STERK UTTALELSE: Regissør Ulrik I. Rolfsen sidestiller arrangerte ekteskap med arrangert voldtekt.
STERK UTTALELSE: Regissør Ulrik I. Rolfsen sidestiller arrangerte ekteskap med arrangert voldtekt. Foto:Terje Bringedal,VG

Regissør Ulrik I. Rolfsen: Arrangert ekteskap er arrangert voldtekt

INNENRIKS

Regissør Ulrik I. Rolfsen kommer med krass kritikk mot kvinnesynet i innvandrermiljøet. Utsagnet skaper sterke reaksjoner.

  • Borghild Maaland
  • Ola Mjaaland
  • Eirik Landsend Henriksen
Publisert: Oppdatert: 26.09.14 13:35

Rolfsen har i en årrekke tatt opp betente kulturkonflikter i det norsk-pakistanske miljøet gjennom filmen «Izzat» og TV-serien «Taxi». I forbindelse med lanseringen av hans nye film «Haram», forteller han i et intervju med VG at han er sjokkert over kvinnesynet han møter i sitt arbeid med ungdom i innvandrermiljøet.

– Det er helt på steinaldernivå. Noe av det norskeste vi har er nettopp kvinnesynet vårt. Ikke det at det fungerer perfekt, men her i landet kan vi blant annet være kjempeuenige med norske politikere uten å tenke på at de er kvinner. Til og med nett-trollene kan krangle med politikere uten å nevne at de er kvinner. Så sivilisert er det blitt, sier Rolfsen.

– Hvorfor er kvinnesynet i de miljøene du nevner på steinaldernivå?

– Fordi kulturen fremdeles er så lukket. Foreldre innprenter i ungene sine fra de er bitte små at de ikke er norske. De er redde for at barna skal bli for norske, for det norske betyr sex. Det handler om kontroll over sexlivet.

Han mener at arrangerte ekteskap handler om foreldrenes ønske om å kontrollere døtrenes sexliv.

– Arrangert ekteskap er et sminket ord folk lar seg lure av. Arrangert ekteskap er arrangert voldtekt – det er det det er. Man må stikke fingeren i jorden og kalle en spade for en spade, sier han.

– Det er sterke ord. Er det religionen du vil til livs?

– Nei. Religion anser jeg som en svært personlig ting som jeg synes alle bør ha i fred, det være seg engler eller demoner eller hvilke som helst overnaturlige krefter man måtte tro på.

Reagerer på utspill

Rolfsen sier han velger bevisst å ikke snakke om religion og å ikke kritisere det. Han sier at han reagerer på tolkningen av religion, og hvordan det kan brukes som påskudd til å tvinge folk til å «lukkes inne».

– Det at Faten Mahdi al-Hussaini taler så tydelig mot fundamentalisme under den store demonstrasjonen tidligere i høst, viser selve kjernen i dette. Da fikk man vist nordmenn at det finnes nyanser innen religionen. Det er jentene med høyere utdannelse som må bryte ut av det rigide mønsteret, det er der endringene vil komme, sier han.

Regissørens utspill om arrangert ekteskap skaper reaksjoner. Ekspert på temaet, Gerd Fleischer, er ikke enig med Rolfsen, som likestiller slike ekteskap med arrangert voldtekt.

– Det er arrangerte ekteskap i alle religioner, også blant kristne nordmenn, sier Fleischer.

Kjente norskpakistanere slutter seg heller ikke til utspillet.

– Jeg synes uttalelsen er spissformulert, og bildet er mer nyansert, sier Wasim Zahid, lege og samfunnsdebattant.

– Ikke bare et muslimsk problem

Både Zahid, Fleischer og andre norskpakistanere minner om at uttrykket «arrangert ekteskap» fanger et svært bredt spekter av ekteskapsformer, og at det også kan være et lykkelig ekteskap. Zahid mener likevel at Rolfsens kraftige uttalelse setter søkelyset på en viktig sak.

– Hvis det er noe som helst element av press, direkte eller indirekte, eller tvang av noe slag, er det helt klart et overgrep. For meg personlig hadde det vært uakseptabelt å gifte seg med en partner valgt av noen andre, men jeg er kjenner samtidig at det finnes par som lever lykkelig i forhold de ble «spleiset» sammen i, sier Zahid.

Samfunnsdebattant Khalid Salimi er ikke overrasket over at Rolfsen, som han kjenner godt, sier dette.

– Det overrasker meg ikke at Ulrik sier det. Både fordi mange unge vil være enige med han, selv om de ikke sier det høyt. Men også fordi det er en skikk som burde ha vært begravet for lenge siden. Et samliv er vanskelig nok i seg selv. At andre tar styringen for det er helt uakseptabelt. Selvstendige ungdommer vil forhåpentligvis, én etter én, takke nei til at foreldre blander seg inn i deres valg av partner, sier Salimi.

Fleischer i SEIF (Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger) har jobbet med tvangsekteskap og arrangerte ekteskap siden 1990-tallet, og hun ser både afrikanere, asiater og europeere som er rammet. Og alle religioner.

– Det er absolutt ikke bare et muslimsk problem. Vi ser at det til og med fra det jeg vil kalle underbrukere av den norske statskirke. Det finnes press i disse religiøse miljøene hvor familiene aldeles ikke gifter bort barn utenfor sektene. Å leve med og å ha sex med en person du ikke ønsker må være ille, helt ulevelig, sier Fleischer.

– Personlig valg

Heller ikke TV-kjendis og forfatter Noman Mubashir støtter Rolfsen helt.

– Ulrik liker å sette ting på spissen, og temaet er veldig viktig! Men jeg er ikke enig med ham i at arrangerte ekteskap er det samme som arrangert voldtekt. Jeg kjenner ektepar som er svært fornøyde med sine arrangerte ekteskap og som hadde blitt grådig fornærmet over Ulriks uttalelser. Men jeg vet også om ektepar som er ulykkelige i sine arrangerte ekteskap. Jeg trenger ikke å lenger enn til min egen familie, sier Mubashir.

Han trekker også frem at grensen mellom arrangerte ekteskap og tvangsekteskap er veldig tåkete.

– Folk får velge selv, men jeg forstår ikke hvorfor unge menn og kvinner født og oppvokst i Norge ønsker at foreldrene skal hjelpe dem med å finne sin livsledsager. Det er utrolig personlige valg. Foreldrene må la barna ta slike viktige valg på egen hånd! Psykisk press er det verste og mest usynlige, men virkningsfulle. Vi lever i 2014, ikke i det forrige århundre. Fungerer ikke et kjærlighetsekteskap, så slipper man å klandre foreldrene sine i etterkant av skilsmissen.

- For mye Møllers tran

Shoaib Sultan, politiker i Miljøpartiet de Grønne og rådgiver i Antirasistisk Senter, synes at regissørens er for hardtslående i sine uttalelser.

- Ulrik snakker ut i fra en del ting han har sett og opplevd, og jeg tror han har et poeng. Problemet er at det norsk-pakistanske miljøet, som han her hovedsakelig snakker om, er et miljø som er ganske forskjellig og variert. Det han sier stemmer nok i enkelte tilfeller, mens det blir helt feil i andre. Dette tror jeg han er klar over, og han spissformulerer seg – noe som han er veldig god på, sier han og fortsetter:

- Her synes jeg at han har tatt for mye møllers tran, men jeg ser poenget hans. I enkelte tilfeller er det slik han beskriver – og det er noe vi må ta tak i og problematisere.

Her kan du lese mer om