråsdal syntes det var artig å få en vaskeekte shetlandsponni - ti år gamle Wisløff Petter - inn i salongen på sykehjemmet. Foto: Åfjord pleiesenter ,

Gunnbjørg (96) fikk ponni på overraskende stuebesøk

Helsesenter med høner, sauer, hunder og katter!

Her  er sykehjemmet som ikke overlater de gamle til TV-underholdning! Nei – de inviterer heller sauer, katter og – en ekte ponni!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er jo ikke noe glad i dyr selv, men vi ser at mange av de gamle liker veldig godt dyr, og derfor har vi katt her, vi har hatt sau inne i salongen, og hunder og høner – og nå ville vi forsøke med ponnien, sier avdelingsleder Barbro Ugedal ved Åfjord helsesenter på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag.

Det artige sykehjems-besøket ble først omtalt i lokalavisen Fosna-Folket.

HER KOMMER VI! Skodd med sklisikre sokker kom shetlandsponnien inn på sykehjemmet - geleidet av sin eier, Henriette Løvstrand. Foto: Åfjord pleiesenter ,

De fleste over 90

Sykehjemmet har 43 plasser, og er nærmest fullbooket – hovedsakelig med beboere over 90 år.

Sykehjem arvet vin-formue!

– Den eldste fyller hundre år nå i desember, så da blir det stor stas, sier Ugedal.

– Det var en av helsefag-lærlingene våre, Henriette Løvstrand, som driver med ponnier på si, og som lurte på om vi kunne ta ponnien Wisløff Petter på besøk. Husk det er mange her som sjelden kommer seg ut, og da passer det bra å heller ta noe inn til dem. Vi har tidligere hatt saueklipping inne på huset – som ren underholdning for de gamle, forklarer avdelingslederen.

Les også: Kaniner på eldrehjem! (krever innlogging)

Sklisikkert fottøy

Hun forteller at de hadde to bekymringer: At ponnien skulle bæsje på gulvet, og at den skulle skli med fuktige hover på det glatte gulvbelegget.

– Vi fant noen antiskli-sokker – slike som folk bruker for ikke å bli – og utstyrte hesten med disse. Og det gikk veldig bra. Det sies at ponnier helst vil bæsje ute – og at de holder seg inne ...

Les også: Sunt for eldre å være sosiale

Ponni-eier Henriette Løvstrand sier at hun tok Wisløff Petter ut på plenen så han fikk tisse før han gikk inn på sykehjemmet:

– Og så hadde jeg en bøtte klar til å sette under rumpa hvis det kom noe der, ler hun.

OVERRASKELSEN: Den hemmelige gjesten likte gulrøtter - var eneste informasjon beboerne fikk på forhånd. Og Shetlandsponnyen gjorde stor suksess - og besøket skal gjentas med det første. Foto: Åfjord pleiesenter ,

Hele besøker var en overraskelse – beboerne ante ikke hvem som kom til kaffen, fortsett fra at vedkommende likte gulrøtter.

Og den ti år gamle shetlandsponnien Wisløff Petter startet besøket med et høylytt vrinsk:

– Den har jo aldri vært med på noe lignende, sier Henriette.

Dyr gjør sterkt inntrykk

Besøket var stor stas for beboerne – som hovedsakelig er over 90 år gamle.

– Enkelte av de eldre var åpenbart vant til hest, og nærmest koste med den. Og for mange av dem er ikke dette besøket over på flere uker. Vi har en god del demente, som gjerne ikke husker hvem som kommer på besøk fra ene dagen til den andre. Men ponni-besøket – det vil de huske i dager og uker, sier Ugedal.

– Undersøkelser viser at når vi ser på hva som gjør best inntrykk på eldre, kommer barn på første plass. Deretter kommer en-til-en-samtaler, og på tredjeplass kommer nettopp dyr, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder