TATT: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo. Mannen er en av de som er blitt pågrepet i aksjonen, får VG opplyst. Det er ukjent om han er en av dem som blir fremstilt for fengsling onsdag. Foto:VG,

Politiet om storaksjonen i Oslo: Mener å ha avverget ran og drap

Narkotatt siktet for ransforbund

Ni av de 16 som ble pågrepet under politiets storstilte aksjon i hovedstaden mandag fremstilles onsdag for vareteksfengsling.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For en av dem er siktelsen utvidet til ransforbund.

– Vi mener å ha avverget alvorlig voldskriminalitet. I klartekst betyr det at vi sannsynligvis har punktert ransplaner og drapsplaner, i det minste enn så lenge, sier Einar Aas, sjef for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Politiadvokat Line Presthus i Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere detaljene i utvidelsen av siktelsen.

– Det er tidlig i etterforskningen. Dette er en stor og komplisert sak, så det kan komme ytterligere endringer i siktelsene etter hvert, sier Presthus.

Nokas-dømt pågrepet

Politiet i Oslo slo mandag til mot en rekke adresser og pågrep 16 personer.

– Vi aksjonerer mot et tungt og sammensatt kriminelt miljø, sa Aas til VG mandag.

Nokas-dømte Metkel Betew var en av de pågrepne.

Havnå om Nokas-kompanjongen: – Han trenger ikke mer tid ifengsel

36-åringen ble i oktober i fjor prøveløslatt av Høyesterett etter dommen for det brutale ranet, og hadde bare vært en fri mann i 295 dager.

LES I DAGENS VG+: Hvor ble det av de 51 Nokas-millionene

50 kilo cannabis

Politiet vil be om fire ukers varetekt for samtlige av de ni som fremstilles onsdag.

I tillegg vil de be om at de siktede må sitte to av ukene i isolasjon samt at de får alle restriksjoner.

Åtte av dem er siktet for innførsel av en større mengde cannabis. Ifølge politiets opplysninger dreier det seg om 50 kilo som skal ha blitt fraktet inn til Norge i mai eller juni i år.

– Omfattende etterforskning

Politiadvokat Presthus opplyser at fem av de åtte også er siktet for innførsel av en betydelig mengde narkotika som ennå ikke er analysert.

Politiet mistenker at det dreier seg om et sentralstimulerende stoff.

Tre av de 16 som ble pågrepet mandag er løslatt. Fire sitter fortsatt i sentralarresten i påvente av avhør, opplyser politiadvokat Presthus.

– Det har vært en omfattende etterforskning over lengre tid rettet mot et bestemt kriminelt miljø. Vi har blant annet avdekket alvorlig narkotikakriminalitet, sa politiinspektør Aas til VG mandag.

Pågripelse tidligere i sommer

Tidligere i uken omtalte VG også en annen sak knyttet til det tunge kriminelle miljøet i hovedstaden. En kjent gjengangskriminell mann (47) ble om kvelden 21. juli i år pågrepet i garasjeanlegget i borettslaget der heleritiltalte og -siktede Imran Saber (37), også kalt «Onkel Skrue», bor.

Politiet mener han planla å drepe 37-åringen, blant annet på grunn av den svært spesielle bekledningen han hadde da han ble pågrepet. Da VG spurte politiinspektør Einar Aas om pågripelsen av 47-åringen går inn i samme sakskompleks som den storstilte politiaksjonen og pågripelsen av 16 personer mandag, svarte han følgende:

– Pågripelsen og varetektsfengslingen av den aktuelle personen var ikke helt tilfeldig.

Den fryktede kriminelle 47-åringen ble 23. juli varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han fremstilles for ny fengsling torsdag denne uken.

– Siktelsen vil sannsynligvis bli utvidet, har Aas opplyst.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder