... men Jonas er på jakt etter flere rådgivere

Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre ankommer festen til Arbeiderpartiet, lørdag. Her med sine to rådgivere Marianne Marthinsen (t.v.) og Astrid Huitfeldt (t.h.). Foto: Kyrre Lien Foto: ,

Dette er Støres nye hoff

ARBEIDERSAMFUNNETS PLASS (VG) Jonas Gahr Støre har håndplukket tre kvinner i 30-årene for å hjelpe ham styre Ap-skuta.

Artikkelen er over fem år gammel

I går fikk han stående applaus da han ble valgt til ny Ap-leder etter Jens Stoltenberg, men Støre har i realiteten lenge vist at vervet var hans.

Det viktigste grepet for å sette sitt eget preg på partiet, tok han allerede for over en måned siden, ved å hente inn Astrid Huitfeldt (37) som sin personlige politiske rådgiver.

Huitfeldt var Støres rådgiver både da han var utenriksminister og helseminister, men gikk over til klimaorganisasjonen Zero rett før jul. Da Støre ble innstilt som valgkomiteens eneste kandidat den 19. mai, var det Huitfeldt som styrte pressen.

– Jeg kjenner Astrid godt, og da det ble klart at jeg lå an til å bli partileder, ville jeg ha henne på laget. Hun blir en veldig viktig person for meg, sier Støre.

Bindeledd

PÅ LAGET: Støre ville gjerne ha sin tidligere rådgiver Gry Larsen med i teamet. Hun er i første omgang med som vikarierende kommunikasjonssjef. Foto: Stian Lysberg Solum Foto: ,

Tidligere AUF-leder Gry Larsen (38) har også jobbet tett med Støre i Utenriksdepartementet, og er nå hun hentet inn til jobben som vikar for kommunikasjonssjef ved partikontoret i Ap. Der vil hun fungere som bindeledd mellom Støre og partisekretær Raymond Johansen.

– Nestleder Helga Pedersen jobber jeg nært med på stortinget, mens Raymond er en av dem jeg skal jobbe tettest med utenfor Stortinget. Så jeg er veldig glad for at Gry er hentet inn til partikontoret, sier Støre.

Den nye Ap-lederen ønsker ikke å kommentere den viktigste endringen som skjer i Aps stortingsgruppe, nemlig at Marianne Marthinsen (33) erstatter Støre som finanspolitisk talsperson. Men etter det VG erfarer er Støre imponert over Marthinsens politiske og faglige dyktighet.

– Marianne tilhører en generasjon unge og fremadstormende politikere som Arbeiderpartiet skal være stolte av, og som Norge vil høre mer fra, sier Støre.

Jakter flere rådgivere

Marthinsens framrykk betyr at Trond Giske forblir utdanningspolitisk talsperson.

Støre understreker at han samarbeider godt med Giske, og han har merket seg at Giske og Hadia Tajik er navnene som oftest nevnes som mulige erstattere for partisekretær Raymond Johansen og nestleder Helga Pedersen.

– Jeg anser både Trond og Hadia som gode kandidater, blant flere. Men jeg forholder meg til at Raymond og Helga er valgt inn i sine verv fram til neste landsmøte og de er mine aller nærmeste, sier Støre.

Støre trekker også frem sekretariatslederen i stortinget, Hans Kristian Amundsen. De to arbeider veldig nært i alle saker og har begge gjennom flere år hatt et spesielt engasjement for nordområdene, Støres politiske hjertebarn som utenriksminister, forklarer han.

ROS FRA SJEFEN: Trond Giske kan bli tildelt en ny rolle i partiet under Jonas Gahr Støre. Foto: Geir Otto Johansen Foto: ,

Støre jakter også på mellom to og tre nye personlige rådgivere, og sier han er på utkikk etter personer med mye fagkunnskap som er særlig dyktige til å skrive taler og artikler.

Sosiale medier

Han skal også ha siste ord når kommunikasjonssjef for stortingsgruppen, Sindre Fossum Beyer, som har vært Stoltenbergs aller næreste medarbeider, skal erstattes.

Støre sier vedkommende må være god på moderne medie- og kommunikasjonsstrategi. Et langvarig partimedlemskap er ikke et krav, men man må «dele Aps verdisyn».

– Ap skal være helt i front på nye og sosiale medier, og til å drive valgkamp på nye måter, samtidig som vi skal ha mye trykk på ordinær valgkamp.

https://twitter.com/StenRHelland/statuses/477817582859603968

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder