LEDET SHOWET: Dan Børge Akerø og Ingerid Stenvold var programledere under TV-aksjonen 2007 på NRK søndag. Foto: SCANPIX

Ny rekord for TV-aksjonen

Mandag morgen er det tilsammen samlet inn godt over 210 millioner kroner til TV-aksjonen Sammen for barn. Dermed er rekorden fra 2006 på 206 millioner kroner ettertrykkelig slått.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
sammenforbarn.no -

Ved 06-tiden mandag morgen viser de siste tallen at nordmenn i går tilsammen ga 210 133 884,31 kroner, noe som tilsvarer 44,89 kroner per innbygger.

I kommune etter kommune meldte lokalavisene om rekord utover kvelden søndag. Og selv om det gjensto et lite stykke til rekordresultatet i 2006, da det ble samlet inn formidable 206 millioner kroner til Leger uten grenser, var aksjonsledelsen svært optimistisk med tanken på ny innsamlingsrekord.

Bedre enn i fjor

- Dette er vel så bra som i fjor og ennå er ikke storbyene ferdig talt opp, sa en optimistisk aksjonsleder Kjetil Ørbeck til NTB da innsamlingsaksjonen hadde tippet 150 millioner kroner.

- Vi aner ikke hvem av byene som vinner, vi kan ikke se det helt ennå. Ordførerne sitter på nåler. Det er close race og mobiliseringen har vært helt fantastisk sier aksjonsleder Ørbeck.

Les også: Harry imponert over norsk giverglede

Tidligere på kvelden oppfordret statsminister Jens Stoltenberg hele det norske folk til å åpne lommeboken.

- Dagens TV-aksjon er en fantastisk aksjon fordi den hjelper de som rammes hardest og mest brutalt av hiv og aids, sa statsministeren.

GOD STEMNING: Dronning Sonja, Kåre Conradi (sittende til venstre) og Åse Kleveland snakker muntert sammen under TV-aksjonen 2007 på NRK søndag kveld. President Victor Rydgren i UNICEF Norge (til venstre) følger med. Foto: SCANPIX

Som i fjor bidro Stoltenberg-regjeringen med 30 millioner kroner.

Milliongave

Gavene ble ringt inn jevnt og trutt hele søndag kveld, men få var så gavmilde som forretningsmannen Petter C. G. Sundts investeringsselskap Sundt AS.

- Investeringsselskapet til Petter Sundt ringte nettopp inn og ga en million kroner. Da ble Lae glad, sier Kjetil Ørbeck.

Fotballpensjonisten Ole Gunnar Solskjær debuterte søndag som bøssebærer på Stover i Oslo.

På auksjonsnettstedet QXL sikret Industriens motemesse og Tess i Bergen seg fadderoppdraget til den lille og landskjente pingvinsjarmøren i Akvariet i Bergen. Vinnerbudet var på 421.000 kroner og navnet blir «Tessie Sonja»

BØSSEBÆRER: Den nylig pensjonerte fotballstjernen Ole Gunnar Solskjær var bøssebærer for TV-aksjonen på Stovner i Oslo. Alexander Romsaas Henriksen (6) og broren Andreas (9) putter penger på bøssa. Foto: SCANPIX

- Det er barneskoler som har samlet inn 50.000 og 80.000 kroner. Det er mer enn en del virksomheter. Alle har bidratt. Vi er ikke i nærheten av å få talt opp alt søndag. Det gjenstår så mye at det begynner å bli veldig spennende.

Dronningen imponert

Dronning Sonja, som er innsamlingsaksjonens høye beskytter, er imponert over den voldsomme dugnadsånden som kommer til syne hver gang TV-aksjonen går av stabelen.

- Givergleden i Norge er veldig spesiell per capita, mener dronningen som i september besøkte Kenya der hun virkelig fikk se hvor ille mange barn har det.

- En ting som er viktig for meg, er å se selv, å ha kontakt med menneskene, se deres bakgrunn og få forståelsen for deres situasjon, sa dronningen som blant annet besøkte slummen i Nairobi, der foreldreløse Winston gjorde et svært sterkt inntrykk på henne.

Les også: Slik opplevde kjendisene å møte TV-aksjon-barna

Pengene fra årets TV-aksjon går til en rekke UNICEF-prosjekter for hivsmittede barn og unge og deres foreldre. Innsatsområdene er de afrikanske landene Mosambik, Malawi, Kenya, Uganda, Zambia og Zimbabwe, Ukraina, Vietnam og Jamaica.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder