KONTROLLANSVAR: Det er tredje gang helseminister Bent Høie (H) justerer forslaget etter at det ble sendt ut på høring. Foto: HARALD HENDEN/VG

Høie justerer forslaget om reservasjonsrett

Helseminister Bent Høie (H) foretar nok en gang endringer i lovforslaget om reservasjonsrett for leger. Regelverket vil bli svært strengt, og legene kan miste jobben om de ikke følger loven.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Helseministeren sier til Dagbladet at han nå ønsker å gi kommunene et kontrollansvar som kan føre til at leger som begår lovbrudd, kan miste jobben. Kontrollregimet skal være svært strengt.

- Hovedhensikten er å røyke ut og få fram hvilke leger som reserverer seg mot alt fra p-piller og assistert befruktning til abort, og som har så sterke motforestillinger mot abort at de ikke vil ha samtaler om det eller henvise til det, sier Høie.

Frithjof Jacbosen kommenterer: Ernas marerittsak

Slik regelverket er nå, har fylkeslegene ingen oversikt over hvor mange leger som reserverer seg. Kommunene vet heller ikke alltid hva som foregår. Nå skal kommunene sende kopi av alle reservasjonsavtaler til fylkesmannen, og ha ansvar for kontroll og oppfølging.

Sjekk hva din ordfører mener om reservasjonsretten

Det er tredje gang helseministeren justerer forslaget etter at det ble sendt ut på høring. Først da han åpnet for å gå bort fra kommunal vetorett, og deretter ved å endre teksten som sier at reservasjonslegene ikke trenger å svare den gravide på hvor langt hun er på vei.

Les også: Fastlegens kontrakt: Slipper å henvise til abort

- De mange reaksjonene tyder på at det er riktig og viktig med en bred høring, sier Bent Høie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder