Ny VG-måling: Høyre stuper i Drammen

DRAMMEN/OSLO (VG) Høyre mister ni mandater i bystyret dersom siste bymåling utført for VG blir gjeldende på valgdagen. Men det er fortsatt borgerlig som gjelder.

  • Cathrine Ekehaug
  • Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Høyre fikk en oppslutning på hele 49,6 prosent i 2011. Dagens måling utført av InFact for VG at 32 prosent av drammenserne ville stemt Høyre dersom det var valg i dag. Da reduseres antall mandater i bystyret fra 25 til 16.

Fagsjef i InFact, Knut Weberg, sier det er en tendens til at Høyre mister grepet i flere byer over hele landet. For eksempel i Bergen har Høyre falt dramatisk siden 2011-valget.

Men det er ikke først og fremst Arbeiderpartiet som styrker seg i Drammen. Ut fra dagens måling de frem 3,1 prosent til 32,4, og sikrer seg dermed et ekstra mandat.

Aps ordførerkandidat i Drammen: Ler av rykter om burka-tvang

Det er særlig ett parti i Drammen tjener på Høyres tilbakegang:

– Nå går halvparten av de mandatene Høyre mister i Drammen til Fremskrittspartiet, sier Weberg.

I 2011-valget fikk Frp i Drammen 9 prosent oppslutning. I dagens måling gjør de et kjempebyks til 15,4 prosent, og sikrer seg fire ekstra mandat.

Landsmåling 9. september: Liten tilbakegang for Frp

Fortsatt borgerlig

Kristelig Folkeparti og Venstre har omtrent samme oppslutning som de fikk i valget i 2011, og blir begge stående med to mandat hver i bystyret.

– Det ser fremdeles blått ut i Drammen. Frp, Høyre, KrF og Venstre ville til sammen fått 28 mandater. Arbeiderpartiet, SV og MDG får ikke mer enn 20, sier Weberg.

Karianne Braathen er politisk kommentator i Drammens Tidende, og sier til VG at Drammen er en vanskelig by å måle.

– På andre byrås målinger gjør Høyre det veldig mye bedre enn på deres i dag. Det kan hende sannheten ligger et sted midt imellom, sier hun.

– Jeg tror nok Høyre går tilbake i Drammen, men spørsmålet er hvor mye. Spenningen er knyttet til om mellompartiene havner på vippen, eller om Høyre og Frp kan danne flertall alene, fortsetter Braathen.

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Ordføreren fortsatt optimistisk

Ordfører Tore Opdal Hansen tar ikke sorgene på forskudd, og peker på ulik vekting hos ulike analysebyrå som en mulig forklaring på den store tilbakegangen.

– Noen byråer vekter mot Stortingsvalget, mens andre vekter mot kommunevalget. En måling for noen få uker siden viste Høyre på et høyere nivå. I dag er det bare dager igjen til valget, og vi får jo svaret på mandag, sier ordfører Tore Opdal Hansen (H) til VG

Han tror det er flere sammensatte grunner til at partiet opplever en tilbakegang, og synes det er vanskelig å peke ut konkrete faktorer.

Følg valgkampen i VGs direktestudio #VGvalg

Grønn fremgang

Som så mange andre steder i landet, klatrer også Miljøpartiet De Grønne på dagens måling. I 2011 fikk MDG 0,6 prosent oppslutning, mens de i dagens måling får 4,6 prosent. Dermed kan det bli to grønne mandater i bystyret etter valget.

Konkurrenten Sosialistisk Venstreparti ser ut til å gå frem ett mandat, og lander på to dersom målingen står seg til valgdagen. Samlingslista Drammen Byliste ser ut til å få inn ett mandat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder