OGSÅ I SØNNENS BLOD: Småbarnsmoren Tone Li Sandvik har fått påvist giftstoffer i blodet. Det betyr at også sønnen har det. Det bekymrer moren. Foto: KRISTER SØRBØ.

Forskere: Du har gift i blodet ditt

Fant giftige stoffer i blodet til småbarnsmødre

Kan være kreftfremkallende og hormonforstyrrende

Norge i verdenstoppen i antallet kjemikalier vi blir eksponert for

Vi eksponeres hver dag for kjemikalier fra ting rundt oss. En ny test bekrefter den ubehagelige sannheten: De giftige stoffene legger seg i blodet ditt.

  • Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På vegne av Forbrukerrådet analyserte Norsk institutt for luftforskning (NILU) blodtester på tre tilfeldige kvinner. To av dem småbarnsmødre, en av dem Forbrukerrådets direktør Randi Flesland. Hos alle tre ble det funnet over 100 unaturlige kjemikalier transporterende rundt i kroppen.

Stoffene er blant annet kreftfremkallende og skadelige for arvestoff og forplantningsevnen.

TETT PÅ NETT: Forbrukerrådet svarer på spørsmål om stoffer og kjemikalier i blodet klokken 10.30

Dette er bare en stikkprøve: Ifølge Forbrukerrådet og forskerne VG har snakket med på Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø er det i flere sammenhenger tatt slike blodprøver - med samme resultat. Blodprøvene viser at de fleste har en mengde kjemikalier og giftige stoffer i blodet. En urovekkende mengde, mener Forbrukerrådet og flere forskere.

GIFTSTOFFER: Du har mest sannsynlig mange ulike kjemikaler og giftige stoffer i blodet ditt, skal vi tro Forbrukerrådet og forskere. Dette får vi fra blant annet kosmetikk, leker, mat og elektronisk utstyr. Foto: JAVAD M. PARSA

Er overalt

Dette kommer blant annet av maten vi spiser, TV-en vi ser på, sofaen vi sitter i, vaskemidlene du bruker eller sminken din. Det er stoffer du puster inn, smører på huden eller svelger.

- Det er flere faktorer som er bekymringsverdig med dette. Det ene er at Norge er i verdenstoppen i antallet kjemikaler vi blir eksponert for, og stoffene som senere blir påvist i blodet. Dette er fordi vi er så rike, og stadig får flere produkter og matvarer som inneholder mange ulike kjemikalier. Ingen vet hvordan denne cocktailen av ulike stoffer vi daglig eksponeres for, også kalt cocktail-effekten, virker på kroppen, sier Elin Vestrum. Hun er rådgiver i Forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet, til VG.

BEKYMRET: Elin Vestrum, rådgiver i Forbrukerrådet frykter for alle stoffene som flyter rundt i nordmenns blod. FOTO: FRODE HANSEN/VG

- Det andre er at bare fåtallet av disse stoffene som folk får påvist i blodet sitt faktisk er vurdert skikkelig og risikovurdert. Vi vet ikke konsekvensene de kan gi, sier Vestrum.

Umulig å ha kontroll

Hun forklarer at det vil være umulig for en vanlig forbruker å holde kontroll på hvilke produkter som inneholder de farlige stoffene (se egen liste nederst i saken). Dette er fordi det kun er matvarer og kosmetikk som har deklareringsplikt.

Nå krever Forbrukerrådet tiltak fra helse- og miljømyndighetene. De mener at forbrukerne er for dårlig beskyttet mot skadelige kjemikalier i hverdagsprodukter.

Avfeid som ufarlig

Torkjel M. Sandanger forsker på giftstoffer ved Universitetet i Tromsø. Han sier at på 1940-tallet hadde vi bare noen få unaturlige kjemikaler i kroppen. Nå har vi hundrevis.

- Det har økt og økt i takt med forbrukersamfunnet. Og det er bekymringsverdig at det er mange av stoffene vi ikke vet virkningen av. Mange av kjemikaliene har man bare avfeid som ufarlig fordi de skilles raskt ut av kroppen. Men flere studier viser nå at de ikke rekker å skilles ordentlig ut fordi man så ofte blir eksponert for dem. Det kan være farlig, sier Sandanger til VG.

Han forklarer at alt dette er et resultat av forbrukerartikler og maten vi spiser.

- Det er ikke bra at vi har mange hundre stoffer i kroppen vi ikke vet hva er. Vi maler mye, pusser opp så ofte, får nye klær og spiser mange ulike varer. Derfor ligger vi på verdenstoppen når det gjelder antall kjemikalier vi blir eksponert for, sier Sandanger.

Ikke nok kunnskap

Folkehelseinstituttet sier til VG at de har flere prosjekter som omfatter analyse av blodprøver fra vanlige folk, og de finner forskjellige kjemikaler og fremmedstoffer i blodet. Også kreftfremkallende. Men direktør for avdeling for stråling og kjemikaler ved Folkehelseinstituttet, Gunnar Brunborg, er ikke veldig bekymret.

- I utgangspunktet mener ikke jeg at nordmenn har alarmerende høye nivåer av kjemikalier i kroppen. Selv om vi finner mange ulike kjemikalier, er det mengden som er avgjørende, sier
Brunborg.

Likevel mener Brunborg at det ikke er nok kunnskap om hvilke konsekvenser stoffene kan ha.

- Det er store kunnskapshull. Et usikkerhetsmoment er at denne cocktailen av stoffer vi får i oss kan ha helsevirkninger som vi ikke helt har oversikt over, sier han.

Føre-var-prinsippet

Ketil Hylland er professor ved seksjon for akvatisk biologi og toksikologi ved Universitetet i Oslo (UiO). Han sier i likhet med Brunborg at det er cocktail-effekten som er mest bekymringsverdig.

- Vi utsettes for mange stoffer samtidig. I dagens risikovurderinger vurderes ett og ett stoff hver for seg. Men vi tar ikke høyde for at stoffene fungerer sammen. Denne cocktail-effekten kommer vi ikke unna, og vi kjenner ikke konsekvensene av den. Derfor bør vi være veldig forsiktige, og bruke føre-var-prinsippet, sier Hylland.

- Gjør mange tiltak

Forbrukerrådet kritiserer Helse- og miljødirektoratet for å ikke gjøre nok tiltak for en giftfri hverdag. Marit Kjeldby, avdelingsdirektør i miljøgiftavdelingen i Miljødirektoratet, mener at de gjør mange tiltak.

Marit Kjeldby, avdelingsdirektør i miljøgiftavdelingen i Miljødirektoratet. Foto: MILJØDIREKTORATET

- Blodprøvene fra Forbrukerrådet er et tegn på at miljøgiftene spres, og vi er opptatt av at det skal ses på virkningene stoffene har på kroppen. Det skal også reguleres strengt. Vi har vært pådrivere i EU og internasjonalt for å regulere disse stoffene, sier Kjeldby.

Hun forklarer at Miljødirektoratet jobber aktivt for å forske på cocktail-effekten vi vet for lite om, og stoffer som påvirker hormonbalansen.

- Vi sitter ikke på rumpa og venter på at tiltak skal skje i EU. Vi pusher på at det skal bli et strengere regelverk, sier hun.

- Det er kun mat og kosmetikk som har deklareringsplikt. Det er derfor vanskelig for forbrukere å se om det er giftige stoffer og kjemikalier i for eksempel er i klær eller andre produkter. Burde det vært bedre merket?

- Det er en diskusjon, selvfølgelig. Det er vanskelig å merke alle produkter, derfor er det viktig å fokusere på det vi vet inneholder miljø- og helseskadelige stoffer. Generelt anbefaler vi å kjøpe Svanemerkede-produkter og CE-merkede leker, sier Kjeldby.

Fikk påvist giftstoffer i blodet

Småbarnsmoren Tone Li Sandvik tok blodtest og fikk sjokk-beskjeden: Du har giftstoffer som er kreftfremkallende og skadelige for arvestoff og forplantningsevnen i blodet ditt.

- Jeg synes det er skremmende. Jeg har jobbet hardt for at ungen min skal få en god start; tenkt på hva jeg har spist og hva jeg har blitt eksponert for. Likevel har jeg giftstoffer i blodet. Det viser at det er vanskelig å komme unna kjemikaliene, sier Sandvik fra Oslo til VG.

Hun er mamma til Thomas (8 mnd.). Etter at hun, en annen småbarns-mamma og Forbrukerrådets direktør tok blodtest i regi av Forbrukerrådet for å sjekke seg for kjemikalier i blodet, fikk de alle samme beskjed: De hadde giftstoffer som er kreftfremkallende og skadelig for arvestoff og forplantningsevnen i kroppen. Og når mor har det - betyr det også at barna til kvinnene har dette i blodet.

- Jeg liker ikke tanken på at jeg har masse rare stoffer, som jeg ikke vet hva er, flytende rundt i blodet. Og jeg vet ikke hvordan jeg skal unngå det. Jeg frykter at dette kan gå utover Thomas. Små barn er ganske skjøre. Hvordan påvirker dette egentlig livet vårt? spør Sandvik.

HAR GIFTSTOFFER I BLODET: Disse damene, Tone Li Sandvik, Hanne Brostrøm og Randi Flesland fikk påvist at de har kreftfremkallende giftstoffer i blodet. Foto: FORBRUKERRÅDET

Skremt

Også småbarnsmoren Hanne Brostrøm fra Fredrikstad tok blodtesten. Hun ble skremt av resultatet.

- Når jeg også har giftstoffer i blodet, betyr det at også stoffene er i barnas blod. Jeg blir urolig. Tenk om datteren min kommer til å få problemer med å få barn på grunn av dette, sier Brostrøm.

Hun synes det var ubehagelig å få vite resultatene av blodtesten.

- Jeg, som helt vanlig forbruker, går rundt med masse farlige stoffer i blodet. Det er en ubehagelig tanke. Jeg føler at jeg har lite kontroll på dette. Kjemikaliene kommer fra helt vanlige produkter som kosmetikk og klær, sier hun.

Bostrøm forklarer at hun frykter langtidseffekten av dette, og særlig om barna hennes får oppleve noen konsekvenser som følge av kjemikalene og giftstoffene.

Bekymret for mødrene

Også Forbrukerrådets direktør Randi Flesland fikk påvist de samme stoffene i blodet.

- Dette er mange skadelige stoffer. Fysj! Det verste er at jeg ikke har noen mulighet til å unngå de, sier Flesland til VG.

Hun er ikke så bekymret for seg selv - men tenker mer på småbarnsforeldrene.

- Stakkars, de vet ikke hvilken effekt dette har på barna, sier hun.

Dette er versting-stoffene

Dette er stoffene som Forbrukerrådet fant i kvinnenes blod, som er farlig. Siden det kun er matvarer og kosmetikk som har deklareringsplikt, vet du ikke om for eksempel jakken din inneholder disse stoffene:

** TCEP - Reproduksjonsskadelig, mistenkt kreftfremkallende.
** Bisphenol A - Hormonforstyrrende, reproduksjonsskadelig
** Octylphenol - Hormonforstyrrende, skader foster og forplantningsevne
** P-Nonylphenol - Hormonforstyrrende, reduksjonsskadelig
** Dihexyl phthalate DHP - Reproduksjonsskadelig
** Dibutylphthalate (DBP) - Reproduksjonsskadelig, kan gi fosterskader. Arvestoffskadelig, kreftfremkallende.
** PFOS - Kan gi fosterskader, skade evnen til å få bort, kreftfremkallende.
** PFOA - Reduksjonsskadelig, kan være kreftfremkallende.

Kilde: Forbrukerrådet.

# Det er kostbart å ta tester for å sjekke kjemikalinnhold i blodet. Det må først tas blodprøve, for å deretter sendes inn til tidskrevende og avansert analyse av kjemikere. Dette kan koste titusener.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder