ENGASJEMENT: Skuddramaet på Grønland fredag vakte stor oppmerksomhet. En kvinne er siktet for drapsforsøk på en åtte år gammel gutt. Foto: Therese Alice Sanne ,

Grønland-skyting: Familien til VG: Reagerer sterkt på at politimann fortsatt er i tjeneste

Spesialenheten: Vi har ingen opptak av hendelsen

Somalisk miljø vurderer markering

Kvinne ligger i kunstig koma

Politimannen som skjøt og skadet en somalisk kvinne under knivdramaet på Grønland fredag er fremdeles i tjeneste. Det får familien og flere i lokalmiljøet til å rase.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kvinnen skal ifølge politiet forsøkt å hugge til mot den åtte år gamle gutten, før hun ble skutt i magen og avvæpnet.

Gutten kom fysisk uskadet fra hendelsen, og i etterkant av knivdramaet har det vært mye støy rundt politiets pistolbruk fredag – også guttens far var kritisk at det ble skutt, selv om han var takknemlig for politiets inngripen.

– Da første patruljen kom til stedet, var det ingen som hadde kontroll på kvinnen. Da ble situasjonen oppfattet som så truende av første patrulje at det ble avfyrt skudd, sa innsatsleder Rune Bjørsvik fredag.

Flere i det somaliske lokalmiljøet er av en annen oppfatning, og nå tar også familien til motmæle mot politiets uttalelser:

– Vi reagerer svært sterkt på at vedkommende som skjøt fremdeles er i tjeneste. Vi har hørt mye fra andre vitner som ikke samsvarer med de opplysningene som politiet har gitt til offentligheten, sier broren til kvinnen som ble skutt fredag til VG via kvinnens advokat Kjell T. Dahl.

Det har vært flere ulike oppfatninger i etterkant av episoden, men øyenvitner VG og NRK snakket med etter episoden stilte seg kritiske til at politiet brukte skytevåpen.

– Ikke aktuelt med permisjon

Kvinnen, som er siktet for drapsforsøk, ligger fremdeles i kunstig koma på Ullevål sykehus og skal vekkes fredag, mens politimannen som skjøt henne er tilbake i tjeneste.

Hendelsen etterforskes nå av Spesialenheten for politisaker, men Oslo politidistrikt mener selv at det ikke er nødvendig å permittere politimannen i påvente av enhetens resultater.

I en e-post til VG skriver Oslo politidistrikt følgende:

«Vi har ingen ytterligere kommentarer til denne saken utover at vi avventer etterforskningen fra Spesialenheten og vil gjøre vurderinger ut fra det som fremkommer der. Per nå er det ikke aktuelt med suspensjon. Hvilke personalmessige vurderinger vi gjør utover det ønsker vi ikke å kommentere».

Fredagens dramatiske hendelse har også satt sterke spor i åtteåringen selv.

– Han er tydelig preget av hendelsen. Han har oppfattet det som fant sted som en liv/død-situasjon, og det har beveget ham i ettertid, sier åtteåringens bistandsadvokat Marius Dietrichsson til Aftenposten.

Les: Sønnen min kom løpende og sa «hun prøvde å drepe meg»

(Artikkelen fortsetter under bildeespillet)

Frykter for politi-tilliten

Leder for Somalisk nettverk Bashe Musse sier til VG at det har vært mye oppstyr i det somaliske miljøet i kjølvannet av skytedramaet.

– Dette var en stor tragedie for det norsk-somaliske miljøet, og veldig mange stiller spørsmål om dette ikke kunne vært løst på en annen måte. Og hvorfor politimannen fremdeles er i tjeneste nå som Spesialenheten etterforsker saken, sier Musse.

Musse frykter at tillitsforholdet mellom minoritetsgruppen og politiet svinner hen, og stiller samtidig store spørsmål ved deres våpenkompetanse.

KRITISK: Leder for Somalisk nettverk, Bashe Musse, er kritisk til hvordan politiet har håndtert saken, og stiller store spørsmål ved deres våpenkompetanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB Scanpix

– Det var flere som satt igjen med et inntrykk av at alt skjedde utrolig raskt. Det har allerede vært mye debatt rundt utvidelsen av våpenbevæpningen, men det er også viktig at vi stiller spørsmål ved politiets kompetanse til håndtere slike situasjoner med våpen.

Ifølge ham er det viktigste å gjenoppbygge tilliten mellom politiet og norsksomaliere, og mener engasjementet i Grønland-skytingen har gått langt ikke bare gjelder somaliere i Oslo. Musse sier at det kan bli aktuelt å arrangere en markering i forbindelse med hendelsen:


Vi ønsker å vise vår avsky, og at vi ikke var fornøyd med hvordan politiet håndterte situasjonen.

Kommentar: Skuddramaet på Grønland

Har ingen video av hendelsen

Spesialenheten ønsker ennå ikke si noe om foranledningen til Grønland-skytingen før de har gjort seg ferdig med etterforskningen.

– Vi har ennå ikke mottatt noe opptak av hendelsen, men vi undersøker fremdeles. Vi har gjennomført flere vitneavhør, men selve hendelsesforløpet kan jeg ikke si noe om på dette tidspunktet, sier etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker Olav Kjetil Moe til VG.

Han sier Spesialenheten fremdeles har til gode å avhøre den siktede kvinnen.

– Vi får vente å se til hun erklæres frisk nok av sykehuset før vi kan tenke på avhør.

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) har oversendt et brev til Spesialenheten for å understreke at det er stor grad av mistillit til politiet i norsk-somaliske miljøer, skriver Aftenposten.

Vil ha svar

OMOD-leder Akhenaton de Leon sier til VG at den lave tilliten til politiet i flere innvandrermiljøer kan spores tilbake til Obiora-saken, der en mann med afrikansk bakgrunn døde under en pågripelse som er blitt kraftig kritisert.

– Tilliten er allerede lav, så derfor mener vi Spesialenheten har en jobb å gjøre med å være veldig tydelige i denne saken. Tjenestemenn bør tas ut av tjeneste og ikke ha anledning til å snakke sammen før de forklarer seg, sier de Leon.

– Vi har mange spørsmål, grunnet det vitner har påpekt. For eksempel: Hva var avstanden mellom kvinnen og barnet da det ble skutt, kunne politiet ha brukt skjold for å komme seg imellom, og hvorfor ble det brukt pepperspray mot henne etter skuddet, fortsetter han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder