DRAKK IKKE: Da Liv Kruse (38) var gravid med Johanna Kruse (8 mnd)og Zacharias Kruse (3) drakk hun ikke en dråpe alkohol. - Jeg tenkte jeg ikke ville ta sjansen i det hele tatt, sier hun.

Forsker: Litt alkohol er greit

...men anbefaler fortsatt gravide å styre unna

Å drikke et par glass tidlig i svangerskapet er ikke skadelig for barnet, ifølge ny forskning.

Astrid Øvre Helland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Da Liv Kruse (38) fant ut at hun var gravid med førstefødte, bestemte hun seg for å ikke røre alkohol gjennom hele svangerskapet.

- Jeg var redd for at hvis jeg først tok et glass i ny og ne kunne det lett gli ut, derfor bestemte jeg meg for å ikke røre alkohol i det hele tatt, sier Kruse.

Det synes hun gikk så bra at da hun ble gravid med nummer to, avsto hun igjen fra all alkohol.

- Jeg tenker at ni måneder ikke er mye av et helt liv, og synes ikke det var et vanskelig valg, sier hun

Viktige resultater

I en undersøkelse fra Helsedirektoratet kommer det frem at en av tre nordmenn mener gravide kan drikke ett glass øl eller vin om dagen.

Nå har et stort internasjonalt forskningsprosjekt funnet ut at litt alkohol tidlig i svangerskapet ikke er skadelig for barnet.

Nesten 1700 danske mødre og barn har deltatt i den ti år lange undersøkelsen.

Forskerne har sett på mors alkoholinntak de første ni ukene av svangerskapet og så undersøkt blant annet barnets adferd, intelligens og hvordan de løser gitte oppgaver.

Resultatene ble sammenlignet med en kontrollgruppe med barn der mødre ikke hadde drukket noe alkohol under graviditeten, og det var ingen forskjell på barna i de to gruppene.

Funnene viser at barn født av mødre som hadde drukket opptil åtte alkoholenheter i uken tidlig i svangerskapet, er like intelligente og velutviklet som barn av avholdende mødre.

Først ved ni enheter eller mer kunne det ifølge forskerne ha effekt på barnet.

Dette står i sterk kontrast til tidligere forskning, som har advart om skadevirkningene av å drikke alkohol under svangerskapet.

Resultatene blir støttet av et tilsvarende studie fra England og to australske studier.

KLART NEI: Søstrene Trude Halstrøm og Ann Beth Halstrøm mener alkohol og graviditet ikke har noe å gjøre med hverandre. I vognen sitter to år gamle Helga Moe Helstrøm. Foto: Astrid Øvre Helland


En av forskerne bak studiet er Åshild Skogerbø ved Universitetetssykehuset i Stavanger. Hun forteller at resultater er viktig for både gravide og helsepersonell.

- Det finnes gravide kvinner som er bekymret fordi de har drukket tidlig i svangerskapet. Funnene i denne studien kan være god kunnskap når helsepersonell møter disse kvinnene, sier hun.

Anbefaler nulltoleranse

Skogerbø advarer imidlertid om at alkohol kan føre til andre skadevirkninger for gravide

- Vi vet blant annet at alkohol under svangerskap kan føre til spontantabort. Dette har ikke vi undersøkt i studiet, sier hun.
Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider at de råder gravide til å ikke drikke alkohol i noen av stadiene av svangerskapet. På tross av resultatene vil Sogerbø også anbefale en nulltoleranse av alkohol i svangerskapet.

- Det kan alltid være noe vi har oversett, sier hun

Gode nyheter

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Knut-Inge Klepp forteller at resultatene er gode nyheter.

- Denne studien viser at om man har drukket litt alkohol i starten av svangerskapet så er ikke det nødvendigvis farlig. Det ser vi på som gode nyheter for kvinner som har drukket litt alkohol før de visste at de var gravide og er bekymret for barnet. Nå kan de senke skuldrene, sier han.

Men Klepp forteller at de ikke kommer til å forandre rådene på grunn på denne undersøkelsen.

- Denne studien har sett på noen utfall av å drikke alkohol, men vi må tenke på alle mulige utfall. Vi vet for eksempel at alkohol under svangerskapet kan føre til spontanabort og at det ikke er noen sikker nedre grense for alkoholinntak, sier han.

- Hvordan påvirker ny forskning de rådene dere gir til gravide kvinner?

- Vi er opptatt av at våre råd er basert på oppdatert kunnskap og følger derfor med på forskningen. Forekommer det flere slike rapporter med tilsvarende resultat kan det gi grunnlag for en kunnskapsgjennomgang. På dette tidspunktet er det ikke grunnlag for å endre rådet om at kvinner ikke bør drikke alkohol under graviditet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder