Ferie og økonomi. Kristiansand, V Agder. Alenemoren fra Sørlandet har to barn, og er i arbeid. Likevel har hun ikke økonomi til å gi ungene en ferie med dyre reiser eller fritidsparker. Alenemoren mener det voksne må bidra til at barn ikke "måler" feriene sine opp mot hverandre.

Ferie og økonomi. Kristiansand, V Agder. Alenemoren fra Sørlandet har to barn, og er i arbeid. Likevel har hun ikke økonomi til å gi ungene en ferie med dyre reiser eller fritidsparker. Alenemoren mener det voksne må bidra til at barn ikke "måler" feriene sine opp mot hverandre. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Familier har ikke råd til feriereiser: Mange barn gruer seg til sommerferien

- Skulle ønske jeg kunne gi barna

mine en ferie de kan snakke om

Alenemor (29) setter ord på sårt tema

SØRLANDET (VG) Hun synes det er sårt at de to barna hennes i barneskolen går enda en sommer i møte uten å kunne dra på ferie. Alenemoren (29) mener likevel det er de voksne som skaper presset om at alle barn skal dra på en kul ferietur.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg er veldig opptatt av at barna mine skal ha en ordentlig ferie, sier alenemoren fra en kommune på Sørlandet til VG.

Hun er anonym av hensyn til barna sine.

Situasjonen hennes som student med lån og en liten inntekt fra en deltidsjobb en helg i måneden gjør henne nødt til å droppe ferieturen for barna sine enda en sommer. Og slik blir det de nærmeste kommende somrene også.

- Jeg skulle virkelig ønske jeg kunne gi barna mine en ferie de kan snakke om til vennene sine når sommerferien er over, sier kvinnen til VG.

Hun er opptatt av at samtalen både mellom venner og på skolen om feriene kan vies større oppmerksomhet.

- Det er vi voksne som må ta tak i dette og poengtere at det også kan være helt OK å dra på gårdsferie i Norge, på telttur eller på besøk til en tante, sier moren til VG.

Økonomisk sett er hun stolt av hun alene får hjulene til å gå rundt ellers i året. Men ferie-økonomien holder ikke til kostbare feriereiser.

- Håpløs situasjon, for det er ikke penger igjen til å dra på ferie med barna. Jeg har begynt på utdannelse, så jeg ser meg nødt til å bite tennene sammen og holde ut et par somre til, uansett hvor dårlig samvittighet jeg får, skrev alenemoren i en epost til VG.

Barna hennes er ennå ikke i en alder der mobiltelefonen og sosiale medier er en viktig kanal for spredning av feriebilder og beskrivelser av fantastiske sommerferier.

Men hun gleder seg ikke til at dette blir enda en arena for å «måle» ferieopplevelser.

- Jeg tror dette er en viktig debatt å ta for oss voksne. Spesielt foreldre til skoleelever og lærere bør ha et reflektert forhold til hvordan de snakker om dette følsomme emnet, sier alenemoren til VG.

REAGERER: En håpløs situasjon, sier alenemoren. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Hun og barna hennes er ikke de eneste som gruer seg til sommerferien.

- Mange barn gruer seg til ferie. De som lever i familier med svak økonomi reiser i langt mindre grad på ferie, og kommer tilbake til skolebenken uten å kunne dele ferieminner med klassekameratene, påpeker generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors.

Forskere på barnefattigdom i Norge bekrefter dette.

- Det er nok mange som er i den situasjonen at de gruer seg til sommerferien. De opplever at når «alle andre» er bortreist på ferietur, så går de hjemme alene i to-tre-fire uker, sier forsker Anne Skevik Grødem ved Institutt for samfunnsforskning til VG.

Hun mener økende økonomiske forskjeller mellom norske barnefamilier blir spesielt synlig i sommerferien.

- Det er vanskelig å reise på dyre turer når man har dårlig råd, og hvis man prioriterer å reise på tur må man kanskje velge bort noe annet.

- Gir det status for barn og unge å kunne fortelle at de har vært på sommerferie i USA eller Thailand?

- Ja, det vil jeg tro. Men det gir ikke nødvendigvis status å snakke om det, men mer å vite at man har vært der, samt at det vil medvirke til å marginalisere de som aldri drar på ferie til slike steder, svarer Grødem.

Rundt 80.000 barn lever innenfor definisjonen barnefattigdom i Norge. Mange av de har foresatte som søker støtte til alternativ ferie.

Fortsatt strømmer søknadene inn til Røde Kors-tilbudet «Ferie for alle», selv om fristen i flere distrikter har gått ut.

- Vi opplever en stor pågang, bekrefter seniorrådgiver Kristina Rickfelt ved avdeling for omsorg og foreningsutvikling i Norges Røde Kors.

Denne sommeren arrangerer de 35 gratis ferieopphold for familier med svak økonomi over tid, som har minst ett barn i barneskolealder. På Østlandet ble 885 søknader fordelt på 457 plasser i år. Resten fikk avslag.

I fjor måtte Sogn og Fjordane Røde Kors si nei til 150 av 250 søknader. I år jobbet de hardt for å samle midler for å kunne arrangere et ekstra opphold – og kunne gi et ferietilbud til 200. Så kom det over 300 søknader i år.

- Vi skulle gjerne hatt med oss flere på ferie, og vi har både feriesteder og frivillige, men vi har ikke midler nok dessverre, sier Rickfelt.

Åsne Havnelid peker på at risikoen for en barndom preget av sosial tilbaketrekking er større hos barn som vokser opp med svak økonomi.

- I Røde Kors ser vi at flere av dem kan slite med psykiske problemer, skolearbeid, sosial ekskludering og manglende voksenkontakt, sier hun.

Forsker på barnefattigdom og førstelektor Anne Brita Thorød ved Universitetet i Agder, mener foreldre gjerne kan være litt mer oppmerksomme på at økonomiske forskjeller også innebærer ferie-forskjeller blant barna.

- Noe av det som er sårest for barn å snakke om – er manglende mulighet til å reise på sommerferie. Det er sårt for barna og sårt for foreldrene, sier Thorød til VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder