Barnevernet henla bekymringsmelding etter få dager

Fylkesmannen: – Vi må få klarhet i hva som faktisk skjedde

Mor siktet for grov omsorgssvikt

ALENEMOR SIKTET: Den avdøde tiåringens mor ble mandag ført til fengslingsmøte i rettssal 152 i Oslo tingrett av to uniformerte politibetjenter. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby (med rød perm) etterforsker saken. Foto: Karin Beate Nøsterud,VG

Åpner tilsynssak etter at gutt (10) ble funnet død

Fylkesmannen i Oslo og Akershus ber barnevernet redegjøre for hva de gjorde for gutten (10) som ble funnet død i Oslo i august. Politiet mener han døde som følge av grov omsorgssvikt.

  • Ingeborg Huse Amundsen
  • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over fem år gammel

I slutten av august ble en ti år gammel gutt funnet død i Oslo. Mandag ble hans mor varetektsfengslet. Hun er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Kvinnen i 30-årene nekter straffskyld.

Nå oppretter Fylkesmannen i Oslo og Akershus tilsynssak mot barnevernet i den aktuelle bydelen.

– Vi vil åpne tilsynssak for å undersøke hva som faktisk har skjedd. Det er rutinemessig i saker som er blitt henlagt, og som har fått en følge i ettertid, sier Bente Rygg, avdelingssjef for Barne- og familieseksjonen hos Fylkesmannen, til VG.

FUNNET DØD HJEMME: Den siktede moren ringte selv etter ambulanse da hun fant sønnen livløs i utgangen av august. De to bodde sammen bak denne døren i en leilighet i Oslo. Foto:Mattis Sandblad,VG

Ble varslet i april

Da barnevernet ble varslet i april i år om den nå døde 10-åringen, var «episoden» over på under én uke, ifølge politiet. Bekymringsmeldingen skal ha blitt lagt bort etter én enkelt undersøkelse.

– Vår mistanke er rettet mot mor. Men i vår etterforskning vil vi se på rollen til ansvarlige institusjoner og personer, og hva de har gjort. Dette gjelder skole og barnevern, som så vidt har vært inne i bildet. Barnevernet var involvert tidlig i år ved et kort tilfelle, som ble raskt avklart. Det var en utenforstående som varslet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til VG.

Han utelukker at det er skolen som sendte inn bekymringsmeldingen, men vil ikke gå nærmere inn på hvem adressanten var.

VG har forsøkt å komme i kontakt med barnvernssjefen i den aktuelle bydelen, uten å lykkes.

– Trist og tragisk

Fylkesmannen vil sende et skriv til barnevernet i bydelen der tiåringen bodde innen få dager, og barnevernet vil få frist på seg til å svare innen to til fire uker.

– Vi må få klarhet i hva som faktisk skjedde, og ber om informasjon og en redegjørelse tilbake. Når vi får svaret, vil vi se om det er grunnlag for å gå videre og forfølge saken, sier Rygg.

Avdelingssjefen kjente ikke til saken, som av flere omtales som dypt alvorlig og svært spesiell, før den ble omtalt i VG og andre medier i går.

– Det høres veldig trist og tragisk ut hvis det har vært slike forhold i hjemmet som man ikke har fanget opp, og som har fått en veldig trist utgang, sier Rygg.

Oppvekstsjefen ble varslet

Nina Backer-Røed, oppvekstsjef i Oslo kommune, sier til VG at de ble kontaktet av Fylkesmannen tidligere i dag, som ville ha avklart hvilken bydel de skulle henvende seg til med spørsmål om den avdøde gutten.

– Vi setter alltid pris på at saker blir belyst på best mulig måte. Det tror jeg er riktig å gjøre, sier Backer-Røed.

Hun forteller at byrådsavdelingen, hvor hun sitter, ikke har innsyn i enkeltsaker i de ulike barnevernstjenestene i Oslo.

– Jeg har derfor ingen forutsetning for å uttale meg om selve saken, men jeg har fått med meg at det er en svært trist sak, sier Backer-Røed.

Assisterende bydelsdirektør vil ikke kommentere den aktuelle saken spesielt, men anerkjenner jobber Fylkesmannen gjør.

– Fylkesmannen har en viktig tilsynsfunksjon knyttet til at det offentlige følger opp de forpliktelser de har ovenfor innbyggerne. Om fylkesmannen ber om en redegjørelse er det derfor noe bydelen alltid forholder seg til, sier bydelsdirektøren.

Ukjent dødsårsak

Moren til tiåringen ringte både før og etter sommerferien til skolen, og fortalte at sønnen var syk og måtte være hjemme. To uker etter skolestart i høst, sto fremdeles plassen hans i klasserommet tom.

Da dødsfallet ble kjent, fikk klassekameratene med seg en kryptisk melding hjem i skolesekken om at gutten var død – men ikke hvorfor.

Politiets etterforskning handler nå derfor mye om å kartlegge bevegelsene til den siktede moren og hennes nå døde sønn i de varme sommermånedene. Politiet avventer en endelig obduksjonsrapport i midten av november, før de kan si noe om dødsårsaken.

Politiadvokat Kraby forteller at de ikke har tilstrekkelig opplysninger på nåværende tidspunkt til å sikte alenemoren for noe annet enn grov omsorgssvikt.

Mer om

  1. Krim

Flere artikler

  1. Gutt (10) døde - mor siktet for grov omsorgssvikt: Alenemorens forsvarer: – Ekstremt trist at ingen oppdaget dette

  2. Tilsynsrapport etter at tiåring døde av sult: Fylkesmannen: Barnevernet brøt loven

  3. Krever nye svar etter at tiåring trolig sultet i hjel

  4. Slik skal tiåringens dødsfall granskes

  5. Gutt (10) skal ha dødd av sult - mor siktet: Lege skal ha varslet barnevernet om tiåringen

  6. Tiåringens mor erklæres som tilregnelig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder