Under 150 000 i inntekt: 500 kroner

Over to millioner i inntekt: 38 400 kroner

2,6 millioner nordmenn får under 1000 kroner i lettelse

Finansminister Siv Jensen legger frem statsbudsjettet i Stortinget onsdag formiddag, med aller størst skattelettelser til de aller rikeste. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Så mye får du i skattelette

Vanlige lønnsmottagere med inntekt under 400 000 kroner, får 1000 kroner eller mindre i skattelette hos Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp).

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Pål Ertzaas
 • Bjørn Haugan
 • Cato Husabø Fossen
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fem år gammel

Grunnen er at de store pengene går til å kutte formuesskatten. De som tjener mer enn to millioner kroner i året, får en gjennomsnittlig lettelse på 38 400 kroner.

Det fremgår av regjeringens egen fordelings-tabell i statsbudsjettet, som finansminister Siv Jensen presenterte i Stortinget onsdag morgen:

*** 3 400 nordmenn tjener over to millioner kroner. De får en gjennomsnittlig lettelse på 38 400 kroner. Av dette er 36 100 kroner lettelsen i formuesskatten.

*** De 171 000 nordmennene som tjener mellom en og to millioner i året. For dem er gjennomsnittlig skattekutt på 5 900 kroner.

*** I den andre enden: De 551 000 nordmennene over 17 år som tjener mellom null og 150 000, får 500 kroner hver i gjennomsnittlig skattelette.

*** Du må tjene mer enn 400 000 kroner i året for å få over 1000 kroner i skattelette.

*** 2,6 millioner nordmenn over 17 år – ofte kalt «vanlige folk» har en årslønn under 400 000 kroner, og får dermed under tusenlappen i lettelse i skatt på inntekt og formue fra Siv Jensen og Erna Solberg.

Foto: ,

- Skammelig

- De tar fra de fattigste og gir til de rikeste. Likevel prøver de å late som om det de holder på med gir trygghet og frihet til folk. Det er skammelig, sier LO-leder Gerd Kristiansen.,

- Dette er det første angrepet på mange år på den norske velferdsstaten. De rykker tryggheten som velferdsstaten har gitt folk, unna beina deres, sier hun.

Økonomi-kommentator Tom Staavi i VG sier skatteletten til de rikeste vil bli en av de sentrale temaene fremover.

- De rikeste får betydelige skattelettelser og vi så allerede i det første ordskifte på Stortinget at Venstre og KrF angrep det.

SV-leder Audun Lysbakken sier at skatteprofilen kun er bra for Frp og Høyres kjernevelgere:

- Det er en helt uforståelig prioritering. Dette budsjettet sørger bare for å gjøre de rikeste i Norge enda rikere, men de føler vel at de står i æresgjeld til noen av de aller rikeste i Norge, sier Lysbakken til VG.

Pensjonistene bedre ut

Skattetabellen i statsbudsjettet viser at det er de rike pensjonistene som virkelig får de store skattelettene.

De rikeste 3400 pensjonistene får 64 000 kroner i skattelette, mens pensjonister som tjener rundt 400 000 kroner, får rundt 1500 kroner i lettelse.

Formuesskatten var viktigst

Grunnen til denne skjevfordelingen mellom ulike inntektsnivåer, er at regjeringen har prioritert kutt i formuesskatten. Av drøyt åtte milliarder kroner i skatte- og avgiftskutt, bruker regjeringen over fire milliarder kroner til å kutte i formuesskatten.

Til sammenligning er lettelsene i inntektskatt knapt tre milliarder kroner, og dette er penger som skal fordeles på et langt større antall skattytere, de aller fleste er ikke i posisjon til å betale formuesskatt.

Det største kuttet i skatt på inntekt er et kutt i trygdeavgiften fra 8,2 til 8,1 prosent. Samtidig blir pensjonistenes minstefradrag økt og innslagspunktet i toppskatten flyttes litt oppover.

Støtter kuttene

Stein Lier Hansen, toppsjef i NHO-foreningen Norsk Industri, sier han støtter varmt kuttet i formuesskatt:

- Det er helt riktig og nødvendig. Jeg har ingenting imot at folk med store eiendommer, hus og hytter betaler formuesskatt, men den er urimelig for de tusener av småbedriftseierne som har sine penger i bedriftene sine, sier Stein Lier Hansen til VG.

Han anbefaler regjeringen å fortsette disse kuttene, også neste år:

- Det er ingenting i veien for å lage skjermingsordninger for de som har pengene i egen virksomhet, og som kanskje må ta ut penger av bedriften for å betale formuesskatt. At utenlandske eiere slipper denne skatten, er ytterliger diskriminerende, sier Norsk Industri-sjefen.

OBS: I en tidligere versjon av denne artikkelen fremgikk det at skattelettelsen var 200 kroner i gjennomsnitt for de som tjener under 150 000 kroner, og at bare inntekter over 600 000 kroner fikk mer enn 1000 kroner i gjennomsnittlig lettelse. Tallene kom fra en tabell som viste virkningen av formuesskatten.

Artikkelen er nå rettet slik at den viser virkningen i gjennomsnitt for endringene både i formuesskatt og inntektsskatt.

Les også

 1. Frp-ere krever skattekutt for folk flest

  Finansminister Siv Jensen og resten av Fremskrittspartiets statsråder får klar beskjed fra egne rekker: Skattelettelsene…
 2. Statsbudsjettet: Siv kutter skatt for de aller rikeste

  Siv Jensen skjenker Norges ti rikeste skattelettelse på i snitt 12,5 millioner hver når hun onsdag legger frem…
 3. Her er Siv Jensens skattekutt-forslag

  I morgen møtes regjeringspartiene til det avgjørende slaget om neste års statsbudsjett. Frp-leder Siv Jensen vil la 100.

Mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Erna og Sivs formuesskatte-kutt går til pensjonister

 2. Statsbudsjettet: Siv kutter skatt for de aller rikeste

 3. Erna og Sivs formuesskatte-kutt går til pensjonister

 4. SV-Lysbakken om Siv og Ernas skattekutt: – De rikes regjering

 5. Siste sjans for kutt i formuesskatten

Fra andre aviser

 1. Millioner av nordmenn får under 1.500 kroner i skattelette

  Fædrelandsvennen
 2. Hundre ganger mer i skattekutt for de rikeste

  Aftenposten
 3. De gir mest til de rikeste

  Bergens Tidende
 4. Mat for forhandlinger

  Fædrelandsvennen
 5. Kutt i formuesskatt: 7000 kroner til dem som får

  Aftenposten
 6. Siv Jensens 1000-lapper er bare luft

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no