STATSMINISTER OG PARTILEDER: Statsminister Gro Harlem Brundtland og partileder Thorbjørn Jagland fotografert under Arbeiderpartiets landsmøte i 1995. Foto: Scanpix

Gro: - Trodde ikke Jagland «kunne være så dum»

(VG Nett) Gro Harlem Brundtland kommer nå med kraftig kritikk av Thorbjørn Jaglands krav om 36,9 prosents oppslutning for å fortsette i regjering etter valget i 1997.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland er svært kritisk til måten etterfølgeren Thorbjørn Jagland kom med et kabinettspørsmål til velgerne om 36,9 prosents oppslutning før stortingsvalget i 1997, skriver Dagsavisen.no.

Jagland sa klart ifra til velgerne at hvis Arbeiderpartiet fikk lavere oppslutning ved valget i 1997 enn i 1993, ville regjeringen gå av. Partiet fikk 36,9 prosent i 1993.

Gro Harlem Brundtland sier at hun i alle år hadde overvurdert Jagland og «ikke hadde kunnet tenke meg at han kunne være så dum».

Den krasse kritikken kommer hun med i et intervju som historiker og forfatter Hans Olav Lahlum har gjort i forbindelse med en artikkel i Arbeiderbevegelsens årbok for 2008. Artikkelen handler om Arbeiderpartiet, LO og regjeringsmakten fra 1928 og frem til i dag.

- Hans strategi for bruken av regjeringsmakten fremstår også som unik i et internasjonalt perspektiv. Det var et åpenbart brudd med DNAs lange tradisjon for vilje til regjeringsmakt. Og langt på vei også et brudd med den norske parlamentarismen fra 1884, hvor jo et sentralt prinsipp er at kampen om regjeringsmakten ikke avgjøres direkte av oppslutning i valg, men indirekte gjennom forholdet mellom partiene i Stortinget, sier Lahlum til Aftenposten.

Lahlum sier til VG Nett at intervjuet med Gro ble gjort i vår, og at det er ett av en rekke intervjuer han har gjort i forbindelse med artikkelen «Ingen gir fra seg regjeringen frivillig». Blant de som er intervjuet er Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg, Yngve Hågensen og Gerd-Liv Valla.

Stilte aldri kabinettspørsmål

Hans Olav Lahlum skriver i artikkelen at den barske dommen fra Gro må ses i forhold til at hun selv ikke stilte ett eneste kabinettspørsmål i løpet av de ti årene hun var statsminister.

«Hun og hennes statsråder foretrakk å administrere en lang rekke mindre og større nederlag fra Stortinget, framfor å risikere sin avgang ved å utfordre det borgerlige stortingsflertallet. Å unngå kabinettsspørsmål i noen form var en høyst bevisst strategi for Brundtland, preget blant annet av de negative erfaringene fra 1972», skriver Lahlum.

Thorbjørn Jagland vil ikke kommentere kritikken fra Brundtland overfor Dagsavisen. Han viser til at han vil komme tilbake til 36,9-strategien i sine memoarer.

Ville ha Berge

I artikkelen kommer det også frem at Gro Harlem Brundtland håpet at nestleder Gunnar Berge skulle ta over da hun på landsmøtet i 1992 overraskende erklærte at hun trakk seg som partileder. På denne måten håpet hun å unngå en intern maktkamp med renkespill fra Jaglands side, heter det i artikkelen.
Hun sier også at hun ville foretrukket Jens Stoltenberg som partileder foran Jagland.

Men Brundtland undervurderte Jaglands makt og posisjon i partiet, og han ble - mye takket være støtten fra LO-leder Yngve Hågensen - valgt til ny Ap-leder på landsmøtet, skriver Lahlum.

Arbeiderpartiets årbok kommer ut 14. november, men Hans Olav Lahlum skal holde en forelesning om artikkelen i Stortinget på fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder