Venn av familien til savnet 35-åring hevder han ble funnet etter hjelp fra klarsynt

Ukjent for politiet

INNENRIKS

Politiet tror det er Per Arne Hestenes (35) som torsdag ble funnet død i Breim i Sogn og Fjordane. Han ble sist sett 8. november.

Publisert: Oppdatert: 05.12.14 00:19

Den døde mannen ble funnet litt før klokken 14.00 torsdag ettermiddag. Ifølge politiet er det ingenting på stedet som tyder på at mannen har vært utsatt for noe kriminelt.

Hestenes har vært savnet siden 8. november. Han var da involvert i en utforkjøring, og det ble sett to personer gående fra stedet. Siden det er det ingen sikre observasjoner av 35-åringen.

– Winger avgjørende

Ifølge en venn av familien til Hestenes, Hans Andenæs, ble 35-åringen funnet etter hjelp fra selverklært klarsynte Michael Winger.

– Wingers råd var helt avgjørende for at vi gjorde funn. Stedet han ble funnet er langt unna der ulykken skjedde. Vi hadde aldri lett så nøye der han ble funnet hvis det ikke hadde vært for rådene hans, sier Andenæs.

Han sier Winger har vært involvert i letingen i omkring halvannen uke, og at Winger i helgen selv var i området.

– Winger tegnet opp en avlang sirkel som dekket noen hundre meter på kartet. Så snakket jeg med ham i går, og da sa han at han var usikker på hvor langt Per Arne hadde gått. Derfor lette vi også litt utenfor sirkelen. Vi fant ham rundt 200 meter nord området Winger hadde markert. Han ble altså funnet utenfor sirkelen, sier Andenæs.

VG har vært i kontakt med politiet i Sogn og Fjordane om påstanden om at Winger bidro til at Per Arne Hestenes ble funnet. Dette var ukjent for politiet.

Winger har tidligere hevdet at han er klarsynt, og var også involvert da Frank André Gundersen (31) ble funnet død i Nes i mai. Han har også vært involvert i nye søk etter Dung Tran Larsen, som har vært savnet i Bergen siden 2007.

Winger vant i 2011 TV Norge-programmet «Jakten på den 6. sans».

Kontaktet av familien

Til VG sier Winger at han ble kontaktet av familien til Hestenes, og bestemte seg for å hjelpe.

– Først sendte jeg en mail til familien med beskjed om hvilke området jeg trodde han var i. Dette var det samme området som han ble funnet. Deretter reiste jeg selv opp til stedet for å lete selv, men klarte ikke å finne noe. Det var veldig vanskelig terreng der, sier Winger.

Han hevder han fant området ved selv å få inn minnene til savnede Hestenes.

– Jeg føler det som om hans minner er mine egne minner. Det kan jeg klare å få inn hjemmefra. Men jeg reiste opp for å få bedre kontroll over retningene, sier Winger.

– Du er tidligere anklaget for å tjene penger på fortvilede mennesker i sårbare situasjoner. Hva tenker du om det?

– Jeg har aldri tatt betalt når jeg har lett etter savnede personer. I denne saken ble jeg tilbudt penger, men takket nei.

– Hva er det da du lever av?

– Det jeg tjener penger på, er å gi råd til folk som kommer til meg og ber om det.

– Bruker du da disse savnetsakene for å få publisitet som fremmer denne delen av virksomheten din?

– Nei, det jeg ønsker er å promotere en savnede personer-forening jeg vil starte. Her kan folk melde seg inn og betale for å være medlemmer. Det er det jeg helst vil holde meg på på fulltid.

– Det hender også at du er involvert i leteaksjoner hvor det ikke blir gjort noe funn. Hvorfor går det ikke alltid?

– Disse sakene anser jeg som ikke ferdige. For eksempel i Dung Tran Larsen-saken mener jeg at jeg har pekt ut det nøttaktige stedet hun ligger begravet. Men politiet vil ikke grave der, sier Winger.

Privat leting

Hans Andenæs forteller at det var en privat organisert letegruppe som torsdag ettermiddag gjorde funnet. Andenæs, som er tidligere leder i Gloppen Røde Kors Hjelpekorps, var selv med i søket. Han har også vært med på søk tidligere.

– Tirsdag lette jeg i samme området som funnet ble gjort, og var bare 20 meter fra funnstedet. Men da lå det snø der. Nå har det regnet og blitt bart, sier Andenæs. Også tirsdag lette han i området etter tips fra Winger.

Andenæs bekrefter at Winger ikke ville ha penger for jobben.

– Det eneste han fikk dekket, var overnatting på en campinghytte, sier han.

Andenæs sier at familien til Hestenes er veldig takknemlige overfor alle dem som har vært med å lete etter 35-åringen.

– De ønsker å takke alle som har brukt tiden sin på å lete, og de vil takke Michel Winger. Det er naturligvis forferdelig tragisk at Per Arne nå er funnet død. Familien har hele tiden håpet at han skulle dukke opp i live. Men hvis han først er død, er familien glade for at han er funnet, sier Andenæs.