ANGREPET: Imam Nehmat Ali Shah. Foto: Heiko Junge, Scanpix,

Leder Norges største moské: Dette er imamen

Imam Nehmat Ali Shah (57) har vært omstridt, og hadde private livvakter etter et blodig oppgjør i moskeen i 2006.

Artikkelen er over fem år gammel

I 23-tiden mandag kveld ble den pakistanske imamen Nehmat Ali Shah angrepet og påført livstruende skader av en maskert mann. Imamen er innlagt på sykehus, og tilstanden hans er stabil etter en operasjon i natt, ifølge politiet.

De jakter ennå gjerningspersonen, og har avhørt flere sentrale vitner.

Trakk seg i 2002

Shah er hovedimam ved Norges største moské, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo. Han var hovedimam i moskeen fra 1992 til 2002, men trakk seg på grunn av interne stridigheter.

I 2004 kom han tilbake som hovedimam, og i 2006 flyttet moskeen til sine nåværende lokaler i Motzfeldts gate/Urtegata på Grønland i Oslo.

Meningheten ble opprettet i 1977 av førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. Shah snakker punjabi og urdu, og forstår norsk.

Trusler

I september i fjor ble det kjent at Islamsk råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

I 2006 ble fire personer skadet da fire personer angrep moskeen med en cricketkølle, en hammer, flere balltre og kniver i bønnetid. En 58-åring, hans sønn, svigersønn og en av hans yngre brødre sto bak angrepet. Foranledningen var en slåsskamp utenfor moskeen tidlgere samme dag hvor 58-åringens bror ble skadet. Alle fire ble dømt til flere år i fengsel.

Shah var til stede i moskeen under hendelsen, men ble ikke selv skadet. Han hadde imidlertid private livvakter i en periode etter angrepet, meldte NRK.

I Borgarting lagmannsrett ble det i 2008 konstatert at to familier har stått på hver sin side i en omfattende konflikt i moskeen. Konflikten har kretset rundt hvem som skal være imam i menigheten. Medlemmer fra begge sider har gjennom årene hatt tunge verv i Norges nest eldste moské. I januar 2006 ble den domfelte 58-åringen og en av hans brødre ekskludert fra menigheten av daværende styre. Dermed blusset konflikten opp på ny.

Sheikh-familien, Oslos rikeste norskpakistanske familie, lånte ut over 3,2 millioner kroner rentefritt til byggingen av den nye moskeen. Til gjengjeld krevde de at Shah ble sittende som imam. Hans motkandidat hadde støtte hos den andre grupperingen.

Det er foreløpig ingen mistanke om at det er noen forbindelse mellom konflikten i 2006 og knivangrepet mandag kveld.

Kontroverser

Shah har tidligere vakt oppsikt med sine uttalelser. I januar 2013 hevdet Shah at det norske mediesystemet er styrt av jøder, og at dette gjør at mange nordmenn har et negativt syn på islam. Mediedekningen er slik for at ikke islam skal vokse, uttalte imamen til Dagsavisen i samråd med moskeens styreformann Ghulam Sarwar. De karakteriserte jødene som «urolige folk i verden», og mente at dette forklarte hvorfor nazistene startet sitt massemord.

Imamen fikk krass kritikk for sine uttalelser, også fra fremtredende muslimer i Norge. Samfunnsdebattanten Usman Rana krevde at imamer måtte utdannes i Vesten fordi de mangler samfunnsforståelse og norsk språk. Han mente situasjonen var mest kritisk i Ahle-Sunnat-moskeen.

«Den har flest medlemmer i landet, men mangler en imam med formell utdannelse i islamske disipliner, som forstår og gjør seg forstått på norsk og i praksis lever i en vestlig realitet», skrev Rana i en kronikk i Aftenposten 4. februar i fjor.

Etter angrepet i dag uttrykker Rana på Twitter at det er trist å høre om angrepet mot imamen.

Shah avla sitt første besøk til en synagoge etter skuddene mot den jødiske synagogen i Oslo i 2006. Han sa han kom for å vise solidaritet og uttalte at «vi er alle barn av Abraham».

Imamen har ved flere anledninger tatt klart standpunkt mot ytterligeregående holdninger fra blant annet medlemmene i Profetens Ummah. Han har også hatt tett samarbeid med politiet for å bekjempe radikalisering.

Fakta: NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, regjeringen.no, Vårt land

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder