SLIPPER SNART UT: I desember 2012 ble mulla Krekar dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror. Til helgen slipper han ut. Her fotografert i et fengslingsmøte i 2012. Foto:Jørgen Braastad,VG

Så mye koster Krekars mottaksplass

UDI: Ingen ekstratiltak ved mulla-mottaket

Når mulla Krekar flytter til Jarlen mottakssenter om få dager vil han bli behandlet på lik linje med andre beboere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det opplyser representanter både for Utlendingsdirektoratet (UDI) og Hero, landets største driftsoperatør for asylmottak, til VG.

Onsdag samlet Kyrksæterøras ordfører, rådmann, mottaksleder, lensmann og UDIs regionsleder seg i et hastemøte for å diskutere vedtaket om å tvangsbosette Mulla Krekar på kommunens asylmottak.

Det er ventet at den trusseldømte 58-åringen slipper ut av fengselet til helgen.

Utviste får mindre

UDI opplyser til VG at en mottaksplass koster dem i gjennomsnitt 135.000 per år per asylsøker. Ifølge UDIs regionsleder Rune Vordahl vil ikke kostnaden for Krekar skille seg nevneverdig fra det direktoratet må ut med for andre asylsøkere.

– Mottaket får 59.000 kroner per plass per år fra UDI, som inkluderer husleie, lønn til ansatte og andre kostnader. Så går noe penger fra UDI til kommunen og så får beboerne et tilskudd, sier Tor Brekke, administrerende direktør i Hero Norge, som drifter Jarlen mottakssenter.

Han opplyser at UDIs tilskudd til enslige i ordinære mottak med selvhushold er 2920 kroner per måned. For personer som har fått et utvisningsvedtak, slik som Krekar, er beløpet noen hundrelapper mindre.

– Ingen beslutninger er tatt

– Han vil få det samme tilbudet som andre som har utreiseplikt og som bor i mottak, sier Andreas Bjørklund, presserådgiver i UDI, til VG.

– Men vil det bli gjort noen ekstratiltak ved mottaket, som ekstra bemanning, installasjoner eller lignende?

– Det vil bli vurdert fortløpende, men foreløpig er det ikke det.

BAKGRUNN:Tvangsbosetter Mulla Krekar

Ifølge Brekke i Hero er slike vurderinger noe av det som skal gjøres frem mot helgen.

– Ingen beslutninger er tatt. Vi mangler mye informasjon. Risikovurderingen vet vi ikke så mye om, så det må vi få mer fra politiet på. For eksempel om det er ting som tilsier ekstra bemanning eller andre kostnader.

I MØTE: Rune Vordahl, regionleder i UDI, mottaksleder Herbjørn Jenssen, ordfører Ståle Vaag, rådmann Torger Aarvaag og lensmann i Hemne og Snillfjord Anette Ertvåg, på lensmannskontoret onsdag formiddag. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

– Vil ikke bli noe problem å håndtere ham

Herbjørn Johansen, leder ved Jarlen mottakssenter, bekrefter at Mulla Krekar vil behandles som alle andre asylsøkere.

– Vi følger de samme rutinene som vi alltid gjør og har ikke behov for å endre noe. Det vil ikke bli noe problem å håndtere ham, sier han.

Etter onsdagens hastemøte på lensmannskontoret sa ordfører Ståle Vaag i Hemne kommune til VG at det har vært «full baluba» etter at det ble klart at tettstedet skulle huse mullaen fra Oslo. Han mener at han og kommunen burde vært informert tidligere.

– Vi fikk bekreftelsen på denne løsningen da Oslo politidistrikt fikk med denne pressemeldingen om vedtaket. Kort tid før det fikk vi en henvendelse om at det kunne være aktuelt og så var det en liten dialog om hvordan dette kunne løses, sier Hero-direktør Brekke.

Kan ikke si nei

Han forteller at de ikke har anledning til å si nei til beboere, da det er UDI som bestemmer hvem som skal bo hvor, så lenge det er kapasitet. Han synes prosessen har vært ryddig og at Hero har fått lengre tid til å forberede seg på en ny beboer enn i mange andre tilfeller.

– Ser du noen utfordringer ved å ha en trusseldømt mann, som Oslo politidistrikt mener «representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser», boende i et av deres mottak?

– Mottaket er vant til å få personer med ulike typer historier bak seg, både straffedømte og personer som har vært i krig. Vi ser egentlig veldig lite dramatikk rundt Mulla Krekar. Han representerer en veldig liten utfordring som vi tar med veldig stor ro, sier Brekke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder