FANT FERDSSKRIVEREN: Søndag klokken 12.30 fant svenske soldater ferdsskriveren som kan gi et svar på hva som skjedde da Hercules-flyet Siv krasjet i Kebnekaise-fjellet. Foto: Den svenske Försvarsmakten

Denne boksen kan gi svar etter Hercules-ulykken

Havarikommisjonen: - Vi har funnet alt vi leter etter

(VG Nett) Soldater fra den svenske hærens jegerbataljon har funnet ferdsskriveren til ulykkesflyet «Siv» som styrtet ved Kebnekaise.

  • Bjørn Skomakerstuen
  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Søndagens funn betyr at begge de to svarte boksene er lokalisert.

- Vi har funnet ferdsskriveren, den andre svarte boksen, i dag. Det var soldater fra den svenske hærens jegerbataljon som gjorde funnet midt på dagen i dag, sier Agne Widholm, leder for den svenske havarikommisjonen, til VG Nett.

Ifølge det svenske forsvaret ble boksen funnet på vestsiden av Kebnekaise-massivet, rett under der hvor Hercules-flyet traff fjellveggen, klokken 12.30 søndag.

- Man fant chassiet først, deretter fant man minneenheten. Den var relativt uskadet. Det er et et viktig funn utifra det perspektivet at det kan rydde unna det som må finnes av usikkerhet, sier han.

Fornøyd forsvarsminister

Forsvarsminister Espen Barth Eide er glad for at ferdsskriveren nå er funnet.
- Forhåpentligvis vil den bringe oss nærmere en forståelse av hva som skjedde, sier forsvarsministeren til VG Nett.

- Jeg vil uttrykke min største takknemlighet til alle som har bidratt i det krevende letearbeidet, og ikke minst for det gode samarbeidet med svenske myndigheter.

Sist helg fant soldater den første svarte boksen fra Hercules-flyet - taleregistratoren.

- Gode nyheter

- Dette er gode nyheter, sier Forsvarets talsperson, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, til VG Nett.

Han håper ferdsskriveren vil kunne gi svar etter ulykken som har kostet fem norske offiserer livet.

- Funnet kan gi oss mye verdifull informasjon om høyde, hastighet, posisjon og teknisk stand på flyet forut for ulykken, sier Myhre.

Soldatene fra Telemark bataljon var i går ferdig med søket i området de hadde fått tildelt. De svenske bergjegerne, som søkte i de bratteste partiene, var derimot ikke ferdige med sitt søk.

- For oss var det viktig å bruke de svenske bergekspertene i de bratteste og mest utilgjengelige områdene. Sikkerheten er viktig, sier Per-Egil Rygg, leder for den norske militære havarikommisjonen, til VG Nett.

BAKGRUNN: Alt om Hercules-ulykken

Norske soldater deltok

Siden tirsdag denne uken har 15 soldater fra Telemark bataljon gjennomført søk etter ferdskriveren, den ene av flyets to svarte bokser, sammen med helikopter fra 339-skvadronen.

Området hvor boksen ble funnet var et av områdenene som man først har fått søkt grundig gjennom den siste uken.

Ferdsskriveren skal nå sendes til London for grundige undersøkelser og analyse, i håp om å få ut viktige data.

- Vi tror at vi i slutten av neste uke kan få ut data fra den. Det handler nå om å få ut dataene og analysere dem. Vi legger opp arbeidet ut fra det den gir, sier Widholm.

- Funnet alt vi leter etter

Søkemannskapene forventes å gjøre seg ferdig i midten av neste uke.

- Vi har funnet alt vi leter etter. Det gjenstår noe oppryddningsarbeid. Vi må rydde leiren og ta ned hjelpemidler som tau og annet som befinner seg der, og vi skal dokumentere hvilke områder det har blitt søkt i, sier Widholm.

Tidligere har havarikommisjonen uttalt at ingenting tyder på at Hercules-styrten skyldes teknisk svikt på flyet.

- Vi har ikke gjort noen funn som tyder på at det har vært tekniske feil på maskinen. Så langt, sa Rygg til VG i april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder