Camilla Mauseth (23) og Jan Tore Flovikholm (46) fra Sivilforsvaret sitter vakt der det avsperrede området rudt Mannen starter. Foto:Odin Jæger,VG

Camilla (23) og Jan (46) overvåker fjellet

RAUMA (VG) 15 mennesker sitter konsentrert og lytter til fjellet i Rauma, som når som helst kan kollapse i et stort ras.

 • Odin Jæger (foto)
 • Patrik Eian Fjeldstad
 • Jenny-Linn Lohne
 • Tor-Hartvig Bondø
 • Eirik Landsend Henriksen
 • Geir Otto Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Siden i går ettermiddag har Sivilforsvaret hatt ansvar for sikkerheten i skredområdet. De 15 utplasserte – fordelt i tre team – skal til enhver tilpasse på at ingen tar seg inn i faresonen. Men hovedoppgaven blir å lytte til fjellet.

– Vi har ikke gjort noe sånn før. Vanligvis er vi med på å lete etter folk eller hjelpe til når det er skogbranner, sier Jan Tore Flovikholm (46).

Han har siden 08.00 holdt vakt ved broen som går over til de evakuerte husene sammen med sin kollega i Sivilforsvaret, Camilla Mauseth (23).

- Vi skal bare holde oss her og vi har fått beskjed om at skredet ikke skal komme hit, sier Mauseth på spørsmål om sikkerheten.

De holder motet oppe i regnværet ved å søke ly i det dieseloppvarmede teltet. Begge synes det er spennende å være så nærme det forventede skredet fra Mannen.

– Det er jo unikt at folk kan forutsi fjellet på den måten, sier Flovikholm.

Det var forventet nye bevegelser i de drøye 1200 meter høye fjellet i løpet av natten på grunn av mye nedbør. De som satt på post for Sivilforsvaret fikk derfor med seg to steinsprang i de tidligere natteteamene.

Fullt fokus

For Per Jan Johannesen (55) bød tirsdagen på nok en dag sitrende venting. Siden fredag har han tilbrakt store deler av tiden i den grønne bilen sin – med utkikk over den bratte fjellsiden hvor det er anslått at det massive skredet vil komme om kort tid.

– Her er det fullt fokus hele tiden, sier han fra førersetet.

OVERVÅKER: Totalt 15 personer fra Sivilforsvaret overvåker fjellet og sikkerhetsområdet. Per Jan Johannesen (55) holder vakt i bilen sin. Foto:Odin Jæger,VG

I passasjersetet har han selskap av Tiedemanns Rød 3 og julebrus, men han satser på at sønnen skal overta plassen ved lunsjtider.

– Det er en opplevelse du gjerne bare får en gang i livet, sier 55-åringen.

Etter tre hjerteinfarkt har han etter litt annerledes perspektiv på sikkerheten, noe han har gitt sønnen ettertrykkelig beskjed om.

– Hvis raset kommer og tar meg, vet han hvert fall hvor han finner meg, ler Johannessen.

Tredoblet bevegelse

I løpet av natten har stein begynt å løsne fra fjellet i Rauma ved Åndalsnes – noe som kan være et forvarsel på at raset nærmer seg.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra mener det er grunn til å tro at raset går i løpet av dagen dersom regnet fortsetter.

Opp mot 120.000 kubikkmeter med fjellmasse kan da dundre ned fjellsidene.

– Dette kan skje om noen få timer eller om ti timer, men det trenger ikke å være lenge til. I løpet av det siste døgnet har fjellet beveget seg syv-åtte centimeter, noe som tilsvarer en tredobling, sier Blikra på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Han understreker at det fjellets bevegelser i løpet av det siste døgnet er de største som er målt.

Kan gå ett stort ras

Kun timer etter at fjellet natt til mandag beveget seg to-tre centimeter etter økt nedbør, varslet meteorologene store mengder regn i området det kommende døgnet.

Dette var en klar utvikling fra de siste dagene – da fjellet har beveget seg omtrent syv millimeter i døgnet.

Fordi fjellet er såpass svekket, var sjefgeolog Lars Harald Blikra mandag klar på at det ikke er snakk om store mengder nedbør før fjellet trolig mister stabilitet og kollapser.

Dette kan skje i flere omganger – eller som ett stort ras.

Les også

Mer om

 1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

 1. Geolog om Mannen-dramaet: - Kan rase om få timer

 2. Så mye har fjellet flyttet seg

 3. - Fjellet blir svakere og svakere

 4. Geolog om «Mannen»-dramaet: – Kan bli et stort ras

 5. Enorme regnmengder øker rasfaren ved «Mannen»

 6. Mannen-dramaet: - Raset kan gå i kveld

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder