Ap-lederen: Vil ta imot 10.000 flyktninger fra Syria

FOLKETS HUS (VG) Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til sitt landsmøte torsdag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag tok Støre fatt på sitt første ordinære landsmøte som Ap-leder, etter at han ble valgt til å etterfølge Jens Stoltenberg på et ekstraordinært landsmøte for ti måneder siden.

Støre fikk stående applaus da han lanserte ideen om å flerdoble antallet flyktninger til Norge.

Støre varslet at Norge også må hjelpe flere i regionen.

- Vi kan gi Italia en hjelpende hånd, så bør vi hjelpe flere her hjemme, og da handler det om å gi opphold til flere, sa Ap-lederen.

- Men heller ikke det alene løser problemet, men kan ta av noe av presset, la han til.

Koster 8-900 millioner

Støre sier at det vil koste 8-900 millioner kroner i 2015 å øke antallet flyktninger fra Syria til 5 000. Kostnaden passerer en milliard kroner i 2016, når ytterligere 5 000 skal komme, om det går slik Ap ønsker.

- Hvis landsmøtet vedtar dette, så er det et stort løft, og da ser jeg for meg at mange må bidra, at det forplikter ordførerne våre, og at det blir en slags dugnad hvor alle må stille opp for å gi dem et sted å bo, arbeid og integrering i Norge, utdypet Støre etter talen.

Jubel i AUF

Med 10.000 flyktninger får AUF sitt ønske oppfylt. I VG på tirsdag kom ungdomsorganisasjonen med følgende krav:

FØRSTE TALE: Ap-leder Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av landsmøtet i Arbeiderpartiet torsdag. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

En gigantisk hjelpepakke på 1,5 milliarder kroner til humanitær hjelp til syriske flyktninger i nabolandene, og et krav om å øke antallet syriske kvoteflyktninger til 5.000.

– Norge har tatt imot 3.800 personer fra Syria, om man slår sammen asylsøkere som har fått opphold og kvoteflyktninger. Sverige har tatt imot 60.000, så her har vi en jobb å gjøre, sa AUF-leder Mani Hussaini til VG.

Med gjennomslag allerede på landsmøtets første dag gleder AUF-lederen seg til fortsettelsen:

- Vi fortsetter å kjempe for de andre viktige sakene våre. Tydelige klimatiltak og anerkjennelse av Palestina nå er de viktigste, sier Mani Hussaini.

Neste statsminister

Han ble introdusert som «Norges neste statsminister» av landsmøtedirigent Marit Nybakk. Og Støre kvitterte med å si at målet er å bli valgvinner til høsten, og å vnne stortingsvalget i 2017.

Støre har stort sett seilt i medvind i sin ledertid - med flere svært gode meningsmålinger over 40 prosent.

Midlertidig er midlertidig

Støre brukte mye tid på arbeidslivspolitikken, og lovet å reversere regjeringens forslag om midlertidige ansettelser, dersom de får makten:

- Derfor gjør vi det klart; det mest midlertidige i forslaget om midlertidige ansettelser er forslaget selv, sier Støre.

De store demonstrasjonene i vinter ifølge Støre en reaksjon mot å tukle med et adelsmerke, et tillitsfullt og trygt arbeidsliv:

- Og dere vet det; kjempet frem i strid, la oss ikke glemme det, gjennom et helt århundre av arbeiderbevegelsen – og som nå er blitt en del av den norske identiteten. Svekket stillingsvern, ubetalt overtid, søndagsåpne butikker og mer midlertidighet, det er å ta Norge i feil retning, sa han.

Støre varslet også omkamp om fedrekvoten:

- Vi skal følge opp en sterk tradisjon, fortsette arbeidet som gjør at vi er verdensledende innen likestilling og moderne løsninger for vår tids familier. Derfor lover vi å øke fedrekvoten som regjeringen kuttet, sa han

Ut med kull

I klimapolitikken varslet Støre ingen nye tiltak, men gjentok at Ap vil ta Oljefondet ut av kull, og at Ap støtter opp om regjeringens linje med å gå med EU for å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030.

- Med en god avtale i Paris skal Norge bidra med kutt tilsvarende 100 prosent av norske utslipp i 2030, sa Ap-lederen.

Han varslet at olje- og gass-sektoren fortsatt må kunne utnytte nye muligheter lengst nord, men:

- Vi skal gjøre det med all den varsomhet disse områdene krever. Og vi skal stille klare krav. Arbeiderpartiet har aldri ment at det skal bores i iskanten. Ikke før. Ikke nå, la Støre til.

Reform-bekymring

Han delte bekymringen som mange i hans parti har overfor flere av de store reformene som den ny Høyre-Frp regjeringen har satt i gang:

- Jeg møter ordførere fra hele landet, fra mange partier, som merker regjeringens såkalte reformarbeid som de kaller forenkling, men som på en lang rekke områder i realiteten betyr sentralisering – innen politiet, helsesektoren, landbruk og fiske, i universitets- og høgskolesektoren, sa Støre.

Men han lot det henge i luften hvilke av disse reformene Ap eventuelt vil gå imot, eller reversere dersom partiet får regjeringsmakt etter valget i 2017.

- Jeg mener det er riktigere å se det som en mobilisering for noe enn mot noe. For å ta i bruk de mulighetene det gir oss å eie sammen. For å benytte oss av det enorme potensialet som ligger i at vi tar hele landet i bruk, sa Støre, og oppsummerte slik:

- Arbeiderpartiet vil bygge landet – ikke selge landet.

Press på innvandringspolitikken

Flere toneangivende politikere i partiet har den siste uken krevd en betydelig endring i Aps asyl- og innvandringspolitikk.

Det er særlig den svært alvorlige situasjonen i Syria, som blir omtalt som den verste flyktningekatastrofen siden andre verdenskrig, som har fått folkevalgte og tillitsvalgte i landets største parti til å kreve oppmykning.

Samtidig har Ap-lederen havnet i en heftig krangel om asylbarna: Først med den tidligere regjeringspartneren SV, som hevder Ap viser dobbelmoral når partiet kritiserer justisminister Anders Anundsen for å kaste ut asylbarn - når det er Aps egen politikk som Frp-statsråden følger.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande har Støre hisset på seg: Han hevder Venstre ikke var interesserte i å komme til enighet med Ap om asylbarna, mens Skei Grande mener hun tok opp temaet med Støre da de spiste vafler sammen på Støres kontor før påske.

Leder for tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen, argumenterer i en kronikk i torsdagens VG for det samme, og mener Ap har latt Frp sette premissene på dette politikkområdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder