Solveig Horne får nye lovforslag

MØTTE MINISTEREN: De såkalte barnevernsproffene i Forandringsfabrikken, tidligere barnevernsbarn, leverte torsdag sitt utkast til ny barnevernlov. Barneminister Solveig Horne (Frp) fikk klem av Alexander. T.v.: Harald (20), Anika (17) og Ayla (15) til høyre. Foto: Janne Møller-Hansen , VG

Barnevernsbarna vil frata foreldre innsynsrett

Barns betroelser til barnevernet om det som er vanskelig hjemme, kan nå foreldrenes ører. Nå krever barnevernsbarna taushetsplikt.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

Hvis et barn forteller barnevernet om noe som er vanskelig hjemme, har ikke barnet noen garanti for at informasjonen blir mellom dem. Foreldre har automatisk innsynsrett i alle saksdokumenter.

Det vil de såkalte barnevernsproffene i Forandringsfabrikken endre på.

De er alle barn mellom tolv og 22 år som får hjelp i barnevernet, og på torsdag la de frem sine innspill til den nye barnevernloven overfor barneminister Solveig Horne (Frp).

– I dag har ikke barnevernet taushetsplikt overfor foreldre. Det må snus. Hvis jeg sier at «dette kan du ikke si til mamma og pappa», må loven sikre barnet. Vi tester jo barnevernet ved å fortelle litt og litt om for eksempel vold og overgrep, sier Alexander (21) i Forandringsfabrikken.

Les også: Halve norge kjenner noen som har vært utsatt for overgrep som barn

«Flaut og brutalt syn på barn»

Den eksisterende barnevernloven skriver seg fra 1992. Da barneministeren satte ned utvalget som skal revidere loven for ett år tilbake, ba hun om innspill. Det tok barnevernsproffene på ramme alvor, og har sittet tidlig og sent for å utarbeide sitt lovforslag.

20 barnevernsbarn har bidratt, og innspillene er hentet fra hundrevis av barnevernsbarn over hele landet. Det regjeringsnedsatte utvalget kommer med sitt forslag til sommeren 2016.

– Vår stemme må frem; det må være mer fokus på barn og ikke mer foreldrefokus. Synet på barn i loven vi har i dag er både flaut og brutalt, sier Alexander.

Han understreker at også foreldre som har kontakt med barnevernet skal tas hensyn til, men at barnevernloven ikke er til for dem – den er for barna.

– Det er urettferdig at loven gir foreldrene rett til å få informasjon. Vår sikkerhet og trygghet må komme først, mener Alexander.

Les også: Ett av tre barnevernsbarn venter i månedsvis på hjelp

Mener vold underrapporteres

Ifølge barnevernsproffene i Forandringsfabrikken kan barna miste tilliten til barnevernet dersom de opplever at saksbehandleren gjenforteller betroelsene deres til de foresatte, og dermed unngå å fortelle om de virkelig store problemene.

– Dette kan få skikkelig store konsekvenser; noen kan bli tause livet ut fordi tilliten blir brutt. Det er blodig alvor. Mange av oss har erfaringer med dette og har kjent konsekvensene, sier 21-åringen.

Ifølge Marit Sanner, leder i Forandringsfabrikken, er frykten for at foreldrene får vite, en av grunnene til at vold i hjemmet underrapporteres til barnevernet.

Har du lest? Advokater mener barnevernet tar for mange barn fra foreldrene

Horne lover å beskytte barna

Barn under 18 år er som kjent foreldrenes ansvar. Det er den fremste grunnen til at de voksne blir informert, forklarer Solveig Horne.

Sanner mener på sin side at statsråden kan velge hvilket lovverk hun setter høyest, og viser til FNs barnekonvensjon som fremmer barns rettigheter.

– Det er en viktig problemstilling de tar opp. Vi skal ta med oss dette når vi lager en barnevernslov som er for fremtiden og barna. Det er dem vi skal beskytte, sier Horne til VG.

– Er det mulig å nekte foreldre innsyn i dokumenter som angår barna deres?

– Det er for tidlig å si noe om det. Her er det mange hensyn å ta. Rettssikkerheten til alle parter må ivaretas på en god måte, svarer hun.

Les også

Mer om

  1. Barn og unge
  2. Fremskrittspartiet (Frp)
  3. Politikk

Flere artikler

  1. Gir dommere plikt til å vurdere kontaktforbud for overgripere

  2. Nytt lovforslag: Vil beskytte barn mot overgrepsdømte foreldre

  3. Tiåring sultet i hjel: Ber alle om å varsle om de sårbare barna

  4. Krever svar fra Horne etter VG-avsløring

  5. SV om ulovlige barnevernskjøp: – Horne har sviktet i fire år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder