Økt farenivå for Mannen: Slik er situasjonen nå

NVE: Usikkert hvor raskt det kan utvikle seg

Ordfører: De evakuerte er ved godt mot

Farenivået ved Rauma-fjellet Mannen er hevet til rødt, som betegnes som ekstremt. NVE er usikre på hvor raskt situasjonen kan utvikle seg.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ni personer og 350 sauer er evakuert etter at farenivået ble hevet.

Se hele pressekonferansen på VGTV: Rauma kommune, NVE og politiet holder pressebrifing om situasjonen fra Åndalsnes klokken 13.

Geolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at det så en relativ rask økning i bevegelse ut over dagen går.

– Det kom opp i en sånn 5-6 cm utover kvelden i døgnhastighet. Det er nesten like mye som vi hadde i fjor høst. Det er også overflatebevegelser litt lengre ned. Det er en stor utfordring for oss å vite hva som er overflatebevegelser og hva som har skjedd lengre ned i partiet, sier Blikra, og legger til:

– Det er en del usikkerhet vi må forholde oss til, spesielt hvor fort kan det utvikle seg.

Flatet ut i morgentimene

Han opplyser at de ikke er overrasket over bevegelsene med tanke på de kraftige nedbørsmengdene den siste tiden. Ifølge Blikra flatet bevegelsene i fjellet seg ut etter at nedbørsmengden gikk ned i morgentimene lørdag. Lørdag ettermiddag har nedbørsmengden igjen økt, noe som har ført til at bevegelsene har tatt seg opp.

– Det er kommet 40 millimeter nedbør siste døgn, men det er ikke ventet like mye nedbør i det kommende døgnet. Det vil kanskje komme mellom 25 og 30 millimeter, uttaler Blikra under pressekonferansen klokken 18.30 lørdag.

I forhold til forrige pressebrief for seks timer siden har fjellet respondert på nedbørsmengdene som har kommet i dag, opplyser Blikra. NVE er ikke sikre på om det er nok nedbørsmengder til fjellet vil gi en stor respons. Videre bevegelse kommer an på om hvor mye det regner fremover.

Ved 13-tiden uttalte Blikra at øvre del av fjellet har bevegelser med en hastighet på opp mot fire centimeter og at nedre del av fjellet har flatet ut, men fremdeles er ganske høyt.

Han sier at rødt farenivå ble satt på bakgrunn av hastigheten i bevegelsene.

– Vi må se an utviklingen, og ser for oss tre scenarioer: Det kan fortsette som det gjør i dag. Hvis det kommer mer nedbør, kan hastigheten øke igjen. Om det er nok til at det kan utløse et skred, er vanskelig å si. Om det blir relativt tørt, kan det roe seg ned igjen. Det er vanskelig å spå. Vi følger med, og så får vi ta det derfra, sier Blikra.

Lensmann i Rauma, Andreas Hustad, opplyser at politiet foreløpig har kontroll på situasjonen:

– Vi har i grunnen fått gjennomført det vi hadde tenkt å gjøre. Vi har fått ut beboerne, de er i trygghet. Det er oppholdsforbud i området, og vi har etablert vakthold, sier lensmannen.

Les mer: Ti spørsmål og svar om fjellet Mannen

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune opplyste at alle de evakuerte har hatt en god natt og kommet seg i hus andre steder.

– De evakuerte er ved godt mot, men selvfølgelig tærer det på.Kommunen har jobbet i dag for å finne gode løsninger for dem. Vi holder tett dialog med de evakuerte fremover, sier Hustad.

Forsvar og politi på stedet

Lørdag morgen samlet kommunens beredskapsledelse seg for å diskutere den siste utviklingen. Geologer vurderer fortløpende situasjonen, i håp om å kunne fastsi om raset kommer til å gå i denne omgang.

– Sivilforsvaret blir værende her på stedet i natt som en vakt- og lyttepost. Det vil også være noen fra politiet her, sier politibetjent Per-Tore Storbråten ved Rauma lensmannskontor til VG rundt 23.20 fredag kveld.

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1100 til 1200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.

Varslet for ett år siden

Det er snart et år siden geologene varslet at et stort steinskred bare var noen få timer unna, og flere gårdsbruk og fritidsboliger ble evakuert.

Dessuten innførte politiet ferdselsforbud i de områdene som kunne bli truffet av et eventuelt skred – som altså ikke kom. Senere kunne de evakuerte flytte hjem igjen.

Husker du? Her er den egentlige Mannen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder