SVARER STORTINGET I BREV: Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Telenor visste om «klare bekymringer» - varslet ikke

I et brev med hemmeligstemplet vedlegg, forklarer næringsminister Monica Mæland (H) hvorfor Svein Aaser fikk sparken som styreleder i Telenor.

 • Nilas Johnsen
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Eirik Mosveen
 • Pål Ertzaas
 • Bjørn Haugan
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag formiddag varslet Telenor at styrelederen Svein Aaser går av med umiddelbar virkning. Stortinget ble varslet med bud om strengt hemmeligstemplede dokumenter som avslører årsaken til at Aaser fikk beskjed fra Mæland om å gå av.

MÅTTE GÅ: Tidligere styreleder Svein Aaser i Telenor. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

VG er kjent med deler av innholdet i det hemmeligstemplede vedlegget til brevet.

I notatet, som er vedlagt et brev Mæland har sendt til Stortinget, skriver nå avgått styreleder Aaser at Telenor har funnet nye opplysninger i Vimpelcom-saken. Notatet er adressert til Telenors generalforsamling.

Mæland skriver at hun mottok den nye informasjonen fra Telenor i et møte 23. oktober og i et brev datert 28. oktober.

Gjennomgikk arkiv

GIKK AV: Jon Fredrik Baksaas forlot Telenor i august. Foto: Terje Bringedal , VG

I det hemmeligstemplede vedlegget forklarer Aaser, ifølge VGs opplysninger, at Telenor har gjennomgått selskapets arkiv og der oppdaget et dokument som viser at Telenor-sjefene har hatt tilgang på mer informasjon enn hva de har opplyst om til Mæland og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I notatet skriver Aaser at styret i Vimpelcom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene Vimpelcom gjorde i Usbekistan, i samarbeid med selskapet Takilant. Takilant er eid av venninnen til datteren til Usbekistans president.

Avgått Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var selv styremedlem i Vimpelcom fra våren 2010 og satt til juni 2011, og fra desember 2011 til 8. desember 2014, da styret i Telenor besluttet at han skulle trekke seg fra dette styrevervet.

Hverken Baksaas eller Aaser har svart på VGs henvendelser fredag.

Baksaas kunne ha forlatt konsernsjefjobben da han fylte 60 år i november i fjor, men Telenor-styret ba ham stå ett år ekstra i fjor høst.

Knyttet til etterforskning

Mæland forklarer i brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen at den nye informasjonen er knyttet til den pågående etterforskningen i Nederland og USA.

Både den nederlandske påtalemyndigheten, Justisdepartementet i USA og det amerikanske finanstilsynet har formidlet at informasjonen kan skade etterforskningen dersom den offentliggjøres.

Endrer tidslinjen

Informasjonen som nå kommer fra Telenor, gjør at tidslinjen for hvem som visste hva, endres vesentlig i forhold til det Stortinget tidligere har fått vite, både fra Telenors ledelse og fra Monica Mæland.

Det er bakgrunnen for at blant andre komitémedlem Abid Q. Raja (V) mistenker at Stortinget kan være feilinformert.

– Jeg mener Stortinget ikke fikk riktig informasjon. Det sto ikke til troende når Aaser og Baksaas hevdet at de ikke visste noen ting om saken, sier Raja.

– Enten har Telenor-toppene kjent til korrupsjonen, og forsøkt å skjule det, eller så satt de i styremøter og bevisst vendte ansiktet den andre veien og holdt seg for ørene, slik at de hverken så eller hørte noe. Begge deler vil være meget alvorlig, fortsetter han.

Les også: Stortinget fryktet mer Telenor-hemmelighold

Åpner for nye høringer

Michael Tetzschner (H), nestleder i kontrollkomiteen, utelukker ikke at det kan bli nye høringer i komiteen. Selv om det er 10 måneder siden høringen, er saken ikke avsuttet i Stortinget. Komiteen ønsket å vente på utfallet av den pågående etterforskningen i Norge, Nederland og USA.

–Jeg vil ikke avvise noe i komiteens videre arbeid, men det er tilfredsstillende at næringsministeren orienterer Storetinget parrealelt med påtalemyndighetene, sier Tetzschner.

Tung beskjed

I går ettermiddag fikk Aaser den tunge beskjeden i et møte med sin hovedeier: Staten har ikke tillit til jobben han har gjort som styreleder. Fredag morgen ringte han derfor tilbake til næringsminister Monica Mæland og sa at han derfor har trukket konklusjonen: Han trakk seg med umiddelbar virkning.

Bare minutter senere varslet næringsminister Monica Mæland at hun ikke lenger har tillit til ham, og ville ha ham byttet ut med umiddelbar virkning. Årsaken er ny informasjon om korrupsjonssaken i Vimpelcom.

– Jeg mottok informasjon for en uke siden som jeg har forsøkt å gå i dybden på. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og jeg burde hatt tidligere, og innholdet i denne informasjonen er slik at jeg ikke lenger kan ha tillit til styrets håndtering av saken, sier Mæland til VG.

Dette sa de i høringen

Da Stortingets kontrollkomite holdt høring om Vimpelcom-saken i januar, stilte komiteleder Martin Kolberg (Ap) et direkte spørsmål til Baksaas og Aaser, ifølge Stortingets eget referat:

Martin Kolberg (A): Til både Aaser og Baksaas: Har det foregått korrupsjon i Vimpelcom?

Svein Aaser: Det spørsmålet har jeg fått fra pressen tidligere. Spørsmålet jeg fikk fra en pressemann, var om jeg kunne garantere at det ikke hadde forekommet korrupsjon i Vimpelcom. Da svarte jeg: Det kan jeg ikke garantere, men vi har altså ikke gjennom våre undersøkelser klart å bevise det. Det betød jo at jeg var urolig og bekymret, og jeg kunne ikke utstede noen garanti. Det kan jeg fremdeles ikke. Selskapet er under etterforskning, og det skal avklares gjennom denne etterforskningen.

Martin Kolberg (A): Det samme spørsmålet til Baksaas.

Jon Fredrik Baksaas: Jeg kan heller ikke si at det har forekommet korrupsjon i Usbekistan i forbindelse med Vimpelcoms inntreden i landet. Men indisiene og de informasjonene som gradvis har kommet frem, gjør at spørsmålsstillingen øker i styrke.

Leter etter ny styreleder

Leder i Telenors nominasjonskomité Anders Skjævestad er allerede i gang med jobben med å finne ny styreleder, og eventuelt også vurdere å skifte ut flere styremedlemmer:

– Dette vil skje så snart som mulig. Det er ordinært møte i bedriftsforsamlingen i november, men vi kan godt kalle inn til et ekstraordinært møte for dette, sier Skjævestad til VG.

– Hovedeieren sier at styret har gjort en for dårlig jobb i denne saken. Er det aktuelt å skifte ut flere styremedlemmer?

– Det er for tidlig å si noe om det, men hovedeieren er representert i nominasjonskomiteen, så da regner jeg med at vi får snakket sammen, sier Skjævestad.

VG har vært i kontakt med det amerikanske kredittilsynet U.S. Security & Exchange Commission med spørsmål om den nye utviklingen i saken.
- Vi ønsker ikke å kommentere, skriver de i en e-post.

Peter Carr i det amerikanske justisdepartementet skriver også i en e-post til VG at «vi avslår å kommentere utover det som har kommet frem i retten».

Les også

 1. Abid Raja om Telenor: – Stortinget ble feilinformert

  Abid Q. Raja (V) sier han følte at Stortinget ble ført bak lyset av Telenor, og vil ha svar på om næringsminister Monica…
 2. Telenor-styreleder måtte gå etter VimpelCom-saken

  Telenor-toppenes hemmelighold i korrupsjonssaken skal ha gjort at staten mistet all tilit til styreleder Svein Aaser.
 3. Stortinget frykter mer hemmelighold fra Telenor-Baksaas

  Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser har varslet Stortinget om at de ikke vil bryte…
 4. – Telenor bør vurdere salg av VimpelCom

  Ingen tvinger Telenor til å være en stor minoritetseier i VimpelCom, sier Transparency Internationals daglige leder i…

Mer om

 1. Vimpelcom-saken
 2. Telenor
 3. Næringsliv
 4. Solberg-regjeringen
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Slik sparket Mæland Telenor-toppen

 2. Raja om Telenor-toppene: – De må ikke få slippe unna

 3. Abid Raja om Telenor: – Stortinget ble feilinformert

 4. Vimpelcom: Baksaas slår kraftig tilbake mot Kolberg

 5. Disse må svare i høring om Vimpelcom-saken

Fra andre aviser

 1. Stortinget: Vi satt med følelsen at Telenor og Aaser ikke fortalte alt

  Aftenposten
 2. - Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder

  Bergens Tidende
 3. Hva gikk egentlig galt da Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom?

  Aftenposten
 4. Stortinget vil kalle Jo Lunder inn på teppet

  Aftenposten
 5. Baksaas fikk etikkbonus i januar

  Fædrelandsvennen
 6. Naiv ledelse

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder