SEILET TIL TOPPS: I en ny uatorisert biografi om Erna Solberg skriver forfatter Renate Nedregård om statsministerens liv. Her er Solberg avbildet under Arendalsuka i august. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Ny bok: Erna fryktet gambisk ekskjæreste kunne bli en belastning

- Påstanden må stå for forfatterens regning

Uautorisert biografi om Erna Solberg

Erna Solberg fikk kallenavnet «Jern-Erna» da hun var kommunalminister. Men hun ville ikke fortelle offentligheten om sin gambiske ekskjæreste, fordi hun fryktet det kunne bli en belastning, ifølge ny biografi.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den uautoriserte biografien skrevet av journalisten Renate Nedregård skildrer Erna Solbergs personlige liv og veien til toppolitikken.

Her kommer det blant annet frem at Norges statsminister tidlig i 20-årene hadde en gambisk kjæreste ved navn Usman. De to var sammen i to år, ifølge Aftenposten.

Da Solberg fikk kallenavnet «Jern- Erna» som kommunalminister på starten av 2000-tallet, mente flere av vennene hennes at hun kunne stoppe beskyldninger om rasisme dersom hun opplyste om forholdet til den gambiske kjæresten, heter det i boken.

Men ifølge forfatteren ville ikke Solberg det, skriver Aftenposten.

Hun trodde derimot det kunne bli en belastning, og at kritikk fra folk som «sprer sine giftige holdninger i ly av anonymitet» kunne bli en konsekvens av å stå åpent frem om forholdet, ifølge Aftenposten.

Statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigurd Aanes (H), forteller at hverken han eller Erna Solberg har lest boken, og at de på lik linje som andre redaksjoner mottok den i dag.

– Solberg har ikke lest boken og har ingen kommentar til den, sier Aanes til VG.

Til påstanden om at Solberg fryktet at det kunne bli en belastning om forholdet til Usman ble offentlig kjent da hun var kommunalminister, vil heller ikke Aanes svare på.

– Det har jeg ingen kommentar til, og det er noe som står på forfatterens egen regning.

Opplysningene om den gambiske ekskjæresten er ikke nye. I et portrettintervju med VG i 2003, to år etter at hun ble kommunalminister, snakket hun om forholdet.

– Osman var kjæresten min under studietiden i Bergen. Jeg var på besøk hjemme hos ham i Gambia. Der ble jeg vartet opp på alle mulige måter. Men vi hadde litt språkproblemer, engelsken var dårlig, sa Solberg til VG.

– Jeg hadde god støtte hjemme, men jeg lærte masse om forventningspress, kulturkonflikter og kjønnsrollemønstre. Det ga meg noen aha-opplevelser om hvordan utenlandsk ungdom har det, sier hun.

I boken skrives det også at Erna Solberg fikk tak i falsk legitimasjon da hun gikk på ungdomsskolen, som hun brukte til å kjøpe alkohol.

– Den historien har vel statsministeren tidligere fortalt om, og er en gammel historie, sier Aanes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder