Lundestad til VG: Uenig!

BRUDD? Geir Lundestad holder sin nye bok " Fredens sekretær " før lanseringen på Nobels Fredssenter i Oslo i forrige uke. På pressekonferansen uttalte han at han «stort sett har fulgt statuttene». Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Nobelkomiteen: Lundestad har brutt taushetsløftet

Nobelkomiteen mener at dens tidligere sekretær Geir Lundestad har brutt sitt taushetsløfte på flere punkter i boka «Fredens sekretær».

 • Audun K. Jahren
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

Etter å ha drøftet den omdiskuterte boken i et møte mandag, kommenterer Den norske nobelkomité for første gang den omdiskuterte boken «Fredens sekretær».

Nobelkomiteen mener at Lundestad som tidligere ansatt er bundet av et taushetsløfte, uansett om han selv mener regelen burde vært endret i retning større åpenhet.

«Den Norske Nobelkomite mener Geir Lundestad på flere punkter har brutt sitt taushetsløfte», heter det i uttalelsen.

– Denne erklæringen representerer en skriftliggjøring av den forståelse som alltid har eksistert rundt taushetsplikten og som er nedfelt i Nobelstiftelsens vedtekter, heter det i en uttalelse fra komiteen.

Les også: Lundestad om boken: En ærlig beskrivelse

– Uenig

Til VG sier Geir Lundestad at han ikke er enig i Nobelkomiteens konklusjon.

– Jeg er uenig i dette. Jeg vil redegjøre for dette med en pressemelding tirsdag, og ønsker ikke å si noe mer før det, sier Lundestad.

Overfor NTB uttrykker Lundestad at han ønsker å «summet seg litt» før han kommer med sin uttalelse.

– Jeg vil ikke gå i noen offentlig polemikk, men vil redegjøre for hvorfor jeg mener deres tolkning er uriktig, sier Lundestad.

Ifølge komiteen undertegnet Lundestad og komitémedlemmene følgende taushetserklæring i 2014:

«Nobelkomiteen legger til grunn at dens leder, nestleder og medlemmer, samt Nobelkomiteens sekretær er innforstått med taushetsplikten knyttet til komiteens vurderinger, diskusjoner og avgjørelser knyttet til forslagsstillere og kandidater til Nobels fredspris, både i gjeldende år og femti år fremover.»

I en SMS til VG sier Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five at komiteen ikke ønsker å kommentere saken uttover det som står i uttalelsen.

– Dette er av respekt for den taushetserklæringen komiteen har undertegnet, skriver Five.

Kritisk til tre ting

Nobelkomiteens kritikk følger linjen til flere andre kritikere av boken - som spesielt har pekt på tre punkter:

** De mener Lundestad har referert fra interne møter og fra prosessene som førte frem til hver enkelt fredspris i sine 25 år i Nobelkomiteen – inkludert nevne navn på kandidater som ikke nådde opp.

** De mener Lundestad har kommet med til dels ufine personkarakteristikker av komiteens tidligere ledere og medlemmer.

** De mener Lundestad går for langt når han kommenterer og kritiserer den sittende komiteen, inkludert nåværende leder Kaci Kullmann Five.

Alt sammen brudd på komiteens skrevne og uskrevne regler, mener kritikerne.

Under pressekonferansen og intervjuene forrige uke, gjentok Lundestad gang på gang at han ikke hadde brutt forbundet mot å referere fra komiteens møter.

– Jeg har stort sett fulgt statuttene, sa Lundestad.

Historiker leter etter brudd

– Alt som handler om personkarakteristikker og prosessen rundt hvem som skal sitte i komiteen og hvem som skulle bli leder, er trolig uproblematisk. Jeg leser boken på nytt for å lete etter mulige brudd, sier nobelhistoriker Øivind Stenersen til NTB.

Halvveis gjennom boka, mener Stenersen å ha funnet en håndfull eksempler på mulige brudd. Han mener det mest kontroversielle er diskusjonen som handler om perioden fra 2003 til 2005.

– Han beskriver at Ole Danbolt Mjøs, Berge Furre og Sissel Rønbeck dannet en slags venstrefraksjon i denne perioden, og at de ikke hørte på konsulentutredningene, sier Stenersen til nyhetsbyrået.

Andre diskusjoner som nevenes, er også problematiske, ifølge Stenersen, og lister opp noen eksempler: Den tsjekkiske presidenten Václav Havel ble veid og funnet for lett av komiteen, Odvar Nordli ba om at biskop Desmond Tutu skulle vurdere om prisen kunne tildeles Nelson Mandela, fredsaktivisten Mordechai Vanunu ble avvist som aktuell kandidat og Sinn Féin-lederen Gerry Adams var aldri nominert da David Trimble og John Hume fikk prisen.

Det er uansett lite som tyder på at et mulig brudd på taushetsplikten vil få noe etterspill, utover at saken blir debattert i full offentlighet, mener historikeren.

– Erstatning eller andre konsekvenser har jeg liten tro på. Det kan kanskje føre til at man går gjennom rutiner internt og kommer med presiseringer overfor komiteen og den sittende sekretæren, sier han.

– Rønbech likte ikke Gro

I boken sin skriver den den tidligere komitésekretæren blant annet at han mener Gro Harlem Bruntland burde ha fått Nobels fredspris, og at hun burde vært vurdert opp mot Wangari Maathai, den kenyanske miljø- og demokratiforkjemperen som fikk prisen i 2004.

FÅR GJENNOMGÅ: Tidligere Nobelkomite-leder Thorbjørn Jagland. Foto: Terje Bringedal , VG

Videre skriver han at daværende komitémedlem Sissel Rønbeck «..var ingen stor beundrer av Gro. Gro var heller ingen stor beundrer av Sissel. Det ble ingen behandling av Gros kandidatur, noe som fortoner seg som underlig.». Rønbech reagerte etter utgivelsen sterkt på Lundestads påstander.

– Det jeg nå hører er jo helt på siden av alle spilleregler, sa Rønbeck til VG.

Også nåværende komitémedlem Torbjørn Jagland fikk passet sitt påskrevet i boken. «Jeg kom etter hvert til at det var feil at Jagland ble valgt inn i Nobelkomiteen», konkluderer Lundestad. Han beskriver også den tidligere komitélederen som «distré», «lite opptatt av å lære av andre», og at han har «overraskende brister i kunnskap».

Les også: Mener Gro kunne fått Nobels fredspris

Five-kritikk

Lundestad kommer også med kritikk av Nobelkomiteens nåværende leder Kaci Kullmann Five.

«En av dem som hadde samarbeidet med Kaci i politikken, sa at hun manglet den viljen eller endog den hensynsløsheten som av og til kreves for å seire. Det kunne være noe i det. I 2015 var hun likevel rede til å overta som komiteens leder», skriver Lundestad.

FÅR GJENNOMGÅ: Nobelkomite-leder Kaci Kullmann Five. Foto: Terje Bringedal , VG

Ifølge Nobelkomiteen er dens arbeid organisert på en måte som skal gi rom for en fri og åpen debatt det ikke refereres fra. Videre skal komiteen være uavhengig.

«Fortrolighet og konfidensialitet en forutsetning for å skape den atmosfære av trygghet og gjensidig respekt som er nødvendig for å kunne drøfte seg fram til gode, felles standpunkter. Den Norske Nobelkomite mener Geir Lundestad har begått et klart tillitsbrudd overfor komitémedlemmer og ledere som i fortrolighet har diskutert Nobels fredspris med ham og i hans nærvær. Dette gjør han blant annet gjennom beskrivelser av personer og prosesser i komiteen», heter det i uttalelsen som komiteen kom med mandag.

VG var mandag ettermiddag i kontakt med Torbjørn Jaglands kone Hanne Grotjord. Hun opplyser at Jagland ikke ønsker å uttale seg om saken.

PS: Førsteopplaget av «Fredens sekretær» er allerede utsolgt, noe som betyr at det er solgt 4000 eksemplarer av boken. Nye 5000 eksemplarer er trykket opp, opplyser Kagge forlag i en pressemelding.

Kilde: VG/NTB.

Les også

 1. Lundestad mener Gro kunne fått Nobels Fredspris

  Geir Lundestad mener det kan ha vært en «forsømmelse» å ikke gi Nobels Fredspris til Gro Harlem Brundtland for hennes…
 2. Lundestad om Nobel-boken: En ærlig beskrivelse av alle jeg omtaler

  I dag lanseres Geir Lundestads bok om sine 25 år i Nobelkomiteen. Med en bredside mot komiteens nye leder.
 3. Støre skal ha advart mot å gi
  kinesisk dissident fredspris

  To ganger skal nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi Nobels fredspris til…
 4. Lundestad: Feil å gi Fredsprisen til Obama

  Den tidligere Nobel-direktøren Geir Lundestad har kommet til at det var feil å velge Thorbjørn Jagland til Nobelkomiteen.
 5. Tidligere Nobel-direktør på foredrag i USA: Lundestad om Jagland: - Han tror han er litt mer berømt

  Geir Lundestad sier Torbjørn Jagland ikke er enig i hans karakteristikk av nobelkomiteén; "fem ukjente nordmenn".

Mer om

 1. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Lundestad om Nobel-boken: En ærlig beskrivelse av alle jeg omtaler

 2. Lundestad: De må tåle å bli åpenhjertig vurdert

 3. Lundestad må forlate kontoret

 4. Jagland slår tilbake mot Lundestad

 5. Lundestad: Feil å gi Fredsprisen til Obama

Fra andre aviser

 1. - Lundestad bryter tausheten om komiteens vurderinger

  Aftenposten
 2. Nobelkomiteen mener Lundestad har brutt taushetsløftet

  Bergens Tidende
 3. 12 eksempler fra Nobelkomiteens indre liv

  Aftenposten
 4. Lundestad kastes ut av kontoret på Nobelinstituttet

  Aftenposten
 5. - Hennes engelsk var mangelfull

  Aftenposten
 6. Jagland om Lundestad-påstander: Løgn, ufin, injurierende og sjokkerende

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no