TAR SEG OVER GRENSEN: Politioverbetjent Stein Kristian Hansen i Østfinnmark politidistrikt ser på syklene asylsøkerne bruker for å ta seg over Storskog grensestasjon. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Politiet: Kun avdekket en person med tung kriminell bakgrunn

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark ønsker å korrigere inntrykket av at flere tunge kriminelle og drapsmenn har blitt returnert til Russland over Storskog.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag meldte TV 2 at politiet har avslørt flere tunge kriminelle som utgir seg for flyktninger og ønsker å ta seg inn i Norge.

– Vi har pågrepet og fengslet noen, og fått hurtigbehandling på fem stykker som vi har sendt tilbake på sykkel over Storskog, uttalte politimesteren.

En familie

Fredag klargjør politimesteren overfor NRK at de fem som ble sendt tilbake etter hurtigbehandling, dreier seg om en tung kriminell og vedkommendes familie.

– Vi har avdekket en person som har begått alvorlige kriminelle handlinger i hjemlandet sitt, som ikke er Syria, som har sonet ferdig en lang fengselsdom, sier hun til NRK fredag.

Hætta frykter imidlertid at det kan ha kommet inn flere kriminelle i flyktningstrømmen over Storskog.

– For meg fremstår det som åpenbart, for de kriminelle vil alltid utnytte et svakt system og det systemet vi har hatt på Storskog har den siste tiden vært relativt svakt, sier hun.

Dyr reise: Elali (29) og Alaa (23) betalte 2000 dollar for å komme til Norge

1200 asylsøkere

VIL HA REDEGJØRELSE: Utenriksminister Børge Brende. Foto: Harald Henden ,

Vel 1.200 mennesker har søkt asyl etter at de har krysset grensen fra Russland i år. Men bare siden forrige fredag er det kommet 539 asylsøkere denne veien. Finland opplever ikke den samme tilstrømmingen fra Russland på sine grensestasjoner. Utenriksminister Børge Brende (H) tok opp situasjonen da han møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov denne uken.

– Jeg ba Lavrov om en redegjørelse om årsaken til at det nå kommer så mange over til grensa til Norge, sa Brende til NTB torsdag.

Han ba Lavrov om å oppklare forskjellen mellom Norge og Finland og redegjøre for hvilke visa som utstedes, og klargjorde at det bare er asylsøkere med reelt beskyttelsesbehov som vil få opphold i Norge

Så dyr blir flyktningstrømmen til Norge: 40-50 milliarder

Flest syrere

Dag og tid skriver fredag at regjeringen arbeider med flere tiltak for å få ned asyltallene og vil trolig forsøke å få sendt syrere som kommer via Russland, tilbake til Russland.

Tall UDI har hentet fra Politiets utlendingsenhet for NTB, viser at syrerne var den dominerende nasjonaliteten blant asylsøkerne som kom over Storskog i forrige uke. Av de til sammen 378 asylsøkerne som tok seg over grensen var 282 syriske statsborgere, 29 kom fra Irak, 13 fra Afghanistan, mens 19 var statsløse. 33 personer kom fra andre land.

Les også: Erna utelukker ikke utendørs teltleir

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder