STERKERE: Mye av hasjen i Norge kommer fra Marokko. Produsentene der har ifølge EUs narkotikabyrå gått over til å dyrke planter som er importert og som har høyere innhold av virkestoff, fremfor de lokale variantene. Foto:Rafael Marchante,REUTERS

Ny rapport: Stadig mer og sterkere
cannabis i omsetning

Norge er ett av seks land som trekkes frem som markeder for økt bruk av cannabis i en fersk rapport fra EUs narkotikabyrå (EMCDDA).

  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Byrået samler jevnlig inn statistikk og undersøkelser fra EUs 28 medlemsstater, samt Tyrkia og Norge, og presenterer europeiske trender og utvikling på narkotikafeltet i den årlige rapporten.

VG har fått tilgang på noe av innholdet i årets rapport, som blir lagt frem på en pressekonferanse i EMCDDAs hovedkvarter i Lisboa torsdag formiddag.

Fjorårets rapport: Norge er metamfetamin-versting i Europa

­– Befolkningsundersøkelser i tre land rapporterer om synkende eller stabile prevalensnivåer (antall individer i en bestemt gruppe som har en gitt tilstand, journ.anm.) for cannabis det siste tiåret.Til sammenligning rapporteres det om økt bruk i Bulgaria, Frankrike og de fire nordiske landene Danmark, Finland, Sverige og Norge, skriver EUs narkotikabyrå.

Beslagla nesten tre tonn i Norge i fjor

EMCDDA rapporterer både om at stadig flere europeere søker behandling for cannabis-avhengighet, samt at stoffet utgjør 80 prosent av alle narkotikabeslag som gjøres i Europa.

Økningen i beslag er i overensstemmelse med Kripos’ «Narkotika-og dopingstatistikk 2014», som ble offentliggjort tidligere i år. I fjor ble det til sammen for hasj, marihuana og cannabisplanter beslaglagt 2660 kilo fordelt på nesten 16.000 beslag.

Les også: Dette er storsmuglernes største skrekk

HARPIKS: Klumper av hasj i en pose hos en produsent i Marokko. Foto:Rafael Marchante,REUTERS

Noe av det som vies stor oppmerksomhet av EUs narkotikabyrå er en markant økning i styrke og renhet på Europas hyppigst brukte illegale rusmidler. Blant dem er cannabis, med et høyere innhold av det bedøvende og smertelindrende virkestoffet THC.

­– Dette øker bekymringen for helsen til brukere som bevisst eller ubevisst kan bruke sterkere produkter, skriver byrået.

Tre ganger så sterk

Ifølge den nevnte Kripos-rapporten beslaglegges det oftere hasj med «svært høy styrkegrad» også i Norge. Ifølge Kripos kan styrkegraden gjerne være fra 20 til 30 prosent, som er tre ganger sterkere enn «den hasjen som har vært vanlig over mange år».

Mye av hasjen i Norge kommer fra Marokko. Tidligere har EMCDDA rapportert at marokkanske cannabisprodusenter har gått over til å dyrke cannabistyper som er importert, fremfor de lokale variantene.

– De nye plantene inneholder mye mer virkestoff enn de tradisjonelle variantene. Dette kan være en forklaring på den utviklingen vi ser i Norge, skriver Kripos.

I den nye rapporten løfter EMCDDA også frem det stadig økende omfanget av nye psykoaktive stoffer (NPS), ofte solgt som såkalte «legal highs».

Tidligere i år skrev VG at Oslo Universitetssykehus slår alarm etter en kraftig økning i innlagte ungdommer som er rabiate etter å ha ruset seg på syntetisk motedop.

Les også: Motedop selges med leveringsgaranti

I fjor ble det påvist rundt to nye slike stoffer i uken i Europa, ifølge byrået. Den ene hovedgruppen av disse var syntetiske cannabinoider, med 30 nye. 130 slike lovlige etterlikninger av cannabis har hittil blitt påvist av EUs system for tidlig varsling.

Fikk du med deg denne?Norge oversvømmes av livsfarlig narko-post

– Kan gi alvorlige helsekonsekvenser

– Dette har tilført cannabismarkedet en ny dimensjon. Bruken av disse stoffene kan gi alvorlige helsekonsekvenser, for eksempel skade nyrene, påvirke lunger og hjerte- og karfunksjon og gi kramper, skriver EMCDDA.

På grunn av senere tids dødsfall og akutte forgiftninger i Europa, og internasjonalt, som kan knyttes til disse stoffene, har byråetsendt ut flere varsler om helserisikoene de representerer.

– Narkotikaproblemet har blitt langt mer komplekst, og mange av stoffene som omtales i dagens rapport, var praktisk talt ukjent for brukerne for to tiår siden. Grensen mellom gamle og nye stoffer er blitt vanskeligere å trekke ettersom de nye stoffene i økende grad etterligner effekten av kontrollerte stoffer, sier João Goulão, styreleder for EMCDDA.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder