Odins mamma om responsen: - Det betyr alt for meg

Overveldet av tilbakemeldingene ** Ble oppringt kunnskapsministeren

INNENRIKS

AURSKOG (VG) De valgte å være åpne om sønnens død. Odins mamma håper i fremtiden å kunne snakke om mobbing til lærere og elever.

Publisert: Oppdatert: 09.11.14 15:17

I går fortalte VG historien om Odin Olsen Andersgård, som bare ble 13 år gammel. Odin ble mobbet på to skoler. Han sa ifra flere ganger, men følte selv at han aldri ble hørt.

19. mars i år tok Odin livet sitt.

– Jeg lovet å gjøre alt jeg kunne for at han skulle ha det bra. Nå skal jeg fortsette den kampen for andre barn, i hans ånd og i hans navn, sier Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen da VG møtte henne hjemme i Aurskog i går kveld.

– Betyr alt for meg

Responsen har vært overveldende, forteller Katrine. Hun håper en dag i fremtiden – når hun føler seg sterk nok – å jobbe mot mobbing på full tid, gjennom å holde foredrag for både lærere og elever.

– Den følelsesmessige reaksjonen som skjer hos folk der ute treffer oss veldig sterkt. Det å se at andre føler med oss, at de blir sinte, frustrerte, lei seg – men samtidig klarer å se den positive og omtenksomme gutten vår. Det er sterkt. Det har vært utrolig mange inntrykk i dag, sier Katrine.

– Det betyr alt for meg. Det har vært beintøft, for det koster mye å utlevere sine innerste tanker og følelser. Men når man får så mange positive tilbakemeldinger fra andre som også ønsker en endring, så er det verdt det. Det gir en egen styrke.

– Det virker som om saken berører. Det er jeg veldig glad for. Dette er ikke noe folk bare kan bla forbi, det er tydelig at mange kjenner seg igjen, sier Audun Gillerdalen, Odins stefar.

Gråt etter telefon fra kunnskapsministeren

Allerede fredag fikk Katrine en telefon fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han leste VGs sak før den ble publisert, og ønsket å takke henne for den åpenheten hun viser – om et svært vanskelig tema.

– Jeg ble virkelig satt ut, innrømmer Katrine.

– Spontanreaksjonen da jeg la på røret, var at jeg begynte å gråte. Det letter noen kilo når man får en telefon fra noen som kan være med på å påvirke stort. Da er det ikke forgjeves. Da har man ikke utlevert seg for ingenting.

Begge ønsker å holde samtalen dem imellom privat, men Røe Isaksen legger ikke skjul på at saken har berørt ham sterkt.

– Jeg synes det er utrolig modig og veldig viktig at foreldrene til Odin går ut og snakker om historien sin. Jeg har fått flere tekstmeldinger om saken, det er en sak som treffer deg i magen som en knyttneve. Den er rørende og hjerteskjærende. Det er umulig å være uberørt av den, sa kunnskapsministeren under VGs TV-sending i går.

– Skal ikke skje i Norge

Også statsminister Erna Solberg har engasjert seg i Odin-saken, og mener vi som samfunn kan lære av den.

– Det første jeg tenkte da jeg leste saken var at dette er slikt som ikke skal skje i Norge, sier statsminister Erna Solberg til VG.

– Ja, jeg tror alle voksenpersoner rundt barn må bli flinkere til å stille oppfølgingsspørsmål når man ser at barn har det vanskelig. Man må tørre å gå litt tettere på, og ikke distansere seg og håpe at ting går over, sier Solberg.

Katrine sier at hun i går fikk flere henvendelser fra foreldre som har opplevd samme kamp som henne selv for å få en slutt på mobbingen av sine barn.

– Hva tenker du om det?

– Man føler seg ikke lenger så ensom i den kampen man har hatt. Det er på en måte en bekreftelse: vi har ikke vært hysteriske eller overfølsomme når vi har maset på disse skolene. Samtidig er det vondt å høre. Men det skaper en kampvilje. Nå må det skje noe, sier Katrine.

– Jeg er jo mamma. Og jeg er fremdeles også Odins mamma. Det er den viktigste rollen i mitt liv.

– Statsminister Erna Solberg er en av dem som har engasjert seg i Odins sak, hvordan er det for deg?

– Man blir på en måte ydmyk. Jeg er jo bare et vanlig menneske, men samtidig så tenker jeg at Odin var så flott at han ikke fortjener noe dårligere enn det heller. Det er veldig bra. Når hun engasjerer seg, så krever det at vi fortsetter jobben. Det gir hele saken mer tyngde.

– Ikke unik

Barneombud Anne Lindboe sier til VG at det er vondt å lese at Odin ba om hjelp, uten å bli hørt.

– Det er forferdelig vondt og trist å lese om det han har opplevd. Bare det å si fra er i seg selv vanskelig og koster mye, sier barneombudet.

– Odins historie er ikke unik. Vi har hatt flere saker der det har vært tilfeldigheter som har gjort at sakene ikke har fått samme tragiske utfall som i denne saken. Det betyr ikke at sakene har fått en lykkelig utgang. Mange sliter resten av livet etter å ha blitt mobbet, og noen blir unge uføre.

– Vondt å lese

Katrine har fått meldinger fra kjente og ukjente. Hun har ikke rukket å svare alle, men vil bruke de neste dagene på å gå gjennom alt. På sosiale medier lot mange seg berøre.

– Mobbeofferet Odin ble 13 år. Noe av det viktigste vi gjør er å forebygge og hindre mobbing! skrev Kronprinsparets Fond på Twitter.

– Det gjør vondt å lese VG i dag. Barn er avhengig av at vi voksne bryr oss, skrev barneminister Solveig Horne (Frp).

– En grusom og tankevekkende historie med tragisk slutt. Hjerteskjærende og uakseptabelt. Slik skal vi ikke ha det, skrev stortingsrepresentant Arve Kambe (H).

For Katrine er det bare én ting som er viktig: at Odin ikke blir glemt.

– Det er ikke så viktig at folk vet hvem jeg er. Men det er veldig viktig at de vet hvem Odin var.Her kan du lese mer om