Norge kan tjene milliarder på EUs miljøpakke

EUs nye plan for CO2-kvoter er en stor gavepakke til norske kraftselskaper, som kan tjene milliarder.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

EU-kommisjonen la fram sin omfattende klimaplan onsdag, og av den går det fram at CO2-utslippene skal ned med minst 20 prosent innen 2020. Et av virkemidlene for å få til dette blir et nytt og strengere europeisk marked for CO2-kvoter som også skal omfatte kull- og gasskraftverkene.

For de norske vannkraftselskapene er dette gode nyheter, skriver Bergens Tidende. I dag får kraftprodusentene i Europa CO2-kvotene gratis, og kvotene har hittil vært delt ut med rund hånd. Fra 2013 skal kvotehandelssystemet innskjerpes med færre utslippstillatelser og dermed dyrere kvoter.

Norge blir med i EUs kvotesystem, men fordi norske vannkraftverk ikke slipper ut CO2, behøver de heller ikke betale noe ekstra.

De norske vannkraftverkene får derimot nyte godt av at kraftprisen i Europa er ventet å øke med 10-15 prosent innen 2020 på grunn av reformen. Norske kraftselskapseiere kan stappe de ekstra kronene rett i lommen, der konkurrentene må bruke dem på dyre kvotekjøp, melder Bergens Tidende.

- Det er ingen tvil om at vi er veldig heldig stilt. Norge vil nå få betalt for det vannkraften er verdt sett i et miljøperspektiv, sier informasjonssjef Knut Fjerdingstad i Statkraft.

Bill Schjelderup i energimeglerhuset Bergen Energi beskriver EUs reform som «en ren gavepakke» til norske kraftprodusenter. Det kan være snakk om en ekstra fortjeneste på nesten tre milliarder kroner, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder