SKADET: Her blir en av de fire skadde fraktet fra Sysselmannens helikopter til Longyearbyen sykehus. MMSFoto: Thomas Lysgaard

17-åring drept av isbjørn på Svalbard

Isbjørn angrep teltleir for ungdommer

Fire personer har alvorlige hodeskader

Isbjørnforsker: - Aldri hørt om et så alvorlig angrep

(VG Nett) En 17 år gammel britisk gutt er drept og fire alvorlig skadd etter at en isbjørn angrep et reisefølge på Svalbard i dag tidlig.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den dramatiske hendelsen fant sted ved Von Postbreen, rundt 40 kilometer fra Longyearbyen, hvor et britisk reisefølge med 13 personer hadde satt opp en teltleir.

- Bjørnen angrep da folk fremdeles var i teltene sine. Det ble jo mye støy og bråk, så flere kom til da de hørte noe skje, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard til Svalbardposten.

Sysselmannen har foreløpig ikke fullstendig oversikt over hendelsesforløpet, men sier at det ikke er noe som tyder på at alle fem var i samme telt da isbjørnen gikk til angrep.

Ifølge NTB var reisefølget fra British Schools Exploring Society. I tillegg til at én person ble drept, ble fire personer skadet. Alle de skadde er menn; to av dem var deltakere på leiren og er 16 og 17 år, mens de to andre var ledere og er 27 og 29 år.

Utenfor livsfare

De ligger nå på Longyearbyen sykehus med alvorlige hodeskader, men de skal være utenfor livsfare.

- Vi har tatt imot fire pasienter. Alle har moderate til alvorlige skader. Det dreier seg om hodeskader, sier klinikksjef Jon Mathisen ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Tromsø til VG Nett.

Kan være ungdomsleir

Det har vært en svært hektisk situasjon for ambulansepersonellet i Longyearbyen, og Universitetssykehuset i Tromsø sendte umiddelbart assistanse nordover.

Et ambulansefly skal forsøke å frakte de skadde til Tromsø i løpet av ettermiddagen, opplyser fungerende sysselmann på Svalbard, Lars Erik Alfheim.

VET DU NOE OM DETTE ELLER HAR DU BILDER? TA KONTAKT MED VG NETTS JOURNALIST HER

Drepte isbjørnen

Det er følget selv som skal ha drept isbjørnen da den gikk til angrep, ifølge kommunikasjonsrådgiver ved Sysselmannens kontor, Liv Asta Ødegaard.

Hun kan foreløpig ikke si noe om hvor mange personer det var i følget eller hvilket ærend de hadde ved breen.

- Det vi kan bekrefte er at de hadde campet i en teltleir, men om det er turister eller forskere, kan vi ennå ikke si noe om. Vi har i denne fasen konsentrert oss om å få legebehandling for de skadde, sier Ødegaard.

Ingen av personene er identifisert og det britiske utenriksdepartementet har ikke oversikt over situasjonen.

- Vi har akkurat blitt informert om dette, og jobber med å finne ut hva som har skjedd og hvilket omfang denne hendelsen har, sier en ikke-navngitt talsperson ved det britiske utenriksdepartementet.

Den britiske ambassadøren er nå på vei til Tromsø.

Les fakta om isbjørn her på Norsk polarinstitutt sine sider

Preger lokalsamfunnet

Det dramatiske isbjørnangrepet har naturligvis fått mye oppmerksomhet i Longyearbyen. Jonas Gresseth bor på Svalbard og var i Longyearbyen da bjørnen gikk til angrep.

- Det virker jo innpå folk. Alle snakker om det. Det er ikke hver dag vi opplever så alvorlige angrep fra isbjørn, sier Jonas Gresseth.

Han sto utenfor sykehuset i Longyearbyen da de skadde ble fraktet med helikopter.

- De var veldig tildekket da de kom, men jeg så fire personer, sier Gresseth.

- Uvanlig mange skadd

Utmagring og liten tilgang til mat er den vanligste motivasjonen for isbjørner når de går til angrep på mennesker, forteller forsker ved Norsk Polarinstitutt, Jon Aars.

- Alle isbjørner er potensielt farlige, men det er en kraftig overvekt av utsultede og unge bjørner som angriper, sier Aas.

Han sier det er første gang han hører om et så stort skadeomfang.

- Det er vanskelig for meg å si akkurat hva som har skjedd, men det er veldig sjeldent at en isbjørn rekker å gjøre så stor skade før den blir skutt, sier Aas.

Han forteller at det viktigste er å virke skremmende, om man møter på en isbjørn.

- Et alternativ er å bruke en rifle til å skyte et skremmeskudd, men man kan også benytte signalpistoler. De lager både lyd og smell, og er veldig effektive. I tillegg finnes det også snublebluss, som man kan sette opp rundt teltleiren, sier Aars.

- Angriper sjelden

Kjersti Norås, reiselivskoordinator i Svalbard reiseliv, forteller at Von Postbreen er et vanlig sted for turister å dra til.

- Man kan også kjøre dit på skuter om vinteren om man for eksempel skal til Pyramiden, forteller hun til VG Nett.

Hun sier at lokalbefolkningen generelt er glad i isbjørner, som sjelden angriper.

- Så lenge den har nok mat er den ikke spesielt aggressiv. I utgangspunktet vil den ikke ete mennesker fordi vi er for magre, sier hun.

Sysselmannskontoret fikk melding om angrepet klokken 07.25, og helikopteret var framme en time senere.

I fjor sommer ble padlerne Sebastian Plur Nilssen (22) og Ludvig Fjeld (22) angrepet av en isbjørn på nordsiden av Nordaustlandet på Svalbard. Da skal isbjørnen ha dratt Plur Nilssen ut av teltet og slept ham bortover mellom 30 og 40 meter.

Året før det, måtte en mann skyte en isbjørn i selvforsvar på Svalbard-øya Hopen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder