FIKK HJELP TIL Å DØ: Siv Tove Pedersen (41) avsluttet livet torsdag morgen på en klinikk i Sveits. Flere ganger de siste årene fikk hun beskjed om at hun ikke var egnet til lungetransplantasjon fordi hun gikk på metadon. Bildet er fra 2013. Foto: MARIT SKJØTSKIFT Foto: ,

Lungesyke Siv Tove (41) valgte å dø

«Jeg tapte kampen og har prøvd alt for å få hjelp men de ville ikke hjelpe meg» var blant Siv Tove Pedersens (41) siste ord til venner og kjente.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter å ha levd i flere år med svært redusert lungekapasitet, og frykt for å bli kvelt til døde fikk Siv Tove Pedersen (41) hjelp til å avslutte livet på en klinikk i Sveits denne uken.

I et innlegg som ble publisert på Pedersens Facebook-profil skrev hun en siste hilsen til venner og kjente:

« Hei alle venner og kjente. Når dere leser dette har jeg forlatt dere. Min største frykt var å bli kvelt til døde og det var fremtiden min hvis jeg ikke hadde tatt denne avgjørelsen. Jeg har avsluttet livet mitt i Sveits på en klinikk der jeg fikk noe så jeg sovnet fredfullt i armene på min gode venninne», lyder innlegget.

Kjempet for rett til helsehjelp

Avisen Bergens Tidende har skrevet om Pedersen og hennes kamp for retten til å stå i kø for lungetransplantasjon flere ganger siden mars 2013, og skrev fredag morgen om Pedersens død.

I innlegget skriver Pedersen videre at hun var «sliten og trøtt, og klarte ikke mer», og ber sine venner om å respektere det valget hun har tatt:

«Jeg tapte kampen og har prøvd alt for å få hjelp men de ville ikke hjelpe meg. Så jeg hadde ingen fremtid», skrev hun.

Bergens Tidende har omtalt Pedersens sak flere ganger, og skriver at Pedersen de siste fem årene bodde på institusjon og vært pleiepasient det meste av tiden.

Ifølge Hadeland var Pedersen inn og ut av rusmiljøet fra hun var 14 år gammel til hun var 30.

I 2006–2007 sluttet hun med dop og begynte på metadon. Omtrent samtidig fikk hun problemer med lungene, skriver BT.

Ifølge BT hadde hun både KOLS grad 4, respirasjonssvikt type 2 og granulamatose. Da avisen møtte Pedersen sist i august 2013 hadde hun en lungefunksjon på under 12 prosent, og var avhengig av oksygen 24 timer i døgnet.

LES OGSÅ: I 2013 fortalte VG Helg historien om Kjeld (61) som valgte å avslutte livet i Sveits. Han hadde en journalist og en fotograf med seg siste del av livet.Les den sterke historien på VG+

Klaget saken til Helsetilsynet

Etter å ha blitt nektet muligheten til å stå i kø for lungetransplantasjon fikk Pedersen hjelp av advokatfirmaet Schjødt som mente det ikke var juridisk holdbart å ekskludere henne kun fordi hun brukte metadon.

Advokatfirmaet har omtalt Pedersens sak på sine nettsider, hvor de skriver at «pasientrettighetsloven innebærer at alle har krav på individuell vurdering av behovet for nødvendig helsehjelp. Det er ikke en individuell vurdering om man ekskluderes fordi man bruker metadon. Det er en generell vurdering, på samme måte som om man hadde delt befolkningen inn i grupper ut fra andre kriterier.»

- Det er veldig trist at hun ikke fikk muligheten til å få et behandlingstilbud, og nå har valgt å avslutte livet, sier advokat og partner Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt til VG.

Han forteller at de klaget inn Pedersens sak til Helsetilsynet, som var enig i at man ikke kan ta generelle vurderinger av behovet for nødvendig helsehjelp.

– De var da enig med oss om at det måtte foretas en individuell vurdering. Den ble foretatt, og hun ble da fortsatt ikke prioritert, sier Strømme, som forteller at de har hatt kontakt med Pedersen også etter dette.

Les mer: Legeforeningen: – Strider mot alt vi er opplært til

Usikkert hvor mange nordmenn som drar til Sveits

Organisasjonssekretær Olav Weyergang-Nielsen i Foreningen Retten til en verdig død forteller til VG at det er usikkert hvor mange nordmenn som hvert år drar til Sveits for å få hjelp til å avslutte livet.

– Det jeg kan si, er at i 2014 hadde jeg anslagsvis 15 henvendelser fra mennesker som i en eller annen sammenheng ønsket informasjon om muligheter i Sveits. I løpet av de siste par årene vet jeg ikke om flere enn tre nordmenn, inkludert Siv Tove Pedersen, sier Weyergang-Nielsen.

Han mener Pedersens historie i sin problemstilling ikke er ukjent.

– De som tar kontakt med oss, og de vi vet om som har dratt til Sveits, er mennesker som har konkludert med at det livet de lever og de mulighetene de har for fremtiden ikke er et verdig liv for dem. Et liv uten mening. Derfor søker de denne muligheten, selv om de selvfølgelig burde fått lov til å gjøre dette her hjemme, sier Weyergang-Nielsen.

Weyergang-Nielsen mener Pedersens historie er en god historie, fordi hun fikk avslutte livet på en måte som var riktig for henne.

– Samtidig er det en trist historie. Det er trist at en menneske dør i så ung alder, og trist fordi hun ikke fikk gjennomføre det her hjemme i Norge, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder