TIL RETTEN: Eventyrer Jarle Andhøy, kjent for «Berserk»-ekspedisjonene, er ventet å møte i Nord-Troms tingrett onsdag morgen. Foto: Jan Petter Lynau,VG

Jarle Andhøy må møte i rettten: - Vil få ut informasjon om «Berserk-forliset»

TROMSØ (VG) Jarle Andøy sier han vil bruke rettsaken mot ham til å få informasjon som kan hjelpe ham i å finne svar på hva som skjedde da hans tre kamerater forsvant.

  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fem år gammel

Onsdag morgen møter den omstridte eventyreren i Nord-Troms tingrett etter at han nektet å vedta et forelegg på 40 000 kroner. Forelegget fikk han for blant annet manglende godkjenning og dokumentasjon på forsikring i forbindelse med ekspedisjonen hans til Antarktisk i februar 2012.

Andhøy seilte da tilbake til farvannene ved Antarktis for å forsøke å finne svar på hva som skjedde da «Berserk» forliste i 2011 med tre av hans kamerater om bord; Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32)

I april 2012 ble han anmeldt av Norsk polarinstitutt, som forvalter det norske regelverket i Antarktis.

Vil ha mer informasjon

Andhøy selv mener han ikke var pliktig å få turen godkjent fra norske myndigheter fordi den etter hans syn ikke rammes av regelverket.

- Jeg mener farvannet rundt Antarktis er internasjonalt farvann og dekkes av havrettskonvensjonen, som gir enhver rett til å seile der. Antarktis-forskriften gjelder ikke over havretten i disse farvannene. Det viktigste for meg var uansett å reise tilbake for å finne ut hvilke tiltak polarmyndigheter gjorde mot ekspedisjonen, sier Andhøy til VG.

Nå vil han bruke rettsaken mot ham til å skaffe seg mer informasjon om forliset i 2011.

- Jeg har siden ulykken etterspurt vesentlig dokumentasjon og kommunikasjon mellom «Berserk», newzealandske myndigheter, amerikanske NSF, Norsk polarinstitutt og marineskipet «Wellington». Det har ikke blitt utlevert og førstekildene har heller aldri fortalt oss hva som skjedde direkte. Jeg har til hensikt å bruke retten for å få ut det vi kan fra Norsk polarinstitutt. Jeg undres over deres mangelfulle fokus på ulykkesspørsmålene og vil vise polarinstituttets omgåelse av eget lovverk, som de velger å frembringe i denne tragedien, sier Andhøy.

- Hva tror du om utfallet av saken?

- Jeg har mistet tre skipskamerater og har allerede tapt, men jeg vil ha frem all dokumentasjon polarmyndighetene og Wellington sitter på. Utfallet av en anmeldelse om Norges rett til å forvalte seilingstillatelser i internasjonalt farvann kommer i andre rekke, men er politikk og ikke juss. Sørishavet er internasjonalt farvann og alle har rett til å ferdes der, poengterer Andhøy.

Utsatt sak

Andhøys advokat, Brynjar Østgård, mener saken setter fokus på et nytt tema.

- Dette har ikke vært problematisert i norske domstoler og er sånn sett upløyd mark. Det skal gode rettslige holdepunkter til for at Norge skal dirigere på denne måten så langt unna Norge, sier Østgård.

Politiet mener imidlertid at saken er enkel:

– Jarle Andhøy ble anmeldt fordi han reiste til Antarktis uten nødvendig forsikring og uten noen konsekvensutredning for miljøet. Dette utløste et forelegg som han har nektet å betale, sier politiadvokat Stine Melbye Sørensen til NTB.

Saken var opprinnelig berammet til april i år, men ble utsatt. Ifølge påtalemyndigheten fordi politiet ikke fikk tak i Andøy, som var ute og seilte. Ifølge Andøys advokat fordi Andhøy ikke var lovlig stevnet.

Også i 2011 ble Andøy ilagt en bot på 25 000 kroner for brudd på miljøforskriftene i Antarktis. Denne valgte han å godta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder