Knut Kristiansen funnet drept i 1999 – mener de vet hvem drapsmannen er
DNA-funn og slektsgransking var avgjørende for å løse drapsgåten på den 71 år gamle språkforskeren.
Det opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid på pressekonferansen.
– Ut fra etterforskningen mener vi at Kristiansen og gjerningsmannen var til stede og at Kristiansen slapp vedkommende inn, sier Metlid.
Han ble funnet en ettermiddag i leiligheten sin på Sandaker i Oslo midt på sommeren.
– Egentlig litt tilfeldig, fordi noen kom for å vanne blomster. Det er et vanskelig utgangspunkt for etterforskningen,fordi han mest sannsynlig har ligget død i oppimot to uker. Vi hadde masse spor og DNA-opplysninger, men fikk altså ikke svar før nå den siste tiden.
Han ble drept med stump vold.
Saken ble aldri lagt bort, men det er først de siste to årene at politiet aktivt har jobbet med den og gått gjennom materialet på nytt, forteller politiet.
Gjennombruddet kom ved bruk av DNA-teknologi og slektsgransking.
MER: Les om DNA-jegernes store gjennombrudd
Kristiansen var en anerkjent forsker.
– Han var også kjent som en omgjengelig mann, som gjerne tok kontakt med mennesker han møtte fra alle samfunnslag, med ulike utfordringer.
Metlid ser derfor ikke bort fra at kontakten kan ha sprunget ut fra en slik relasjon, som kan ha ledet til et tilfeldig eller avtalt besøk hos Knut.
– Nå mener dere å ha funnet gjerningsmannen – burde dere ha sett det den gangen?
– Ikke noe åpenbart, men i dag ville vi hatt helt andre muligheter i en etterforskning. Det kan ikke sammenlignes med 1999 med tanke på spor vi kan finne. Vi har hatt DNA-profil hele tiden, men mannen lå som sagt ikke i politiets DNA-register, og han har ikke vært knyttet til denne saken før nå.
– Vært en verkebyll
Familiens bistandsadvokat John Christian Elden sier det er godt for familien å få svar:
– På vegne av familien vil jeg takke politiet for grundig og kreativt arbeid i etterforskningen. Dette er en kombinasjon av moderne DNA-teknologi og et våkent etterforskerhode som har gitt en løsning og som gjorde det mulig å koble sammen opplysningene. Det har vært en verkebyll for familien i 24 år, og nå er det mulig å få fred, skriver Elden til VG.
Slik løste han DNA-gåten
Mener de vet hvem gjerningsmannen er
– Ut fra samlet bevisbilde mener vi å være sikre på hvem gjerningsperson var, en norsk mann fra Oslo, som på drapstidspunktet var i midten av 40-årene. Han døde året etter drapet, altså i 2000.
Politiet knytter ham direkte til drapet og har status som siktet, men understreker at dette ikke er en konstatering av skyld i juridisk forstand.
Mannen var godt kjent for politiet. Den gangen bodde han ikke langt unna Kristiansen.
I etterforskningen av han som er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs ble det også brukt slektsgranskning. Hør mer om denne metoden i denne Krimpodden-episoden:
– Mange spørsmål vi aldri får svar på
Saken fra politiet vil nå lukkes og anses som oppklart.
Den blir oversendt til statsadvokaten og innstille på henleggelse fordi han er død, opplyser politiadvokat Henrik Rådal.
– Det er mange spørsmål vi aldri får svar på, for eksempel tilregnelighet, understreker han.
Han utdyper at de er kjent med historikk om psykiatri.
Klokken 14 innkalte pressekonferanse om «en viktig utvikling i en eldre drapssak».