Har hørt steiner rase fra Mannen i natt

Pressekonferanse klokken 09:00. Den kan du følge direkte på VGTV

Det har rast steiner fra Mannen, hvilket kan være et forvarsel på at steinskredet er nært forestående. Samtidig regner det kraftig i området.

Erik Haugen Aspaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det har vært store bevegelser i løpet av natten i området som er ventet å rase, samtidig registrerer vi regn i målestasjonene på toppen av Mannen, sier vakthavende geolog Jarle Hole ved Åknes/Tafjord Beredskap, nasjonalt senter for fjellskredovervåking til NTB.

Ekspertene tror de store nedbørsmengdene som er ventet i Rauma i Møre og Romsdal tirsdag kan bidra til å utløse raset fra Mannen. Alle synes enige om at det kommer til å skje, men når det kommer til å skje, er det ingen som vet.

– Det er svært vanskelig å si når raset kommer, men det vil skje noe i løpet av kort tid, selv om jeg ikke tør si om det er snakk om 24 timer eller flere døgn, sier Hole.

Fallende stein forvarsel

Mannskaper fra Sivilforsvaret er satt inn for å bistå politiet med avsperring av området rundt fjellmassivet Mannen og for å ha lytteposter i fjellområdet. De meldte natt til tirsdag om at de har hørt lyder av stein som faller fra det rasutsatte fjellpartiet.

Stein som løsner fra et fjellparti i såpass stor bevegelse er klare forvarsler på at det vil komme et ras.

Ifølge sjefgeolog Lars Harald Blikra kommer folk til å merke det når kollapsen i fjellet starter. I tillegg til at geologene vil se det på målingene, vil det løsne steiner, det blir sprekker i fjellet og folk vil høre lyder.

Steinmassen i Mannen beveger seg stadig raskere. En radar sørger kontinuerlig for oppdaterte data om fjellets tilstand.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HER SER DU BEVEGELSENE: Det var i månedsskiftet september/oktober at fjellovervåkere merket bevegelsene på Mannen. GRAFIKK: IVAR GAASØ / VG Foto: ,

Oppholdsforbud

Politimesteren i Møre og Romsdal har innført forbud mot å oppholde seg nedenfor det rasfarlige fjellmassivet Mannen, og personell fra Sivilforsvarets Fredsinnsatsgruppe (FIG) Rauma er bedt om bistand. Deres hovedoppgave er å opprettholde sperringen ved broen over til Lyngheim og observere og loggføre steinsprang.

– Det skal mindre og mindre nedbør til for å gi økt bevegelse, sa Blikra på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det har regnet i området hele natt til tirsdag. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder