SNUFSETE JUL: Det er nok mange som vil føle seg litt pjuske i juledagene. Trøsten er at det blir bedre neste år.

Viruseksplosjon: − Vi snakker flere hundre tusen syke per uke

FHI frykter at svært mange nordmenn blir sengeliggende i juleferien. Nå har også omgangssyken gjort sin inntreden.

Publisert:

– Jeg tror de fleste nå har en kollega, venn eller familiemedlem som er forkjølet eller verre, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til VG.

I FHIs befolkningspanel, der et utvalg rapporterer inn symptomer, svarte rundt 10 prosent i uke 45 at de hadde forkjølelsessymptomer de siste syv dagene.

Det har fortsatt også i ukene etter.

– Det kan være corona, influensa, RSV-infeksjon, forkjølelse (rhinovirus) eller andre luftveisinfeksjoner. Dersom de som svarer, er representative for befolkningen, snakker vi om flere hundre tusen syke per uke.

Tidligere influensa enn før

Vi er fortsatt inne i en voksende coronabølge. Og både influensa- og RS-viruset øker i omfang, og ser ut til å komme tidligere enn før. Ofte kommer spesielt influensa for fullt senere på vinteren.

RS-virus er spesielt risikabelt for barn og eldre, men for voksne oppleves viruset ofte som en forkjølelse.

I år har kjenningen svineinfluensa gjort comeback, og blitt den varianten de fleste influensasyke er smittet med. Fordi det er mange år siden vi hadde den i landet, kan folk bli mer syke enn vanlig. Små barn har heller ikke vært utsatt for denne typen før.

Helsemyndighetene slo for to uker siden alarm om det de mener er altfor lav vaksinedekning.

Vaksinen i år ser ikke ut til å beskytte like godt som tidligere influensavaksiner, spesielt mot smitte. Likevel fungerer den fortsatt godt mot alvorlig sykdom.

H1N1: Bildet viser svineinfluensaviruset under et mikroskop.

Nå kommer omgangssyken

I tillegg frykter FHI at det blir mer omgangssyke (norovirus) i de norske hjem de neste ukene.

Også bakteriesykdommer øker i omfang: FHI ser nå en del halsbetennelser og skarlagensfeber forårsaket av gruppe A-streptokokker.

– Det er fare for at det blir en del sykdom i de norske hjem i juleferien.

Dette er de offisielle rådene for virusene som nå svirrer rundt:

  • Hold deg hjemme når du er syk og unngå å se mange mennesker
  • Hvis du er syk og skal besøke mormor på sykehjem – bruk munnbind
  • Ellers bør risikogrupper og helsepersonell vaksinere seg med influensavaksinen
  • Vask hendene grundig og ofte, gjerne med antibakteriell desinfeksjon
  • Coronatesting er ikke nødvendig

Les også: Nakstad: − Bør være frisk når man møter andre i julen

FHI: Preben Aavitsland sier mange av virusene nå skyter fart raskere enn tidligere sesonger.

– Hva er utfordringen ved at flere virus topper seg samtidig?

– Utfordringen gjelder særlig helsetjenesten, og den er todelt, forklarer overlegen:

  • Det blir flere syke helsepersonell som ikke klarer å gå på jobb. I mange kommuner er bemanningen allerede marginal, så det blir vanskelig å skaffe folk. Mange ansatte må belage seg på å jobbe overtid og ta flere vakter. Forhåpentligvis har en del kommuner leid inn helsefagstudenter som nå har ferie.
  • Det blir flere pasienter å håndtere for helsetjenesten. Det gjelder fastlegene og legevaktene, hjemmesykepleie og sykehjem, og sykehusene og deres intensivavdelinger. Det mest kritiske kan bli intensivavdelingene for barn og voksne. Blir epidemien av RSV-infeksjoner stor, må barneintensivavdelingene låne personell av voksenintensivavdelingene, men der kan man allerede være fullt opptatt med influensapasienter.

Flere sykehus melder allerede om krevende tider.

Tirsdag kveld meldte Oppland Arbeiderblad at beredskapen heves ved tre sykehus i Innlandet: Elverum, Hamar og Gjøvik. Grunnen er mange pasienter og sykdom blant ansatte.

– Er dere bekymret for at ikke helsetjenesten er godt nok beredt?

– Nei, egentlig ikke. Vi har sagt ifra så tydelig vi kan i egne møter med sykehusene og kommunelegene – i tillegg til de skriftlige rapportene – at vi regner med at de er forberedt, sier Aavitsland.

Hold ut – det blir bedre!

Likevel, det hele er ikke bare mørkt: De neste vintrene vil bli mer normale, med færre syke.

– Dette er nok en spesiell vinter siden det trolig er mindre immunitet i befolkningen mot flere av disse infeksjonene. Etter denne vinteren blir nok kommende vintre mer normale. Det nye i flere år fremover er likevel at vi har en ekstra sykdom, nemlig covid-19, som kan gi flere bølger hvert år.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at helsepersonell bør ta en fjerde dose coronavaksine, men dette er ikke et offisielt råd fra FHI. Saken ble oppdatert 21.12.22 klokken 10.40.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no