VIL HA ENDRING: AUF-leder Mani Hussaini har en liste på fem krav han vil ha gjennom for en «mer solidarisk» asyl- og innvandringspolitikk. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Slik vil han presse Ap om asyl- og innvandring

Vil bruke 1,5 milliarder kroner på flyktninger fra Syria

AUF-leder Mani Hussaini mener hans eget parti i mange år behandlet asylbarna urettferdig. Nå vil han hente 5.000 flyktninger fra Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ønsket om en liberalisering i Arbeiderpartiets strenge asyl- og innvandringspolitikk frontes av ungdomsorganisasjonen, som på landsmøtet i slutten av uken vil legge fram flere krav om en «mer solidarisk» retning.

– Situasjonen har forandret seg siden vi sist hadde landsmøte. Derfor mener vi i AUF at Arbeiderpartiet trenger en ny orientering i asyl- og flyktningpolitikken, sier Hussaini til VG.

– Vi står overfor en situasjon der en av verdens verste humanitære kriser utspinner seg i Syria, samtidig som Jemen er på randen av borgerkrig, det er sultkatastrofe på Afrikas horn og dramatiske klimaendringer skaper flyktningkriser flere steder, fortsetter han.

Gigantisk hjelpepakke

Blant forslagene AUF ønsker å få landsmøtet med på er en gigantisk hjelpepakke på 1,5 milliarder kroner til humanitær hjelp til syriske flyktninger i nabolandene, og et krav om å øke antallet syriske kvoteflyktninger til 5.000.

– Norge har tatt imot 3.800 personer fra Syria, om man slår sammen asylsøkere som har fått opphold og kvoteflyktninger. Sverige har tatt imot 60.000, så her har vi en jobb å gjøre.

Hussainis familie flyktet fra Syria i 1998, bodde på asylmottak i Sverige i ett år før de rømte videre til Norge.

– Dette er en sak som ligger mitt hjerte nær, men ikke bare på grunn av min egen erfaring som flyktning, men fordi AUF og arbeiderbevegelsen er opptatt av å hjelpe mennesker i nød. Som verdens rikeste land bør Norge vise mer hjerterom og bidra mer enn det vi gjør i dag.

– For strenge

AUF-lederen sier de ønsker å få et samlet landsmøte bak seg, for å kunne påvirke partiledelsen. De har også flere punker som angår asylsøkere som kommer til Norge som barn.

LES OGSÅ:Asylbarna: Slik fikk noen drømmen knust, mens andre får en ny sjanse

– Vi har en regjering som er mer opptatt av å ta hensyn til sine statsråder enn barn på flukt. I ingen andre tilfeller straffer vi barna for at foreldrene kan ha gitt feil opplysninger.

– Men den Ap-ledede regjeringen førte jo også en hard linje mot asylbarna?

– Jeg mener at også den rødgrønne regjeringen gjorde for lite, og at politikken i mange år var for streng og for lite rettferdig. Men det ble en endring på slutten av perioden med stortingsmelding om «barn på flukt», der barnas beste ble understreket, sier Hussaini.

Hussaini mener dagens politikk med å velge ut flyktninger som best lar seg integrere er egoistisk.

– Skal vi si til for eksempel Libanon at de må gjøre mer for flyktninger fra Syria, og samtidig hente et lite antall av dem som utgjør en størst mulig ressurs, og la de som krever mest hjelp bli igjen. Det bør ikke velges etter hvem som lettest kan integreres, men etter hvem som har størst behov.

Enig i kursendring

Avtroppende nestleder Helga Pedersen, som leder Aps kommunalfraksjon som har ansvaret for asyl- og innvandringspolitikk, sier hun oppfatter at partiet stiller seg bak dagens linje.

– Det er bred støtte i partiet for en streng, rettferdig og forutsigbar asyl- og innvandringspolitikk. Men vi støtter prinsippet om å øke hjelpe til syriske flyktninger, både ute og hjemme.

Der vil AUF kunne få støtte fra landsmøtet, slev om Pedersen på vegne av Ap ikke vil tallfeste noe antall på flyktningene hun mener Norge kan ta imot.

– Når det gjelder asylbarna så la regjeringen om kursen mot slutten og det økte fokuset på barnets beste er noe jeg støtter, sier Pedersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder