ONKEL: Den terrortiltalte 30-åringen vokste opp hos onkelen og hans familie i Skien på 1990-tallet. Han mener nevøen ikke er modig nok til å ha deltatt i krig. Foto:Helge Mikalsen,VG

Onkel til fotballtalent og «damemagnet» – nå er nevøen tiltalt for IS-terror

Spilte for Odd juniorer

Onkelen til VG: Han er uskyldig

Kamerat: En av de beste sjekkerne jeg har sett

SKIEN (VG) Fotballtalent. Partygutt. Damemagnet. Slik beskrives gutten fra Skien som ifølge PST ble IS-terrorist i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

27. mai 2014: Klokken er 06.00 da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar seg inn i bygården på Grønland i Oslo.

Er den to år gamle jenta våken? Bare for noen dager siden hadde hun bursdag.

Denne morgenen blir faren hennes, en 30 år gammel norsksomalier, hentet ut av hjemmet, arrestert og siktet for terror. På en adresse i Bærum blir to norsk-albanske brødre samtidig pågrepet.

Ifølge PST hadde 30-åringen og en av de to brødrene deltatt i væpnet kamp for den såkalte Islamske staten (IS) i Syria. Nå var de i ferd med å reise ned igjen, mente PST.

Norsksomalieren nekter straffskyld og hevder han drev med nødhjelpsarbeid i Syria. Neste uke starter rettssaken der de skal forsvare seg mot anklagene.

Hva skjedde med det lattermilde fotballtalentet fra Skien?

1990-2000: Flukt og barndom

Det er knapt et menneske som finner det nødvendig å besøke Gulsetsenteret i Skien denne ettermiddagen i februar i år. Onkelen til 30-åringen strekker fram en hånd etter en lang arbeidsdag. Han har valgt å snakke med VG på vegne av familien.

Mens vi sitter på en benk forteller han om gutten som vokste opp i hans hjem.

I 1989 kom onkelen til Norge fra det krigsherjede Somalia. Året etter kom gutten på seks år og hans litt eldre søster fra Somalia, alene – foreldrene ble igjen. De to barna ble en del av familien til onkelen.

Etter fire år på et tettsted i Telemark, flyttet de til Skien. Da var nevøen blitt 10 år.

– Han var en normal gutt med norske venner, som likte å spille fotball. Han hadde mest norske kamerater. Han var en rolig gutt. Han savnet foreldrene sine, men vi hadde kontakt, sier onkelen.

Islam var ikke et hyppig samtaletema hjemme hos den somaliske familien.

OPPVEKST: I denne skiensgata bodde den norsk-somaliske gutten i noen få år med onkelens familie etter flukten fra borgerkrigen i Somalia på 1990-tallet. Senere flyttet de til en annen adresse i Skien. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Da han vokste opp hos oss var han ikke opptatt av religion, det må ha kommet senere, sier onkelen.

– Var han som liten gutt preget av krigen i Somalia?

– Jeg tror kanskje han var for liten til å bli påvirket, men faren hans fortalte at det var krig like ved huset deres, svarer onkelen.


«Han hadde mest norske kamerater.»
– Onkelen

Han tror nevøen – som han fortsatt kaller for en gutt – er uskyldig og at PST overdriver.

– Den gutten er ikke modig. Han vil bare at folk skal tro at han er det. De som kriger der nede, de kommer ikke tilbake. Jeg tror fortsatt ikke at han har deltatt i krig. Jeg kjenner den gutten, sier han.

Samme år som gutten hadde flyktet fra Somalia med søsteren sin, i 1990, ble det født en annen gutt i Telemark. Han fikk navnet Bastian Alexis Vasquez.

Den norsk-chilenske gutten vokser opp i et rekkehus bare 400–500 meter fra hjemmet til den seks år eldre somaliske gutten.

Spilte de fotball sammen i barndommen? Begge var i alle fall ivrige på fotballøkkene i nabolaget. Mange år senere, i 2012 eller 2013, møtes de i så fall på ny. I Syria.

BAKGRUNN: Dette er PSTs beviser mot de tre terrortiltalte

2000-2001: Fotball og gjenforening

Han har kanskje det bredeste smilet av alle på klassebildet fra førsteklasse på videregående, som avisen Varden har fått tilgang til.

Hyggelig. Blid. Morsom. «Livat». Det er ordene gamle venner bruker når de skal beskrive han.

– Han var en sånn flørtefyr, men hyggelig. Det var aldri noe negativt med det, sier ei som gikk i klasse med Skien-gutten.

– Av det jeg så følte han seg aldri utenfor. Han var en gutta og en av sjarmørene i klassen, en populær gutt, sier en kamerat av 30-åringen fra videregående.

De to satt ved siden av hverandre på skolebenken.

– Det er helt sinnssykt at han har vært i Syria. Han er bare ikke typen. Jeg sitter bare her med et stort spørsmålstegn. Han må ha blitt manipulert eller noe. Jeg skulle nesten ønske jeg kunne fått snakket med han, sier kameraten.

I 2000 ble den da 16 år gamle somaliske gutten gjenforent med sine biologiske foreldre, ti år etter han hadde blitt sendt til Norge fra dem og borgerkrigen. Han flytter fra onkelens familie og inn hos dem.

I denne perioden og fortsatt noen år frem er fotball noe av det viktigste i livet for tenåringen.

– Det var fotball som var den store drømmen hans. Det er vel drømmen til mange gutter. Han var superflink og spilte på juniorlaget til Odd i noen år. Jeg spilte på Odd selv og merket talentet hans, sier kameraten fra videregående.

TIDENS TANN: Et fotballmål i Skien har forfalt. For mange år siden sparket trolig det norsk-somaliske fotball på denne løkka. Foto:Helge Mikalsen,VG

2001-2005: Voldsdom og nytt navn

Men utenfor fotballbanen er det trøbbel. Våren og høsten 2001 havner han i flere voldsepisoder. En av dem starter med at noen kaller ham neger, en annen fordi noen skal ha plaget søsteren, en tredje fordi han blir hevet ut av en fest – og denne gangen bruker han en lysestake som slagvåpen.

I juli 2002 er det Dana cup i Danmark. Fotballtalentet scorer for Odd.

På senhøsten i 2002 må han møte i Skien og Porsgrunn tingrett, tiltalt for til sammen seks voldshandlinger.

– Jeg var i rettssalen selv og kunne se det på han: Han var så utrolig lei seg. Det er sjelden jeg ser en som er så mentalt sterk sitte der med tårer i øynene og gråte, sier kameraten fra videregående.

Retten bemerker at 18-åringen har et høyt aggresjonsnivå, en «urovekkende lav terskel for å utøve vold». Samtidig nevnes guttens flukt fra borgerkrigen i Somalia.

Forsvareren viser til at den unge mannen nå fokuserer på skole og i idrett. Men bønnen om samfunnsstraff blir avvist. 18-åringen må sone 60 dager i fengsel.

I etterkant av dette dropper han ut av videregående skole, ifølge både familie og venner.

I 2003 melder han inn et nytt fornavn i folkeregisteret. Det er et symboltungt, muslimsk navn han tar, men han går fortsatt under sitt gamle navn blant venner.

Etter et par strøjobber som telefonselger i 2004, forlater han Skien. Det kan virke som om han også forlater fotballen.


«Det er sjelden jeg ser en som er så mentalt sterk sitte der med tårer i øynene og gråte.»
– Kamerat

2006-2009: Oslo, festing og konspirasjonsteorier

– Han snakket om religion, men han var ikke mer religiøs enn andre jeg kjenner. Vi var ute på byen og drakk sammen, sier en kamerat som norsksomalieren var mye sammen med i Oslo.

Kameraten forteller at «fri betydde festing» for gjengen i tidlig tyveårene.

– Vi kunne feste til fem om morgenen, og så gå ut igjen kvelden etter. Han var kanskje en av de beste sjekkerne jeg har sett. Når vi tok T-banen til butikken kunne han på de fem minuttene få telefonnummeret til damer. Han var veldig populær blant dem, forteller han.

Utenom festingen var det trening. I perioder fem ganger i uken. Men han var ikke så flink med penger. Noen ganger sto han uten sted å bo, og fikk da sove midlertidig hos kamerater i Oslo.

9/11: Ifølge en kamerat var den nå terrortiltalte 30-åringen overbevist om at 11. september var en konspirasjon mot muslimer. Foto:Marty Lederhandler,AP

Gradvis merker kameraten en endring.

– Han mente det var en offensiv mot muslimer som var organisert av USA og Israel. Han så mye filmer på YouTube. Han var blant annet veldig opphengt i «Loose Change», forteller han.

«Loose Change» er en dokumentar basert på konspirasjonsteorier etter 11. september.

– Han mente at 11. september var iscenesatt for at vesten skulle få en unnskyldning til å angripe Midtøsten. Han var helt overbevist om dette. Så tok han det kanskje steget videre, da, sier kameraten.

Oslo-kameraten forteller om en kveld han husker spesielt godt.

– Han kom inn i stua og hadde et veldig høyt energinivå. Han ville vise oss noe som var «mindblowing». Den natten satt vi oppe og så på de greiene, men det ble aldri en del av mitt tankesett.


«Han mente det var en offensiv mot muslimer.»
– Kamerat

2009-2012: Brutte bånd, radikalisering og en datter

I 2009 trekker den 24 år gamle mannen seg unna kameratgjengen han pleide å feste til morgenkvisten med.

– Han begynte å snakke om at det var viktig å gå på den rette stien. Livet her på jorden er kortvarig, sa han. Siste gangen han snakket om dette, virket han alvorstynget, sier Oslo-kameraten.

Kontakten blir mindre og mindre. Plutselig brytes den.

Ifølge folkeregisteret meldte han i 2009 flytting tilbake til foreldrenes adresse i Skien. Det siste registrerte arbeidsforholdet er i september samme år, som feier.

På et eller annet tidspunkt skal han ha blitt en del av det radikale islamistmiljøet på Østlandet. VG kjenner til at han fra 2011 omgås sentrale skikkelser som PST har knyttet til islamistgruppen Profetens Ummah.

En av disse er gutten fra nabolaget i Skien: Bastian Alexis Vasquez, hiphoperen som i fjor sommer sto fram på en IS-video (under) der det angivelig ble begått massedrap.

Onkelen hadde ikke mye kontakt med nevøen i denne perioden.

– Jeg har ikke merket at han ble noen fundamentalist. Han var kanskje 26 år eller 27 år da han fikk litt skjegg og begynte å be mer, men jeg så han selv aldri i moskeen, svarer onkelen.


«Han begynte å snakke om at det var viktig å gå på den rette stien»
– Kamerat

Høsten 2011 melder nevøen flytting sammen med en kvinne av østeuropeisk opprinnelse. Hun har bodd i Norge siden tenårene. Nå venter de barn sammen.

I januar 2012 skifter også hun navn, fra sitt østeuropeiske til et med muslimsk betydning.

I mai 2012 blir det født en liten jente.

ØVERSTE LEDER: Abu Bakr al-Baghdadi er den øverste terrorlederen i IS. PST mener Skien-mannen sverget troskap til han i mai 2013. Foto:Uncredited,Ap

2012-2014: Syria

Hadde han allerede planlagt å reise til Syria da datteren ble født?

PST mener i alle fall at det var i august 2012 at han forlater Norge og sin tre måneder gamle datter.

Ifølge en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett reiste også det lille barnet med sin mor til Syria og var der sammen med faren sin en periode.

Trolig er faren tilsluttet Jabhat al-Nusra fram til våren 2013. Ifølge tiltalen sverger han troskap til IS i mai dette året. Deretter tjenestegjør han med våpen for terroristene, ifølge PST.

Onkelen visste ingenting.

– Han sa at han skulle til Tyrkia for å drive handel med klær. Han fortalte ingenting om Syria eller krigen der, og han så helt normal ut, sier han.

I 2013 blir det tatt bilder av norsksomalieren og Vasquez sammen i Syria. De poserer med våpen. Ifølge VGs opplysninger er dette en del av bevismaterialet til PST i rettssaken som starter neste uke.

ANKLAGEREN: Jan F. Glent er aktoren som skal overbevise Oslo tingrett om at 30-åringen og de to norsk-albanske brødrene er terrorister. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

29. januar 2014: Hjemkomst

Norsk-somalieren og den nå medtiltalte norsk-albaneren (28) vet ingenting om at PST følger med på dem da de lander på Gardermoen.

På en eller annen måte skal de ha kommet seg fra Syria til Istanbul, hvor de kontaktet den norske ambassaden og ba om hjelp. De sa de hadde mistet passene sine.

Begge reiser hjem. PST sveiver i gang en stor overvåkningsoperasjon med telefonavlytting, spaning og avlytting av biler.

Onkelen møtte nevøen sin en enkelt gang etter at han kom tilbake fra Syria, og før pågripelsen 27. mai. Han oppfattet han da som den samme som før, ikke som en islamistisk krigsveteran. Nevøen gikk for eksempel i helt vanlige klær.

– Da han kom tilbake var musklene de samme som før. Jeg sa til han at «du har hatt et godt liv der du har vært». Jeg lurte jo på hvor han hadde vært, sier onkelen.

Han reiser seg fra benken på kjøpesenteret. Vi går ut. Det er noe onkelen vil si helt til slutt:

– Han har aldri sagt noe om å skade det norske folk. Jeg tror han kom tilbake for å være med familien, for å gå skole og jobbe. Han er norsk og snakker norsk som andre nordmenn.

***

Rettssaken starter 24. februar i Oslo tingrett. Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra 30-åringens advokat, Fredrik Schøne Brodwall, til denne saken, men han har gjentatte ganger bekreftet at klienten nekter straffskyld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder