Landsmøte Arbeiderpartiet. Raymond Johansen. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Foto:Jan Petter Lynau,VG

Raymonds svar på innvandrer-sinne: – Sunnhetstegn at noen er skuffet

Oslo Ap oppfordrer norske velgere til å lære seg å gi personstemmer

Raymond Johansen sier han ønsket «best mulig bredde» blant kandidatene. Derfor hentet han inn kjendisene, ikke for å skvise ut innvandrerpolitikere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Byrådslederkandidat Raymond Johansen avviser at Oslo Ap bevisst tok grep for å hindre et nytt flertall av politikere med innvandrerbakgrunn, slik partiet fikk i Oslo bystyre etter forrige valg.

Grepet med å hente inn kjendiser til årets liste som ble tatt for høstens liste har som VG har skrevet skapt sinne og frustrasjon blant flere i bystyregruppen. Les kritikken fra innvandrerpolitikerne i Arbeiderpartier her. Les kritikken fra innvandrerpolitikerne i Ap her.

BAKGRUNN:Raymonds kjendiser skaper innvandrer-sinne i Oslo Ap

Flere av politikerne med innvandrerbakgrunn i dagens bystyregruppe bruker ord som «skuffende», «dårlig signal» og «valgtaktisk strategi» om at kun én av ti på sikker plass har innvandrerbakgrunn.

Mange vil kjempe

– Dersom noen er skuffet, så er det et sunnhetstegn, som viser at mange vil kjempe hardt for å representere dette partiet og hjelpe oss med å gjenvinne Oslo, sier Raymond Johansen til VG.

– Vi har hatt en veldig grundig prosess, med en fantastisk liste på 65 kandidater som alle kan gjøre en god jobb i bystyret.

– Men flere reagerer på det kun er én av ti med innvandrerbakgrunn som står på sikker plass?

KJENTE FJES: Raymond Johansen og fra venstre: Turid Birkeland, Thorvald Stoltenberg, Ulrik Imtaz Rolvsen, Geir Lippestad, Birgitte Skarstein og Frode Kyvåg. Som han har fått til å stille på Oslo Aps liste til kommunevalget. Foto:VG,VG

– Det var to forrige gang, men da hadde AUF sin kandidat innvandrerbakgrunn. Nominasjonskomiteen har ikke vært bevisste på at de ikke ønsker flere med innvandrerbakgrunn. Det som er viktig er å bredde ut politikken. Derfor ønsket nominasjonskomiteen flere med forskjellig erfaringsbakgrunn.

– Nominasjonsmøte mente at denne listen gir enda mer mangfold og økende interesse rundt politikken i Oslo.

I tråd med valgloven

– Har innvandrerpolitikere vært for flink til å skaffe personstemmer ved at velgeren kumulerer dem?

– Det er helt i tråd med valgloven å få personstemmer, og det er noe alle velgere, også norske velgere, har mulighet til å gjøre. Vi vet at noen miljøer er flinkere til å kumulere enn andre. Kanskje norske velgere ikke har så mye kultur for det, de ser mest på hvilket parti og stemmer på listen slik den foreligger, sier Johansen.

Leder for valgkomiteen, Signe Horn, sier til VG at det ikke var noe bevisst taktikk, og at det nesten er like mange med innvandrerbakgrunn som sist, selv om færre står høyt oppe på listen.

– Det var litt diskusjon rundt disse såkalte «kjendisene», men det burde ikke overraske at de fikk plass. Det er gode navn og gode partimedlemmer. Vi forventer at personer som Thorvald Stoltenberg vil bli mye kumulert, men det vil sikkert gode innvandrerkandidater som Abdullaeh Alsabeegh også bli, sier Horn til VG.

Blir trukket fram

Alsabeegh er den som særlig trekkes fram av dem som er skuffet: Han fikk nestflest stemmer blant de mannlige kandidatene i første runde, bare slått av Raymond Johansen, men endte utenfor sikker plass. Han vil ikke kommentere VGs sak.

Signe Horn sier personstemmer ved kumulering viser et engasjement hun savner hos en del norske velgere.

– Man burde kanskje lære noe av innvandrermiljøene, som er flinke til å engasjere seg for sine kandidater. å kumulere er lov, sier Horn.

STILLER FOR AP: Geir Lippestad og Thorvald Stoltenberg under helgens Ap-landsmøte. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Håndplukket

To av «kjendisene» Raymond Johansen har håndplukket er advokat Geir Lippestad og tidligere forsvars- og utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

– Jeg håper jeg ikke er valgt fordi jeg har et kjent navn, men fordi jeg i over ti år har vært engasjert i lokalpolitikken i Nordstrand, og stått på stand og hjulpet til i valgkampen på Nordstrand. Jeg skal stille opp for Raymond og partiet, og er klar til å gå inn i kommunestyret dersom jeg får nok stemmer, sier Lippestad.

Stoltenberg sier han er full av energi og klar til å stille i bystyret, men at han ikke kjenner til arbeidet med listen.

– Hvordan listen ble satt sammen vet ikke jeg. Jeg fikk en telefon fra Raymond som spurte om jeg ville stille, og da sa jeg umiddelbart ja til det, sier 83-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder