SPISTE FROKOST SAMMEN: Thorvald Stoltenberg serverte bådde kaffe og rundstykker med ost og syltetøy da Nelson Mandela spsite frokost sammen. Foto: Agnete Brun NTB / SCANPIX

Thorvald var frokostvert for Mandela

Her får Nelson Mandela servert helnorsk frokost på kjøkkenet til Thorvald Stoltenberg.

  • Tim Peters
  • Astrid Øvre Helland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det vil jeg si var toppen av min karriere som frokostvert, sier Stoltenberg.

Han har møtt Mandela ved flere anledninger, men den aller mest minneverdige møtet er for ham frokosten med Mandela hjemme i Oslo i 1992.

Stoltenberg var da utenriksminister i Norge, Mandela hadde vært løslatt i to år, men var ennå ikke valgt til president i Sør -Afrika.

- Han skulle på besøk til Norge, og vi i Utenriksdepartementet sendte staben hans forslag til program for alle dagene. Jeg hadde egentlig ikke så mye med programmet å gjøre, men da det kom tilbake hadde Mandela skriblet noe i margen. Det sto «har Stoltenberg sluttet med sine frokoster?», forteller Stoltenberg til VG.

Fikset alt selv

Det ble som Mandela ønsket. Han møtte opp hjemme hos utenriksministeren og kona Karin tidlig på morgenen.

- Vi drakk kaffe og spiste grovbrød og ost og syltetøy. Alt hadde jeg ordnet selv. Det sto i pressen at Karin hadde ordnet det hele. Det er ikke riktig. At jeg fikset frokosten gjorde at den ikke var perfekt, men det var i seg selv hyggelig, husker han.

- Hva var det som gjorde at han likte din frokost så godt?

- Vi hadde spist frokost en gang tidligere under et møte på kontinentet i Europa. Han må ha husket det som godt, antar jeg, sier Stoltenberg.

- Han var lett å få til å le

- Det var den gang mer uvanlig at man satt bare to personer på kjøkkenet og spiste og drakk sammen slik. Man slapper av i en slik situasjon uansett om man er Mandela eller ikke. Da blir man kjent og får snakket.

- Hvordan var det å snakke med Mandela?

- Han var meget utadvendt og levende. Han hadde sans for humor og var lett å få til å le, svarer Stoltenberg.
Et annet sterkt minne om Mandela er fra et møte flere år tidligere.

- I vår aller første samtale, som fant sted i Sør-Afrika, spurte jeg hvordan han taklet 26 år i fangenskap så bra. Han svarte med ett ord: «Håpet». Jeg har spurt folk i som har i vært i lignende situasjoner, som Aung San Suu Kyi og Vaclav Havel, om det samme. Alle svarer de noe slikt. Det sier litt om hvordan håpet kan være en støtte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder