Én pågrepet etter væpnet aksjon i Rygge - storstilt evakuering i Våler

SISTE KL. 15.00: Politiet opplyser at eskene merket «dynamitt» var tomme

En nordmann i 40-årene ble pågrepet uten dramatikk etter en væpnet politiaksjon i Rygge. Pågripelsen har sammenheng med et mistenkt funn av eksplosiver i nabokommunen Våler.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter funn av esker merket med «dynamitt» utenfor et hus i Våler evakuerte politiet i Østfold onsdag formiddag Våk skole, Våk barnehage og beboere på boligfeltet Dammyr i Våler i Østfold.

Folk ble bedt om å holde seg unna området Dammyr/Våk, samtidig som mannskaper fra bombegruppa ved Oslo politidistrikt rykket ut.

Det var under et helt vanlig oppdrag på boligfeltet på Dammyr at politiet fant eskene.

– Vi var ute på et patruljeoppdrag og da vi kom til stedet sto det stablet flere esker oppå hverandre, som sto på trappa utenfor hoveddøra. Disse var merket med en type dynamitt og vi trakk oss derfor raskt ut fra stedet, sier Tom Sandberg, operasjonsleder i Østfold politidistrikt til Moss Avis.

Like før klokken 15 opplyser politiet til VG at eskene var tomme, og at bombegruppen har avsluttet sitt arbeid i Våler.

Aksjon også i Rygge

Kort tid etter at det ble slått alarm i Våler ble det iverksatt en væpnet politiaksjon på Halmstad i Rygge, 17 kilometer unna. Flere vitner på stedet opplyste i 12-13-tiden at politiet bevæpnet seg med maskinpistol og gikk inn i det aktuelle området.

Politiet bekrefter at det er en sammenheng mellom de to hendelsene.

Øystein Lyby bor tvers over gaten der aksjonen pågikk.

– Nå ser jeg at det har kommet en skarpskytter og delta troppen er her. Jeg ser en mann som kommer ut med hendene over hodet, og det ser ut til å gå fredelig for seg, fortalte Lyby til VG klokken 12.40.

SKARPSKYTTER: Politiet la seg til rette på et hustak i Rygge. Foto: Lars Nerland Foto: ,

Klokken 13.05 bekreftet politiet at én person var pågrepet i aksjonen.

– Vi pågrep en mann uten dramatikk. Han ble med oss frivillig ut av huset. Nå jobber vi med å sikre huset, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Paulsen ved Østfoldpolitiet.

Mannen skal ha kommet ut mens politiet snakket med mannen på telefon, etter at de satte et klokkeslett for ham å komme ut på.

Nesten to timer senere opplyser politiet til VG at det fremdeles ikke foreligger noen siktelse i saken, men at mannen har status som pågrepet.

Politiet opplyser samtidig at bombegruppen i 15-tiden gjennomsøker huset i Rygge, der mannen ble pågrepet, og regner med at de er ferdige til klokken 16.

Innsatsleder Remi Kopperud fortalte kort tid etter pågripelsen personen som ble pågrepet i Rygge eier huset i Våler.

– Vi forventer ikke å gjøre flere pågripelser, sa Kopperud.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen,

Barn gråt

En nabo som ønsker å være anonym fulgte dramaet i Rygge på nært hold. Han forteller at dramaet startet i 11.30-tiden.

– Jeg hørte roping i en ropert, først trodde jeg det var en russebil. Men jeg så ut og der stod det armerte politifolk og en stor politibil og politifolk med MP5 som satt på hjørnet.

– Det var også en del barnehagebarn som ble jaget bort fra en lekeplass like ved. Det var flere unger som gråt, jeg hørte de da de gikk forbi huset. De forsvant fort sammen med de ansatte som var med dem.

POLITIAKSJON: Væpnet politi slo til mot en adresse i Rygge. Foto:Foto: Leserbilde,

Snart siktet politiet seg inn på en bil som stod parkert utenfor en av leilighetene i gaten.

- De kikka mye inn i en bil som stod utenfor en av leilighetene og forsøkte å få ut en mann fra en leilighet ved å rope navnet hans. Etter hvert kom det ut en mann med hendene over hodet som så rimelig forvirret ut. Mange politifolk stormet mot mannen, tok tak i ham og førte ham bort.

Skarpskytter

En annen nabo, Arne Ellingsen, fulgte også dramaet i Rygge Haveby. Han opplyser at 10-15 bevæpnede politifolk lenge jobbet med å få ut en person fra en bolig.

Lars Magnus Nerland bor rett ved huset hvor aksjonen pågikk. Like før klokken 13 fortalt han til VG at det befant seg to politibiler utenfor adressen.

- Jeg ser fire, fem stykker fra deltatroppen med maskingevær og en skarpskytter på taket mellom mitt hus og det huset. De er fortsatt i full beredskap og jeg ser at noen av de sikter mot vinduene som har gjentrukkede gardiner. Skarpskytteren sikter rett på huset, og et par stykker ser ut til å ligge litt skjult i terrenget.

Evakuert

Mens politiet aksjonerte i Rygge ble barn i Våler evakuert. Daglig leder i Våk barnehage fortalte at stemningen var noe anspent, men rolig.

– Vi har forklart barna hva dette er, men de er jo bare barn, og noen er redde. Vi prøver å trygge dem så godt vi kan, sa hun mens de ventet på å bli kjørt bort fra barnehagen, hvor det var 56 barn.

EVAKUERING: Elevene forlot skolen til fots. Foto: Joakim Bekkåsen, Moss Avis. Foto: ,

Også elevene ved Våk barneskole, som har rundt 180 elever, ble evakuert. De gikk til fots til Sperrebotn handel, hvor foreldre kunne hente barna sine.

Inger Lise Thalberg, som jobber i butikken fortalte til VG at stemningen var rolig, og at barna ikke virket redde. Thalberg har selv en datter som går på den aktuelle skolen, og syntes at det er en rar situasjon å forholde seg til.

VG har tidlig i kontakt med skolens rektor som ikke ønsket å kommentere saken da, men VG kunne høre at hun skrøt over barna.

– Jeg er kjempestolt av dere alle sammen! ropte hun til dem.

Rektoren ba også barna forholde seg rolige, og fortalte at de måtte forholde seg til informasjon fra øvre hold.

MYE POLITI: 10-15 politifolk skal ha aksjonert i Rygge. Foto: Leserbilde. Foto:,

Kriseberedskap

Ordfører Reidar Kaabbel i Våler kommune sier at dagen har vært svært hektisk, men at kommunen har konsentrert seg om å få oversikt

– Det vi kan si er at vi har satt kriseberedskap. Heldigvis har ting gått etter boken, og det er jeg fornøyd med. Jeg vet det er mange foreldre og barn som har vært urolige, og at de har mange spørsmål, sier ordføreren til VG.

Flyplassen på Rygge ligger like ved Rygge Haveby, der politiet har aksjonert.

– Rygge Lufthavn er upåvirket av situasjonen og trafikken går som normalt, opplyste presseansvarlig ved lufthavnen til VG mens aksjonen pågikk i nabolaget.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder