TVILER PÅ EFFEKTEN: Professor i nevrologi Lars Jacob Stovner har selv skrevet ut medikamentet til sine pasienter, men tror ikke det har noen reell effekt. Foto: Geir Mogen/NTNU

Full alarm om juks rundt medisin mot migrene: - Mange har sikkert følt en placebo-effekt

... men én lege tror den nytter

Professor Lars Jacob Stovner er nestor på hodepineforskning i Norge. Han har selv skrevet ut Neurontin mot migrene - helt frem til en av hans ansatte avslørte at den ikke har effekt.

May Linn Gjerding
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG har snakket med en flere av landets fremste eksperter på migrene om knusende funn rundt bruken av en epilepsimedisinen Neurontin mot migrene.

Nå går alarmen i fagmiljøet - og Stovner bekrefter at det har skjedd juks.

NTNU-professor Mattias Linde mener han og forskningsteamet hans har avdekket uredelighet i forsøksstudiene bak medisinen:

- Vi har bevist at Neurontin ikke har noen effekt mot migrene. Forsøksstudiene bak medikamentet er basert på forskningsjuks, sier Linde til VG.

Forskernes harde dom gjelder Neurontin. Medisinen skrives primært ut mot kroniske nervesmerter i Norge, men gis også til migrenepasienter.

BAKGRUNN: - Denne pillen virker ikke mot migrene

Flertallet av hodepineekspertene VG har snakket med, har anbefalt Neurontin til pasienter, ut fra kunnskapen som da forelå om medikamentet.

- Er det riktig at det har skjedd juks i presentasjonen av Neurontin, slik professor Mattias Linde hevder?

- I dette tilfellet: Ja. Man var på jakt etter en positiv vinkling. Dette er tankevekkende. Det er veldig viktig at alle miljøer som driver med medikamentutprøvning, finner systemer og metoder som forhindrer at slikt skjer, sier professor Lars Jacob Stovner, leder for Institutt for nevromedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

- Det viser at det er viktig å ha uavhengige granskerne som går gjennom dataene for studiene som er gjort. Nå har det blitt krav om å registrere alle studier på forhånd. Da kan man ikke unngå å la være å presentere de negative studiene, sier han.

- Tankevekkende

Stovner er også leder for Nasjonalt kompetansetjeneste for hodepine i Norge - Klokken 13.00 i dag møter han leserne i Tett på Nett. Her kan du stille ham spørsmål om Neurontin.

Han opplyser at Neurontin har blitt prøvd på migrenepasienter, som har prøvd andre medisiner uten hell.

Ved NTNU er han sjefen til Mattias Linde, som ledet studien hvor det angivelige jukset ble opprullet. NTNU har også finansiert deler av den omfattende, uavhengige studien, ved å stille Linde til disposisjon i 14 måneder.

VG 30.01.14

- Har du skrevet ut Neurontin selv til pasienter, og hvorfor når middelet ikke er godkjent for behandling av migrene?

- Ja, i noen tilfeller. Vi er på jakt etter god behandling for mange pasienter, som vi ikke har noen effektiv behandling for. Hvis ingenting annet hjelper, prøver vi oss frem til vi finner noe som hjelper. Markedsføringen av Neurontin går helt tilbake til 90-tallet. Da ble medisinen i USA markedsført som at den kunne ha forebyggende effekt mot migrene, sier Stovner.

- Det er sikkert noen hundre som står fast på Neurontin i dag, men det finnes ingen nasjonal oversikt over dette. I hovedsak blir medikamentet brukt mot kroniske smerter.

LES OGSÅ: Bjørg mener hun fikk «snåle og skumle bivirkninger»

- Men har medikamentet effekt mot migrene?

- Jeg tenker at det er sikkert er mange som har følte at de har fått en effekt. Det er da snakk om en placeboeffekt. Homeopatmedisin gir også en placeboeffekt, sier Stovner.

- Unngår negative resultater

Professor i nevrologi, Jon-Anker Zwart, ved Oslo universitetssykehus understreker at studien også viser at enkelte antiepileptiske medisiner virker på migrene - bare ikke Neurontin.

- Det er et stort problem innenfor medisin, dette med at negative resultater ikke blir publisert. Det har blitt en økende oppmerksomhet omkring det de siste årene.

- Når det kommer frem at et medikament ikke har effekt på enkelte tilstander, da er det viktig at uavhengige miljøer foretar granskningen som Cochrane her har gjort.

Hva synes du om saken? Fortell oss din mening. Ta kontakt med VGs journalisther !

- Har du skrevet dette ut til migrenepasienter?

- Jeg har ikke brukt det på migrenepasienter de siste årene, fordi man ofte ser at man ikke oppnår noe særlig god effekt.

MENER MYE GJENSTÅR: Professor Jon-Anker Zwart ved Oslo universitetssykehus etterlyser en uavhengig analyse av Neurontin. Foto: OUS

- Hvorfor har dette blitt skrevet ut i så mange år for migrene uten godkjenning?

- Det som manglet var en Cochrane-evaluering, en uavhengig analyse av denne typen medikamenter mot migrene. Det er nedlagt et svært omfattende arbeid her, som er veldig viktig i kvalitetssikring av behandlingen. Slike uavhengige studier er ikke bare viktige når det gjelder hva som har effekt på migrene, men også andre sykdommer hvor en bruker medikamenter.

Leder Christofer Lundqvist ved Norsk Hodepineselskap er professor ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Han skriver ikke ut Neurontin mot hodepine.

- Dette er viktig og spennende informasjon. Jeg har jobbet mye med pasienter med hodepine, og jeg synes jo det er merkelig hvordan Neurontin har seilet opp til å bli et migreneforebyggende medikament. Jeg mener det ikke finnes dokumentasjon for at Neurontin i det hele tatt har effekt ved migrene og det bør ikke sees som et migreneforebyggende middel, sier Lundqvist.

Han opplyser at det er betydelig mer dokumentasjon for effekt for blodtrykkspreparater, spesielt betablokkere, og noen andre antiepileptika.

Privatlege mener medisinen har effekt

Lege Aud Nome Dueland er spesialist i nevrologi ved Sandvika Neurocenter. Hun sier hun har skrevet ut mye Neurontin til sine pasienter med migrene.

- Neurontin har for meg aldri vært noe førstevalg som forebyggende behandling av migrene. Likevel er Neurontin skrevet ut til en del migrenepasienter. I de fleste tilfellene har det vært til migrenepasienter som ikke har hatt nytte av annen, anbefalt og dokumentert forebyggende migrenebehandling, eller til migrenepasienter med annen smerteproblematikk i tillegg til migrene, sier Dueland.

Klinikeren mener at medikamentet har effekt på noen.

- FEIL MEDISIN: Christofer Lundqvist mener Phizer ikke kan dokumentere at Neurontin fungerer hos migrenepasienter. Foto: AHUS

- Hos noen pasienter har gabapentin svært god smertelindrende effekt, mens andre rapporterer mye bivirkninger, sier hun.

- Den må fjernes

Christofer Lundqvist er overrasket over at Neurontin fortsatt står på de europeiske retningslinjene over medisin som anbefales for forebygging av migrene.

- Den må fjernes, når det er vitenskapelig bevist at det ikke har større effekt enn placebo.

Produsenten: - Svært god effekt hos enkelte pasienter

Lundqvist mener at det først og fremst er fastleger, ikke nevrologer og forskere som skriver ut Neurontin til migrenepasienter.

- Det kan da ha blitt forskrevet på blåresept på punkt 71 som heter «kronisk smerte» - også migrenepasienter med kronisk hodepine kan havne i denne båsen. Her har vi kanskje en del av grunnen til at jeg opplever en del pasienter som kommer fra fastleger med kroniske hodepineproblemer og som har prøvd Neurontin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder