KAN STIGE: Det er ventet at Storelva ved Hønefoss kan stige mye i helgen. Her på Eikli er det satt igang flomvern nede ved elva. FOTO: ROBERT S. EIK/VG

Her stiger vannet i helgen

Opptil 50-årsflom i flere innsjøer og elver

Vann inn i Vikingskipet på Hamar

(VG Nett) Selv om vannet trekker seg tilbake flere steder, er ikke flomtrusselen på Østlandet over. Særlig områdene rundt Hønefoss i Buskerud er utsatt i helgen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte fredag kveld at vannstanden i Storelva i Ringerike hadde steget med snaut 10 centimeter i løpet av dagen. Her ventes det at vannstanden nå vil stabilisere seg og senere synke tilbake.

NVE kan imidlertid ikke utelukke en ny vannstandsøkning fra lørdag til søndag.

- Folk må regne med ødeleggelser som følge av flommen i løpet av helgen, sa vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til NTB fredag.

ER DU RAMMET AV FLOMMEN?DEL DINE BILDER OG SE ANDRES FLOMBILDER HER!

Går Storelva over sine bredder, kan det gå kraftig utover mange områder i Ringerike og Hole. Storelva er en del av Drammensvassdraget, og starter like nedenfor selve Hønefossen i Hønefoss. Elva rennet ut i Tyrifjorden.

- Veldig høy flom

Også flere steder rundt Hønefoss er det ventet mye vann i helgen. I Sperillen nord for byen er det ventet at vannstanden stiger med rundt 30 centimeter i helgen.

- I Sperillen og Hønefossen er det veldig høy flom, opp mot 50-årsflom, som vil si at det inntreffer kun to ganger hvert hundrede år, sier avdelingsdirektør hydrologi Morten Johnsrud i NVE til VG lørdag formiddag.

I Ådalselva mellom Sperillen og Hønefoss er det også ventet 50-årsflom. Tyrifjorden vil trolig stige 40 centimeter i helgen, og i Begna er det ventet 20-årsflom.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Områdene rundt Mjøsa og Øyeren må også være forberedt på mulig flom i helgen. NVE meldte fredag at det i Mjøsa er ventet en vannstand opp mot 7 meter, og ved Glommas utløp i Øyeren er det ventet at vannstanden ender opp noe under en 20-årsflom.

Har satt i gang tiltak

Lørdag forteller Johnsrud at det fortsatt er stigning i disse innsjøene.

- Vi har ikke endret noe særlig på toppnivåene som vi meldte i går. Jeg vet at det rundt Øyeren er satt i gang en god del tiltak, sier Johnsrud til VG.

Ifølge NRK vil den ventede vannstanden i Øyeren ligge 50 centimeter høyere enn under flommen i 2011. Grenvika Båtforening i Rælingen opplevde store ødeleggelser under flommen i 1995, og forbereder seg nå på flommen som skal komme i helgen, skriver kanalen.

- Vi har forberedt oss ved å binde fast brygger til gjerder, og tjoret bryggene sammen. Også har vi skjøta opp jernbaneskinnene som bryggene er forankret i, opp til vannstanden som er spådd, sier styreleder i Grenvika båtforening, Johnny Thorvaldsen, til NRK.

Mer nedbør til uken

Det ventes ubetydelige nedbørmengder og noe stigende temperatur på Østlandet de to første døgn. I starten av neste uke er det ifølge Johnsrud meldt en del nedbør, men dette har ikke NVE lagt inn i varslene sine.

- Det har vist seg at været er så ustabilt at vi avventer med å legge det inn i prognosene. Generelt synes jeg vi har truffet godt med varslene våre under denne flomperioden, sier Johnsrud.

NVE-direktør Sanderud advarer folk og ber dem gjennomføre tiltak for å bevare verdiene.

- I de utsatte områdene vil vannet stige høyere enn for to år siden. Under forrige flom i 2011 steg vannet helt opp til Vikingskipet på Hamar. Denne gangen ligger vannet an til å renne inn i bygningen, så der må de forberede seg, sier Sanderud til NTB.

Følger med

Politidistriktene i to av fylkene som har vært mest utsatt for flom de siste dagene opplyser at vannet er på vei tilbake.

- Heldigvis. Det er flere stengte veier og store materielle skader, men vannet er på retur. Vi holder oppsikt med Mjøsa med fare for at det kan stige noe mer der. Vi har også god kontakt med kommunen, siden flomtoppen er varslet søndag kveld eller tidlig i neste uke, sier Therese Bylterud, operasjonsleder i Hedmark politidistrikt, til VG.

Operasjonssentralen i Oppland følger også nøye med, men melder om samme tendens som i Hedmark.

De fleste veier åpnet igjen

Etter at flommen rammet Østlandet med full styrke natt til onsdag denne uken, ble en rekke veier stengt på grunn av ødeleggelser og oversvømmelser. Nå er de aller fleste åpnet igjen.

Bortsett fra små omkjøringer på E6 gjennom Gudbrandsdalen og at riksvei 3 gjennom Østerdalen er stengt for tungtrafikk, er trafikken tilbake i normal gjenge igjen, opplyser trafikkoperatør Kristian Fauskan ved Vegtrafikksentralen til NTB.

Trafikken fløt lørdag greit på de fleste av veiene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder