Lensmannen sikker på at Agnes er funnet

Søkeforholdene har forverret seg

SKAL HEVE GJENSTANDEN: Hevingen av det som er en gjenstand innpakket i presenning og tau, er nå i gang. Her senkes den fjernstyrte undervannsfarkosten (Også kalt en ROV) som skal hente opp gjenstanden. Foto: Frode Hansen/VG Foto: Foto: Frode Hansen

Spesialbåt er på plass på funnstedet

DØRVIKA/OSLO (VG) Prosessen med å heve det som kan være den savnede Agnes Elisabeth Müller er i gang. Spesialutstyret er nå på plass.

 • Siri Eggen
 • Amund Bakke Foss
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over seks år gammel

Tirsdag morgen i halv ni-tiden kom Norsk folkehjelps båt fram til den avsidesliggende Dørvika i Lysefjorden, der en politibåt har holdt vakt hele natten.

Mens det tidligere i dag var gode søkeforhold med liten vind og rolig sjø, har vinden tatt seg opp i løpet av ettermiddagen. Lenger ut i fjorden er det nå hvite bølgetopper.

- Vi skal feste tau i objektet for å løfte det opp, så det er det vi holder på med nå. Det tar tid fordi vi må være forsiktige, og sørge for at det er godt nok sikret før vi heiser opp objektet, sier innsatsleder Ståle Østerhus til VG klokken kvart på tre.

SAVNET SIDEN PÅSKE: Agnes Elisabeth Müller (36). Foto: Politiet

- Hvor lang tid?

- Det tør jeg ikke å spekulere i, men vi må i hvert fall sørge for at gjenstanden som er delvis festet, også er ordentlig sikret så vi ikke risikterer at vi ikke får med alt vi skal ha med opp.

Østerhus opplyser at gjenstanden vil bli fraktet med båt rett til Stavanger.

To krimteknikere som er på plass i spesialbåten vil ta hånd om gjenstanden når det er hevet.

- De vil trolig ikke åpne innpakningen, men vil kunne konstantere om det er en kroppe eller ikke, sier innstatslederen.

Pakket i presenning

Rundt 10.30 kom båten - en såkalt ROV - som politiet har leid inn for å gjennomføre hevingen, til funnstedet. Litt senere ble en fjernstyrt undervannsfarkost senket ned i sjøen. Det er dette apparatet som skal utføre operasjonen.

Gjenstanden som ligger på 70 meters dyp, 150 meter fra land, er pakket inn i en presenning og er surret inn med tau. Politet mener det kan være kroppen til et menneske.

Politiet opplyser i en pressemelding tirsdag formiddag at arbeidet med å kartlegge og filme området i Dørvika er i gang, men påpeker at det enda kan ta lang tid før man er i gang med hevearbeidet.

- Det er også uvisst hvor lang tid selve hevearbeidet vil ta, og det kan ta ytterligere tid før man får bekreftet innholdet i funnet, skriver politiinspektør Kristin Nord-Varhaug.

Helt sikker lensmann

Lensmannen i Strand og Forsand, Odd-Bjørn Næss, sier til VG at han nå er trygg på at det er Agnes som er funnet.

- Jeg er 100 prosent sikker på at det er den savnede de finner i sjøen. Jeg har fulgt saken helt fra starten, hvor dyktige politifolk har gjort en fantastisk jobb. På bakgrunn av jobben som er lagt ned, er jeg sikker, sier lensmannen.

- I starten kalte jeg dette for et mysterium. Alt var usikkert, og vi hadde ingen teori om hva som hadde skjedd. Jeg har fulgt saken tett, steg for steg, og sett hvordan brikkene sakte men sikkert har falt på plass, sier han videre.

Lensmannen forklarer at det ikke er observasjoner som har ført til funnet:

- Det er ingen som har sett noen kaste henne uti sjøen fra en båt. Det er snakk om små puslebrikker som har ført politiet til akkurat dette området.

- Hvilke etterforskingsskritt har vært avgjørende?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere av hensyn til etterforskningen. Det viktige er at dette er en svært tragisk sak som nå ser ut til å løse seg, sier han.

Kamera fant gjenstanden

Søndag klokken ni på morgenen la to båter fra Norsk folkehjelp fra kai og kjørte i retning den avsidesliggende Dørvika i Lysefjorden.

I to uker har store letemannskaper fra politi, Røde kors og Norsk folkehjelp, samt frivillige, lett etter den savnede tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller uten resultater. De har lett i tjern, skog og grustak i området rundt eneboligen i Forsand, og i sjøen nær Oanes kai.

Ingen spor etter Agnes ble funnet før søndag, da Norsk Folkehjelps undervannskameraer ble slept langs havbunnen i Dørvika.

- I forbindelse med søk etter Agnes på søndag ble det gjort et funn i Lysefjorden, av noe som fremstår som en innpakket gjenstand som kan være et menneske, sa politiinspektør Kristin Nord-Varhaug på en pressekonferanse i Stavanger mandag.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal funnet fraktes enten til politihuset i Stavanger eller til Stavanger universitetssykehus for obduksjon.

Spesialfarkost

Gjenstanden kunne heves mandag fordi politiet var avhengig av innleid spesialutstyr.

Hevignen skal utføres ved hjelp av en fjernstyrt undervannsfarkost, ofte kalt ROV (Remotely operated vehicle).

Farkosten kan fjernstyres fra en båt på overflaten. Slike farkoster er brukt til flere ulike oppgaver som kan være for krevende for dykkere: Kartlegging av havbunn, reparasjon og vedlikehold av installasjoner på dypet, eller også søk og bergingsoperasjoner.

Forsvareren: - Må bli kjent med funn i dag

Den siktede ektemannens forsvarer, Ørjan Eskeland, sier at 34-åringens formelle standpunkt hele tiden har vært at han ikke erkjenner straffskyld.

Det skal i dag gjennomføres nye konfronterende avhør. Foreløpig er ikke den siktede ektemannen orientert om funnet av gjenstanden som ble gjort på søndag.

- Jeg forventer at politiet vil gjøre min klient kjent med funnet i dagens avhør, slik at han kan svare på eventuelle konfronterende spørsmål. Det at han ikke vet noe, er ingen grei situasjon, sier han til VG, og legger til:

- For alt vi vet kan man finne noe annet enn det man antar.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen, VG

Les også

 1. Hvor skal de lete videre etter Agnes?

  ESPEDALEN (VG) I to dager har én mann og én hund vært de eneste som fysisk har lett etter savnede Agnes Elisabeth Müller…
 2. Her fant politiet den innpakkede gjenstanden

  DØRVIKA/OSLO (VG) Politiet holder vakt over fjordområdet der den innpakkede gjenstanden ble funnet på søndag.
 3. Agnes sin sjef: - Jeg håper det er henne, så vi kan slå oss til ro

  Agnes Elisabeth Müller sin sjef, Sissel Vikse Falch, håper at funnet politiet nå har gjort i Dørvika er den savnede…
 4. Agnes-saken: Politiet har gjort funn av innpakket gjenstand

  I forbindelse med søket etter savnede Agnes Elisabeth Müller (36) har politiet gjort funn av en innpakket gjenstand i…
 5. Agnes-saken: Gjenstanden skal ha vært pakket inn i presenning og tau

  STAVANGER/OSLO (VG) Politiet gjorde søndag et funn av en gjenstand som kan være et menneske.

Mer om

 1. Drapet på Agnes Müller

Flere artikler

 1. Her hentes gjenstand opp fra Lysefjorden

 2. Pluss content

  Tror de har funnet Agnes

 3. Siktet ektemann konfronteres med likfunn i avhør

 4. Politiet bekrefter: Kvinne funnet død i Lysefjorden

 5. Her fant politiet den innpakkede gjenstanden

Fra andre aviser

 1. Det som trolig er Agnes Elisabeth Müller vil bli hentet med miniubåt

  Aftenposten
 2. Politiet: Grunn til å tro at det er Agnes

  Aftenposten
 3. Mini-ubåt på plass

  Bergens Tidende
 4. Gjenstand og gummibåt er hevet fra Lysefjorden

  Fædrelandsvennen
 5. Ektemannen spurt ut om båt

  Fædrelandsvennen
 6. Agnes Elisabeth Müller trolig funnet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder