Ni av ti som mottar trygd i utlandet er nordmenn

I 2013 forsvant 7,5 milliarder kroner til utlandet som trygdeeksport. Hele 6,8 milliarder av dette var pensjon som i hovedsak går til nordmenn bosatt i utlandet.

Artikkelen er over seks år gammel

Det viser ferske anslag som Dagens Næringsliv har fått fra Arbeids- og sosialdepartementet. Trygd som tas ut av utlendinger i utlandet, utgjør små summer, skriver avisen.

Både statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har advart sterkt mot at norske trygdeordninger kan bli utnyttet av arbeidsinnvandrere.

En oversikt fra Stortingets utredningsseksjon viser at det i 2012 var 418 personer bosatt i Polen som mottok norsk kontantstøtte. Til sammenligning var det knappe 50.000 utenlandsboende pensjonister i 2012.

Veksten i pensjon som tas ut i utlandet, er sterk. I 2012 var det rundt 6 milliarder kroner, mens anslaget for 2013 altså er 7,5 milliarder kroner.

Venstres Sveinung Rotevatn mener saken er blåst ut av alle proporsjoner.

- Utlendinger som utnytter systemet er et helt marginalt problem når vi sammenligner med tallene for vanlige pensjonister som bor i utlandet, mener han.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er ikke enig.

- Jeg mener det er veldig viktig å advare mot trygdeeksport, og vi må ha en levende debatt og bevissthet rundt denne problemstillingen, sier Eriksson, som understreker at det er dagpenger, kontantstøtte og barnetrygd som regjeringen vurderer å kostnadsjustere til prisnivået i mottakerlandet, ikke alderspensjon.

Les også

 1. Så mange utlendinger får norske dagpenger

  «Skremmende tall», sa arbeidsminister Robert Eriksson etter 2011-statistikken.
 2. Avviser at han går med «rumpa først inn i fremtiden»

  Frp varsler «robuste» tiltak for å sikre de norske velferdsgodene. SV mener de i realiteten lar arbeidsfolk bli brukt og…
 3. Flere midlertidige fører til todelt arbeidsmarked

  Enklere tilgang til midlertidige stillinger bidrar ikke til å få flere ut i jobb.
 4. Arbeidsledigheten i Norge øker

  Denne måneden økte arbeidsledigheten med 1500 personer. Økningen var særlig stor i bygge- og anleggsbransjen, viser…
 5. En av fire arbeidsledige er innvandrere

  Antallet arbeidsledige innvandrere i Norge har økt med 13,6 prosent det siste året. Én av fire uten jobb er innvandrere.

Mer om

 1. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Nordisk kamp mot trygde-turistene

 2. Avviser at han går med «rumpa først inn i fremtiden»

 3. Ap: Rydd opp, FrP!

 4. Navarsete vil trygdehjelpe Frp

 5. Carl I. Hagen (Frp) raser over trygdeoppgjøret: – Helt ubegripelig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder