Lover å hjelpe Hellas og Italia med flyktningstrømmen

- Norge skal delta i byrden av fordeling av flyktninger

Barneminister Solveig Horne: – Gjør inntrykk som mor

STERKT INNTRYKK: Utenriksminister Børge Brende leser saken om den omkomne flyktninggutten i dagens VG, ombord på flyet mot Romania, der han er på møte med utenriksministeren. Foto: Harald Henden ,

Børge Brende til VG om flyktningkrisen: - Norge må gjøre mer

BUCURESTI (VG) Sterkt berørt av bildene av døde
flyktningbarn, lover utenriksminister Børge Brende at Norge skal gjøre mer for å hjelpe i krisen.

 • Nilas Johnsen
 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Harald Henden

Artikkelen er over fem år gammel

– Da jeg så bildet i avisen i dag, av den tre år gamle gutten som har druknet, var det så sterkt at jeg måtte bla videre og summe meg, før jeg klarte å bla tilbake og lese saken.

– Det gjør vondt langt inn i hjertet, det er ingen normal person som ikke blir berørt av slike bilder: Barn som drukner i Middelhavet, i områder der nordmenn drar på ferie.

Brende mener disse bildene er en sterk påminnelse for hele Europa - også for Norge - om at flyktningkrisen verden nå opplever, den verste siden andre verdenskrig, ikke er i ferd med å avta. Den blir bare verre.

Les også: Syrisk far: – Barna mine gled ut av hendene mine

Les også: Historien om bildet som sjokkerte verden

– Europeisk ansvar

– Det er et felles europeisk ansvar å bidra i denne helt ekstraordinært kritiske situasjonen. Antallet flyktninger, migranter og asylsøkere som kom til Schengen-området første halvår er tredoblet sammenlignet med samme periode i fjor.

– Randstatene i EU, som Italia og Hellas, kan ikke håndtere dette ansvaret alene. Alle europeiske land, også Norge, må bidra mer, lover Brende.

DRUKNET: Den 3 år gamle gutten Alan druknet da familien forsøkte å flykte fra Tyrkia til Hellas. Bildene av den druknede gutten har vakt stor oppsikt. Foto: , Ap

Han vil ikke diskutere om antallet flyktninger som Norge tar imot vil øke. Men han ser behovet for at Norge aktivt deltar i det han kaller «ansvarsfordelingen» - til tross for at diskusjonen foregår mellom EU-landene.

– Norge melder seg ikke ut av de diskusjonene, til tross for at vi kunne ha gjort det når vi står utenfor EU, sier Brende.

– Norge skal bidra i denne dugnaden, og i ansvarsfordelingen når det kommer til mottak og bosetting av flyktninger og asylsøkere skal vi være solidariske, fortsetter han.

– Men du sitter i regjering med et parti som oppfordrer kommunene til å motarbeide vedtaket om å ta imot 8.000 syriske flyktninger, og som vil at flyktningene skal hjelpes der de er?

MOTARBEIDER: Frp-leder Siv Jensen ønsker å sabotere Stortingets vedtak om å ta mot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Foto: Terje Bringedal ,

– Jeg vil ikke gå inn i en polemikk i den debatten. Jeg mener det viktige er det regjeringen faktisk gjør. Regjeringen vil lojalt gjennomføre bosetting av de 8.000 flyktningene Stortinget har vedtatt at vi skal ta imot over de neste tre årene, sier Brende.

Les også: Slik har Middelhavet blitt dødehavet

Følges opp i statsbudsjettet

Men han indikerer også at Norge vil bidra mer, og uten at han kan tallfeste noe foreløpig, gjør han det klart at følgende punkter vil bli fulgt opp når statsbudsjettet legges fram:

** Norge skal bidra mer i regionen og nabolandene til Syria og Irak.

** Norge skal engasjere seg i situasjonen for flyktninger som allerede har kommet til Europa, blant annet ved at Brende selv skal besøke flyktningleire i Serbia de neste ukene.

** Norge skal bidra i diskusjonen i EU for å hjelpe randstater som Italia og Hellas - der trykket er størst.

** Norge skal delta i byrdefordelingen i Europa.

Les også: Fullt kaos ved flyktningtoget i Ungarn

– Ingen land i Europa kan håndtere denne krisen alene, og ingen land kan melde seg ut. Vi må bidra til en fordeling av asylsøkere og overføringsflyktninger.

– Sammen med EU-minister Vidar Helgesen skal jeg i neste uke ta initiativ til et møte med norske hjelpeorganisasjoner for å få innspill til hvordan vi kan bidra mer.

Bildene som går verden rundt: Gutt (3) skylt i land i Tyrkia (NB! Sterke bilder)

Horne: – Gjør inntrykk som mor

Barneminister Solveig Horne (Frp) er en annen som rystes over skrekkbildene av døde barnekropper i Middelhavet. Hun tror det blir utfordrende for Norge å ta imot dem som overlever reisen.

– Det gjør sterkt inntrykk å se disse bildene – både som mor og som barneminister. Bak hvert av dem, ligger det en historie. Jeg tror situasjonen i Midtøsten og på grensen til Europa berører oss alle, sier barne-, inkluderings- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til VG.

LES: Her sykler flyktningene til Norge

Horne forteller at det er en økning i antallet mindreårige asylsøkere til Norge. Disse trenger ekstra oppfølging, helsehjelp og bistand fra psykolog, ifølge statsråden.

– Mange av dem har traumatiske historier. Det er hele familier som har flyktet langt, og det er flere som har mistet sine nærmeste, sier Horne.

STATSRÅD: Barne og -likestillingsminister Solveig Horne. Foto: Fredrik Solstad , VG

Vil hjelpe i nærområdene

Hennes svar på krisen er hjelp i nærområdene; altså at flyktninger fra Syria og andre land skal få nødhjelp og utviklingshjelp der de bor.

– Er det vanskeligere nå som Frp-er å forsvare at dere ikke vil bosette syriske flyktninger?

– Nei, det er det ikke. Jeg forholder meg til stortingsvedtaket og jobber hver eneste dag for å få bosatt dem som har fått opphold. Det sitter over 5000 i mottak. Selv om kommunene bosetter som aldri før, ser vi at trykket øker. Det er opp til kommunene å vurdere hvilken kapasitet de har til å bosette.

– Er det da riktig å oppfordre Frp-politikere til å boikotte vedtaket om bosetting?

– Situasjonen i Europa gir en krevende utfordring for kommunene, regjering og storting. Det er frivillig bosetting og vi må ta hensyn til hvor mange kommunene kan bosette og integrere, svarer statsråden.

Les også

 1. Syrisk far: – Barna mine gled ut av hendene mine

  Faren til de to små syriske guttene som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, forteller at han gjorde alt han kunne for…
 2. Fire syrere pågrepet etter at treåring druknet

  Tyrkisk politi har pågrepet fire syrere som er mistenkt for menneskesmugling etter at en syrisk treåring druknet på vei…
 3. Historien om bildet som sjokkerte verden

  Den tre år gamle gutten ønsket bare et trygt sted å leke sammen med storebroren.
 4. Flyktninger stormer tog på stasjonen: VGs reporter i Budapest:  – Det verste kaoset jeg har sett

  BUDAPEST/OSLO (VG) Det er fullt kaos på togstasjonen i Budapest etter at desperate flyktninger har stormet tog for…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Horne støtter Jensens Syria-oppfordring

 2. Horne støtter Jensens Syria-oppfordring

 3. Flyktningkrisen er på langt nær over: Alle kan ikke hjelpes i nærområdene

 4. Så dyr blir flyktningstrømmen til Norge: 40-50 milliarder

 5. Ja, Rolness, vi taler flyktningenes sak

Fra andre aviser

 1. Horne: Noen ser på flyktningene som en ressurs, andre vurderer dem som en belastning.

  Aftenposten
 2. Kommuner sier ja til ekstra Syria-flyktninger

  Aftenposten
 3. - Jeg er heldig som får være med på å styre landet!

  Aftenposten
 4. Jensen: Asylstrømmen vil skape problemer

  Fædrelandsvennen
 5. 7 grunner til at Syria-krisen er blitt viktig i valgkampen

  Bergens Tidende
 6. Ber om å få flere flyktninger til Bergen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no